Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jak vidí revoluci ti, kteří ji nezažili? GASK vystavuje působivé práce studentů UMPRUM

80´svoboda - Výstava studentů Ateliéru fotografie II UMPRUM. foto: UMPRUM/GASK

KUTNÁ HORA - Jak vypadá sametová revoluce očima studentů? Odpověď nabídne výstava 80´svoboda v Galerii Středočeského kraje v Kutné hoře. Výstava potrvá až do 16. února.
  17:00

„Není to konvenční výstava reagující na sametovou revoluci. S myšlenkou převratu 1989 pracuje minimum děl. Výstava tvoří sondu do vnímání generace, která toto období nezažila. Tvůrci často kladou důraz na to, jak vnímají vlastní svobodu v současnosti,“ říkají o výstavě kurátorky Anežka Kořínková a Kateřina Sýsová.

80´svoboda - Výstava studentů Ateliéru fotografie II UMPRUM.
80´svoboda - Výstava studentů Ateliéru fotografie II UMPRUM.

Svoboda pro mě znamená nebát se říct svůj názor, být sebou a tvořit, to byla odpověď, která na první dobrou napadla jednoho ze studentů Ateliéru fotografie II na UMPRUM, při otázce na svobodu. Z podobné myšlenky vycházeli i ostatní autoři, když začali zpracovávat svoje klauzurní práce na téma „80. léta a svoboda“.

Ve svém pojetí se mladí fotografové nesnaží o exaktní vyobrazení faktů, ale pracují s myšlenkou fenoménu, tak jak jej definuje filosofie — jak se něco jeví bez uplatnění empirické zkušenosti. V dílech se promítá kolektivní paměť generace, která 80. léta ani nastupující svobodu počátku devadesátých let vědomě nezažila.

80´s Svoboda

Vystavující studenti: Jakub Delibalta, Lukáš Hlavín, Adriána Ingeli, Johana Kovářová, Ondřej Kubeš, Iurii Ladutko, Anna Pospíšilová, Matěj Racek, Markéta Slaná, František Svatoš, Kateřina Sýsová, Anna Štefanovičová, Viktorie Macánová, Justina Urbanová, Agnes Willow, Adéla Zlámalová, Tomáš Zumr, Barbora Žentelová

Kurátoři výstavy: Anežka Kořínková, Veronika Marešová (GASK), Kateřina Sýsová

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...