Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vysmívá se a nosí nůž: Školy nemají na darebáky žádnou páku, Plaga chystá zákon

Autor: Sabina Dračková - 
16. ledna 2020
05:01

Při návštěvě Prostějova se premiér Andrej Babiš (ANO) dozvěděl o případu, který trápí jednu z tamních základních škol. Mají tam problém podobný jako v dalších školách napříč Českem. Jeden z žáků se chová agresivně, nerespektuje učitele a vyhrožuje násilím. Premiér si posteskl, že s tím základní škola nemá šanci nic udělat. Což částečně přiznává i ministr školství Robert Plaga (ANO). Jak Blesk Zprávám resort sdělil, chystá kvůli přetrvávajícím problémům změnu zákona. Není ale jisté, že se tím problém vyřeší.

Premiér Andrej Babiš byl pracovně na návštěvě Olomouckého kraje. Když zamířil do Prostějova, zaskočilo ho, co mu řekl primátor. „Představte si, že na jedné místní základce začal kluk ostatním dětem vyhrožovat násilím, dával to i na facebook, po škole dokonce nosil nůž, urážel učitele,“ sdělil Babiš.

Problém mají ve škole hlavně kvůli tomu, že věc není jednoduché řešit.  „Jediné, co ti s tím mohli dělat, bylo udílet mu důtky, za což se jim kluk vysmál a ještě vyhrožoval, že se pomstí,“ popsal premiér.

Žákům, kteří potřebují pomoct s učením i chováním jsou k dispozici zdarma služby školských poradenských zařízení jako jsou pedagogicko-psychologické poradny nebo speciálně pedagogická centra. V posledním školním roce se na ně obrátilo téměř 300 tisíc žáků. 

Žáci jsou agresivní, přibývá vandalismu

Problémy s nezvladatelnými žáky ale neřeší jenom zmíněná prostějovská škola. Obecně je šikana stále velký problém. A přibývá třeba kyberšikany. Před dvěma lety ji řešilo 20,5 procenta škol. Teď už to bylo 29,9 procenta škol. To ale podle inspektorů může být částečně i tím, že si učitelé kyberšikany víc všímají než dřív.

Na žebříčku nejčastějších prohřešků žáků jsou slovní útoky na učitele na třetím místě. „Nejčetnějšími školami identifikovanými formami rizikového chování žáků je dlouhodobě záškoláctví, šikana, verbální agrese vůči učiteli. Následuje poškozování majetku, vandalismus a agrese, násilí, ublížení na zdraví,“ zjistili školní inspektoři v uplynulém školním roce.

Nejčastějším prohřeškem v českých školách je záškoláctví. Nejčastějším prohřeškem v českých školách je záškoláctví. | Česká školní inspekce

MŠMT má několik řešení, podle Babiše nepomohlo žádné

 „Základní škola má samozřejmě několik možností, jak takovou situaci řešit, od snížené známky z chování přes důtku třídního učitele až po ředitelskou důtku,“ shrnula první možné kroky mluvčí resortu školství Aneta Lednová.

 „Při řešení by měla postupovat společně s rodiči (pokud jsou ochotní se školou komunikovat), s pedagogicko-psychologickou poradnou, se zřizovatelem a orgánem sociálně-právní ochrany dětí,“ dodala.

Do poraden chodí nejen nezvladatelní žáci, kteří mají špatné chování, ale také třeba děti s poruchami učení, pozornosti nebo nejrůznějšími nemocemi. Pokud „darebákům“ poradny nepomůžou, nabízí se další krok.

Tím je možnost dát dítě do diagnostického či výchovného ústavu nebo do dětského domova. „Nepochybně by účinným a efektivním bylo při spolupráci s OSPOD zajištění umístění takového dítěte do diagnostického ústavu, který má kompetence a nástroje k vyhodnocení příčin takového jednání a doporučení následných vhodných postupů pro práci s ním,“ poradilo ministerstvo.

A tak to ve zmíněném případě také dopadlo, jenže bezvýsledně. „Rodiče to nezajímá, nepomohl ani měsíc ve výchovném ústavu. Došlo to tak daleko, až to začal řešit i magistrát,“ pokračoval premiér.

 „Jednou z možností je také uspořádání případové konference. Ale je pravdou, že řešení je obvykle zdlouhavé, pro školu - jak pedagogy, tak žáky - vyčerpávající,“ přiznává ministerstvo školství.

Zároveň dodává, že jsou tyto případy obvykle spojené s nezájmem zákonných zástupců o děti. „Řešení je tedy především na OSPOD (orgán sociálně-právní ochrany dětí). Ze ZŠ není možné žáka vyloučit,“ dodala Lednová.

Plagův plán: Kdo zlobí, půjde jinam. K ničemu, varuje psycholožka

„Pan primátor mi říkal, že třeba v USA takové dítě pošlou domů třeba na týden nebo víc a rodiče se o něj musí postarat. Navrhuje, abychom něco takového zavedli i do českého zákona,“ nakousl Babiš.

Jak zjistily Blesk Zprávy, něco podobného plánuje i Babišův ministr školství Robert Plaga (ANO). Resort školství se podle svých slov snaží pomáhat konkrétní případy řešit, protože o problémech ví. V současné době se jedná o nových doporučeních, nebo dokonce změně zákona.

Jednou z možností je právě to, že děti několik dnů nebudou moct do školy a budou se o ně muset starat rodiče. A to není všechno. „Jednáme například i o tom, že by bylo možné nezvladatelného žáka přeřadit na určitou dobu nebo i trvale do jiné školy. Zabýváme se i tím, jak řešení podobných případů urychlit a zjednodušit,“ řekla Blesk Zprávám Lednová.

 „Převodem do jiné školy se vlastně nezmění podstata problému toho dítěte,“ upozorňuje v reakci psycholožka a dlouholetá expertka na systémová řešení situace s problémovými dětmi Jana Zapletalová. 

Změna školy by byla podle ní řešením jenom tehdy, pokud by byla chyba na straně školy. Typickým důvodem ke změně školy je třeba problémový učitel, se kterým žák nevychází.

 „Na druhou stranu, pokud je škola problémem, tak to nemá být tak, že se odpovědnost za ten problém přenáší na rodinu toho dítěte a na dítě,“ dodala. 

Právě rodina by prý navrhovaným opatřením trpěla nejvíc. „Maximálně se tím potrestá rodina dítěte, protože ho budou muset někam vozit. Třeba jinam, než kde má tedy spádovou školu,“ zhodnotila psycholožka Zapletalová. „Když mám nemocné dítě, tak proč budu trestat rodiče, tam se spíš musí hledat adekvátní péče,“ dodala s tím, že v těchto případech je nejspíš problémem hlavně špatné zázemí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zada ( 16. ledna 2020 12:11 )

Osobně bych také přenesl trest na rodiče. Jednak si potomka tak vychovali, ale je tu i precedens, kdy rodiče jsou zámožní nebo nějak vlivní a tak si myslí, že se z nich škola a učitelé posadí na zadel. Dítě to vycítí aproto se chová jak se chová. Že si rodiče vychovávají tímto spratka, který s nima bude celý život cloumaat a natahovat ruku na peníze to si neuvědomují. Ano, trest patří rodičům. Berou na děti přádavky od státu a mají o děti řádně starat a vychovat je! Nikdo jiný to za ně dělat nebude!!!!

mikimaus321 ( 16. ledna 2020 11:48 )

Igora Hnízda na ně

anna1234 ( 16. ledna 2020 11:21 )

.. vyloučení ze Základní školy? Protože i tam šikana bují. Jinak já bych také přenesla tresty na rodiče. Rodina je základ výchovy a dokud dětičky cítí z jejich strany, že v nich mají oporu ve všech svých lumpárnách, budou lumpárny včetně šikany dělat. Důtka a snížená známka z chování je pro děti naprosto směšný trest.

Ifigenie ( 16. ledna 2020 10:52 )

Anonyme01, dřív se říkalo, že "co si nepamatuje hlava, pamatuje si ***" a to platí dodnes. Takže si tu říkejte co chcete, ale vám by to také pomohlo, kdyby se podle toho řídili i vaše rodiče.....

hahans ( 16. ledna 2020 10:45 )

Kam se ztratila odpovědnost za výchovu dětí ? Proč nejsou rodiče stíhaní a souzení ? Proč nezavést po vzoru 1.republiky podmíněné vyloučení nebo vyloučení ? Havloidní demokracie prostě má své důsledky, což není jenom školství !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa