Hlavní obsah

Záchrana pokračuje. Podařilo se vytvořit další embryo ohrožených nosorožců

– Dvůr Králové nad Labem/Cremona (Itálie)
Právo, Novinky, ČTK, fš, Vladislav Prouza

Mezinárodní vědecký tým včetně expertů ze Zoo Dvůr Králové nad Labem loni v prosinci vytvořil třetí životaschopné embryo takřka vyhynulého nosorožce bílého (tuponosého) severního. Úvodní dvě embrya se díky zbývajícím samicím povedlo vytvořit loni v srpnu. Embrya jsou nyní zamrazena v tekutém dusíku a připravena na vložení do náhradní matky. První pokus je v plánu letos.

Foto: Ami Vitale

Letecký pohled na výběh nosorožců bílých severních v rezervaci Ol Pejeta Conservancy s jejich hlavním ošetřovatelem Zacharia Mutaiem, který se dívá na Nájin. V pozadí jsou Fatu a samice nosorožce bílého jižního jménem Tauwo.

Článek

Na světě žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta poslední dvě samice bílých severních nosorožců, které patří právě dvorské zoo.

Podle zástupců projektu BioRescue na záchranu těchto zvířat se vytvořením třetího embrya výrazně zvýšila šance na úspěšnou produkci mláděte. Zároveň se ukázalo, že procedura je bezpečná a lze ji opakovat, dokud zvířata příliš nezestárnou.

Jsme pevně odhodláni uskutečnit náš plán vložení embrya do náhradní matky ještě v roce 2020.
Thomas Hildebrandt, Leibnizův institut pro výzkum divokých a v zoo žijících zvířat

„Nevíme, kolik embryí budeme potřebovat k úspěšnému narození nového severního bílého nosorožce. Proto je každé embryo tak důležité a proto je velmi důležitá dlouhodobá spolupráce mezi vědci, odborníky v zoologických zahradách a ochránci přírody v terénu,” shrnul ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas.

První embrya severních bílých nosorožců jsou na světě. Čekají na náhradní matku

Věda a školy

Embrya se vyvinula v italské laboratoři Avantea v italské Cremoně. Tamní vědci, stejně jako loni v létě, nechali dozrát vajíčka ze samic Nájin a Fatu odebraná v rezervaci Ol Pejeta. Oběma samicím vědci 17. prosince odebrali celkem devět vajíček (oocytů), tři z Nájin a šest z Fatu.

Foto: Ami Vitale

Před procedurou odběru oocytů uklidňuje samici nosorožce bílého severního Najin její ošetřovatel Zacharia Mutai mrkví a dalšími malými kousky jídla.

Po inkubaci a zrání byla čtyři vajíčka z Fatu a jedno z Nájin oplodněna spermatem samce Suniho, přičemž jen jedno ze čtyř vajíček Fatu se nakonec vyvinulo v životaschopné embryo.

Foto: Ami Vitale

Najib Balala, ministr pro turistiku a divokou přírodu (v bílé košili), a Ndiritu Muriithi, guvernér kraje Laikipia v Keni (v tmavé vestě), sledují výzkumný tým BioRescue během odběru oocytů 17. prosince 2019.

„Skutečnost, že jsme znovu vytvořili další embryo z Fatu a žádné z Nájin, ukazuje, že nemůžeme ztrácet čas. Stárnutí zvířat hraje proti nám,” uvedl vedoucí týmu laboratoře Avantea Cesare Galli.

Zkusí se použít i Sudánovo sperma

V prosinci 2019 tým také přepravil z Keni do Německa sperma posledního severního bílého nosorožce samce Sudána, který uhynul v březnu 2018.

Utratili posledního samce nosorožce bílého na světě, kterého přivezli z Čech

Zahraniční

Záměrem je Sudánovo sperma využít k vytvoření dalších embryí. Aby mohlo být použito, musí jej vědci nejprve otestovat a zjistit, jestli je pro tyto účely použitelné.

Foto: Justin Mott

Sperma ze Sudána, posledního samce severního bílého nosorožce, který uhynul v březnu 2018, je připravováno k transportu z Keni do Německa.

Umělá reprodukce je podle vědců jediným způsobem, jakým lze zajistit přežití vzácného druhu nosorožce. Embrya by měla být vložena do samic nosorožců bílých jižních, protože žádná ze samic v Ol Pejetě již není schopná mládě odnosit.

„Jsme pevně odhodláni uskutečnit náš plán vložení embrya do náhradní matky ještě v roce 2020,” prohlásil Thomas Hildebrandt z berlínského Leibnizova institutu pro výzkum divokých a v zoo žijících zvířat.

Foto: Cesare Galli/Avantea

Proces vývoje nově vytvořeného embrya

Samice Nájin a Fatu převezli zoologové společně se dvěma samci do Keni v roce 2009. Veterináři se domnívali, že africké prostředí bude pro reprodukci nosorožců příhodnější.

Ačkoli se zvířata pářila, ani jedna ze samic nebyla schopna přirozeně zabřeznout ani donosit mládě. Dva samci, Suni a Sudán, uhynuli v Keni v roce 2014 a 2018. Ve volné přírodě je druh považován za vyhynulý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám