Umělkyni z FAMU nominovali na Oscara, Zaorálek jí nabídl trvalý pobyt

15.01.2020 17:15

Studentka FAMU Darja Kaščejevová, která se svým filmem Dcera získala nominaci na Oscara v kategorii krátký animovaný film, by ráda dále pracovala v České republice. Rodačka z Tádžikistánu má ruské občanství a v ČR je na studijním pobytu, podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) už se řeší možnost získání trvalého pobytu.

Umělkyni z FAMU nominovali na Oscara, Zaorálek jí nabídl trvalý pobyt
Foto: youtube.com
Popisek: Oscar - ilustrační foto

„Pokud je Česká republika v něčem velmocí, tak je to v oblasti hudby, literatury a filmu, a jsem rád, že se ve středu právě film hlásí hlasitě o slovo,“ řekl Zaorálek a pochválil především katedru animované tvorby na FAMU, kterou vede Michaela Pavlátová, taktéž nominovaná na Oscara v roce 1993 za film Řeči, řeči, řeči.

Kaščejevová je podle svých slov ráda, že může ve světě reprezentovat českou animovanou tvorbu. „Těší mě, že mohu reprezentovat Českou republiku, naši katedru (animované tvorby na FAMU). Od prvního ročníku nám dovolují svobodu, můžeme experimentovat, zkoušet i bláznivé věci, které nás napadnou, a děkuji za to, že mohu v takové atmosféře tvořit,“ prohlásila studentka FAMU, jak informuje server Lidovky.cz.

„Myslím si, že už všichni jsou přesyceni počítačovou animací, třidéčkem, mám ráda ruční práci, když jsou vidět otisky rukou na loutkách. Je to dobrý trend, mám z toho velkou radost,“ uvedla autorka k technice, jakou byl film zpracován.

Ministr kultury zároveň potvrdil, že se pro Kaščejevovou vyřizuje trvalý pobyt v ČR. „Jsme domluveni s Ministerstvem vnitra, že jsme schopni celý proces absolvovat. Paní Kaščejevová musí dodat pár věcí, zrovna jsem jí tady ve středu přinesl jeden papír,“ řekl Zaorálek s tím, že nejprve je nutné získat dlouhodobý pobyt.

Kaščejevová ještě před vyhlášením Oscarů odlétá se svým filmem na festival Sundance a také připravuje další film. „Podala jsem žádost na vývoj svého magisterského filmu. Pokračujeme s experimenty, bude to kombinace technologie stop motion, pixilace a práce s živými herci. Ano, chci si dávat stále těžší úkoly,“ řekla ČTK.

Účast na Sundance festivalu může filmu Dcera podle producenta Martina Vandase v případě úspěchu velmi pomoci. „Mohlo by to v hlavách akademiků ještě leccos změnit,“ prorokuje a vidí to jako šanci na dobrou propagaci. „Na propagaci filmu teď denně pracuje deset lidí, jednáme s novináři, máme osobní jednání s lidmi, kteří o film projevili zájem,“ uvedl. Do Los Angeles Kaščejevová odlétá asi 3. února, vyhlašování Oscarů je 9. února.

Film byl financován za podpory Státního fondu kinematografie, který přispěl asi 390 tisíci korunami, téměř polovinou rozpočtu filmu. Podle ředitelky fondu Heleny Bezděk Fraňkové se akademiky oceňované české filmy bez podpory neobejdou. „Dcera je v top five, Nabarvené ptáče je v top ten (nominací na Oscara). Takové filmy nelze natočit bez státní podpory, tam nedáte product placement,“ zmínila další letošní úspěšný film, Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…