Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Český lev 2020: Byly zveřejněny nominace, podívejte se, zda bodoval váš favorit

Nominované přečetly Jenovéfa Boková a Eliška Křenková.
Zdroj: facebook Český lev
+ Dalších 12 fotografií
film
Ve středu dopoledne se filmoví tvůrci dozvěděli, které tituly jsou nominovány na Českého lva 2020. Výroční filmové ceny posedmadvacáté rozdává Česká filmová a televizní akademie. Vítězové si své sošky převezmou 7. března v budově pražského Rudolfina v přímém přenosu České televize. Večer bude moderovat Václav Kopta.

Nejlepší film

V kategorii Nejlepší film byly nominovány následující snímky: Na střeše, Nabarvené ptáče, Staříci, Tiché doteky a film Vlastníci. Nejvíce nominací mají právě Vlastníci s dvanácti želízky v ohni, Nabarvené ptáče jich získalo 11 a Staříci 10. Stejná pětice filmů bojuje o cenu za režii.

Nejlepší herečka

V kategorii Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli se utkají herečky Jenovéfa Boková za film Karel, já a ty, Iva Janžurová za film Teroristka, Eliška Křenková za film Tiché doteky, Dagmar Havlová za film Vlastníci a stejně tak Tereza Ramba (30) za film Vlastníci.

Nejlepší herec

Ve stejné kategorii mezi muži byli nominováni Alois Švehlík za film Na střeše, Petr Kotlár za film Nabarvené ptáče, Hynek Čermák za film Národní třída, Jiří Schmitzer za film Staříci a Jiří Lábus za film Vlastníci.

Nejlepší režie

V kategorii Nejlepší režie byli nominováni Jiří Mádl s filmem Na střeše, Václav Marhoul za Nabarvené ptáče, Martin Dušek, Ondřej Provazník za film Staříci, Michal Hogenauer s filmem Tiché doteky a Jiří Havelka za film Vlastníci.

V kategorii Nejlepší dokumentární film byly nominovány filmy Dálava režiséra Martina Marečka, Forman vs. Forman režisérky Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny, Jiří Bělohlávek: „Když já tak rád diriguju..." – režiséra Romana Vávry, Jiří Suchý – Lehce s životem se prát režisérky Olgy Sommerové a Jiří Trnka: Nalezený přítel režiséra Joëla Fargese.

Vedlejší role

V kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli byly nominovány Anna Geislerová za film Amnestie, Jitka Čvančarová (41) za film Nabarvené ptáče, Kateřina Janečková za snímek Národní třída. Za film Vlastníci získali nominaci Klára Melíšková a Pavla Tomicová

V kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli byli nominováni Duy Anh Tran za film Na střeše, Jan Cina za snímek Národní třída, Ladislav Mrkvička za film Staříci, Vojtěch Kotek za Vlastníky a David Novotný rovněž za film Vlastníci.

Všechny nominované najdete na stránkách České filmové a televizní akademie.

„Více než 300 renomovaných filmových profesionálů hodnotilo v patnácti kreativních kategoriích hrané, animované a dokumentární filmy a ve dvou kategoriích televizní tvorbu,“ přiblížila České televizi výběr nominací výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská. Prezidium akademie navíc každý rok vybírá osobnost, kterou ocení za mimořádný přínos české kinematografii a má tak možnost udělit cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize.

Při vyhlašování nominací byla udělena i Cena filmových fanoušků a ocenění za nejlepší filmový plakát. Nominované ve všech kategoriích přišly vyhlásit herečky Jenovéfa Boková a Eliška Křenková.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy