Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Detaily popravy Jána Kuciaka: Svědek řekl, jak Marian Kočner naplánoval vraždu

Detaily popravy Jána Kuciaka: Svědek řekl, jak Marian Kočner naplánoval vraždu
Zdroj: extra.cz
+ Dalších 17 fotografií
soud
Ve středu 15. ledna proběhl další soud s údajnými vrahy novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27). Prokurátor k vyjádření vyzval svědka Petera Tótha, někdejšího kamaráda Mariana Kočnera. Ten řekl, že nepochybuje, že vraždu zosnoval právě Kočner se svou asistentkou Alenou Zsuzsovou. Během své výpovědi se omluvil rodičům obou zavražděných.

Exšéf rozvědky Peter Tóth u soudu popsal vztahy s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. „S Kočnerem se znám od roku 1995. Naše komunikace byla velmi intenzivní,“ uvedl Tóth podle webu Topky.sk. Když svědek řekl, že má nemocného příbuzného, Marian Kočner projevil velkou empatii. „Chtěl nám pomoci, ale nebylo to v jeho silách. Potom přišel s tím, že by chtěl založit politickou stranu. Chtěl, abych byl předsedou, ale já jsem neměl žádné politické ambice a nechtěl jsem se ucházet o žádnou volenou funkci. Řekl jsem mu, že z mé strany ten zájem není. I jsem mu naznačil, že jsem v jedné jmenované funkci byl a nedopadlo to nejlépe. Ale řekl jsem, že bych pro něj dokázal zformulovat program politické strany, případně vymyslet její strukturu,“ vysvětlil Tóth.

Kočner podle Tótha přišel s požadavkem na sledování několika novinářů. To mělo být financované Norbertem Bödörem a samotným Kočnerem. Peter Tóth pro tyto účely oslovil Miroslava Kriaka, který si vzal k ruce další dvě osoby - Štefana Mlynarčíka a Juraje Škrípa. Sledování samotného Jána Kuciaka probíhalo 3 až 4 dny a podle Kriaka nemělo smysl. „Nic nenaznačovalo tomu, že by měl pan Kuciak nějaké nadstandardní vztahy s politiky, policajty nebo kýmkoliv,“ uvedl Tóth.

Zadržení Aleny Zsuzsové

„Když byla 28. 9. 2018 zadržena Alena Zsuzsová, tak mi Kočner telefonoval z vazby. Já jsem z médií věděl, že byla zadržena nějaká Kočnerova tlumočnice z italštiny. Marian Kočner mi tehdy řekl, že ale nikoho v Komárnu nezná a nikdy tam nebyl. Tehdy i mé manželce bylo jasné, že Marian Kočner lže,“ vypověděl podle Topky.sk Tóth.

Ačkoliv Zsuzsová se už Kočnerovi nehodila, ona svůj obdiv k němu nikdy neskrývala. „Ona ho nejen zbožňovala, ona ho měla velmi ráda,“ uvedl Tóth s tím, že nemá pochybnosti o tom, že právě Kočner a Zsuzsová společně zosnovali vraždu Jána Kuciaka.

Omluva rodinám Kuciaka a Kušnírové

Peter Tóth se pozůstalým po obětech vraždy upřímně omluvil. Kdyby prý věděl, že k něčemu takovému dojde, sledovačku by nikdy nepřijal. Zavzpomínal i na dovolenou s Kočnerem, při níž podnikatel o Kuciakovi hovořil za pomoci těch nejhanlivějších výrazů. Rovněž mu prý řekl, že jednoho z novinářů by měl jako výstrahu těm ostatním zabít.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy