Předčasně zastavenou 10.etapu vyhrál Barreda, Brabec posiluje status lídra

Nejtěžší etapová soutěž světa Dakar Rally ve středu pokračovala desátou etapou, která jezdce motocyklů zavedla z Haradhu do Shubaytahu. Jednalo se o první část maratonské etapy a celkem na jezdce čekalo 600 kilometrů a z toho jen speciálka měřila 534 kilometrů. Bohužel počasí rozhodlo jinak a pořadatelé byli nuceni jezdce zastavit a závodění přerušit na 345.kilometru. Vítězem etapy je španělský závodník HRC Joan Barreda. Martin Michek dnes sice skončil pětatřicátý, ale stále vede soutěž pro nejlepšího nováčka.

Dřív než jezdci motorek vyrazili vstříc slušné dávce kilometrů desáté etapy bylo jasné, že po úterní etapě již v soutěži nepokračují jezdci jako Patrice Carillon, Guillaume Martens, Alejandro Aros, David Chavez, Gerben Lieverdink a David McBride. Ve čtyřkolkách soutěž ukončil Polák Pawel Otwinowski.

Do první části maratonské etapy, po jejímž skončení nebudou moci týmy svým jezdcům v depu pomoci z opravami, vyrazil s cílem minimalizovat případné ztráty Ricky Brabec (Honda), následován nejbližšími soupeři jako Pablo Quintanilla (Husqvarna), jenž ráno vyrazil jako první, Toby Price (KTM) a Joan Barreda (Honda), který měl velmi dobrý vstup do etapy a na 87. kilometru vedl náskokem 30 sekund na Rakušana Matthiase Walknera (KTM).

Svůj druhý pokus dokončit Dakar Rally dnes ukončil jezdec z Kuvajtu Abdullah Al Shatti. Poprvé ho ze hry vyřadila technika, dnes to měl na osmém kilometru s pádem. Po deváté etapě mu v průběžném hodnocení patřila devětatřicátá pozice. Letošní ročník skončil předčasně také pro jezdce Klymciw Racing, Američana Garretta Pouchera, který havaroval na 120. kilometru. Došlo tam ke zranění zad, takže pro něho letěl vrtulník. Před startem byl průběžně třiadvacátý, takže velká smůla. Kvůli pádu závod ukončil se zraněním také Argentinec Leonardo Cola a jeho krajan Mauricio Javier Gómez, který si pádem na 60. kilometru zlomil stehenní kost.

Na 223. kilometru stále vedl Joan Barreda, ale velmi dobře si vedl s minutou ztráty Ricky Brabec, Toby Price ztrácel tři minuty a jel za Kevinem Benavidesem. V úvodu maratonské etapy si velmi dobře vedl Matthias Walkner, ale Rakušan později začal ztrácet a na vedoucího Španěla Barreda to teď bylo přes pět minut.

Krátce před polednem pořadatelé etapu po 345. kilometru zastavili v neutralizační zóně, jelikož povětrností podmínky (silný vítr) neumožnily start vrtulníkům asistenční a záchranné služby. Jezdci motocyklů pak zamířili do cílového depa, kde se budou muset obejít bez pomoci mechaniků.

Nějakou dobu trvalo než byly zveřejněny předběžné výsledky, ale vítězem desáté etapy je dle informací oficiální časomíry Joan Barreda. Na druhé pozici je s minutovou ztrátou jeho týmový kolega a lídr průběžného hodnocení Ricky Brabec, jemuž se povedlo navýšit náskok na druhého Pablo Quintanilla, který je nyní na pětadvaceti minutách. Třetí v pořadí je Kevin Benavides, takže velmi úspěšný den pro Hondu, jelikož první tři jsou jezdci této japonské značky.

Velmi dobře si vedl jedenáctý Američan Skyler Howes, který závodí v barvách stáje Klymciw Racing. Na šestnácté pozici je Milan Engel z Moto Racing Group, Slovák Stefan Svitko (Slovnaft Rally Team) skončil devětadvacátý, pětatřicátý Martin Michek (Moto Racing Group) a Petr Vlček (Klymciw Racing) je prozatím devětašedesátý. Na 84.pozici figuruje Jan Veselý (IVAR CS Team), Jan Brabec (Big SHOCK Team) je na 86.místě.

V kategorii čtyřkolek je vítězem desáté etapy Polák Kamil Wisniewski (Orlen Team), jemuž v průběžném hodnocení patří pátá pozice. Skvěle zajel Zdeněk Tůma (BARTH Racing Team), jemuž na vítězství v etapě chybělo osmačtyřicet vteřin. Vždy usměvavý závodník je nyní průběžně jedenáctý a šance na postup mezi nejlepší desítku samozřejmě je a ne malá. „Etapu jsem si užil,“ prozradil Tůma. „Konečně byla trochu náročnější navigace! Z kyvky mi vypadl nějaký šroub, ale v etapě jsem si ho provizorně opravil a vypadá to, že to vydrží až do zítřka. Mé druhé místo platí a mám z toho obrovskou radost. Získal jsem ho díky neomylné navigaci, ostatní bloudili.“

Dakar Rally 2020

10.etapa - výsledky

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist