Hlavní obsah

„Stará garda” politiků se chce vrátit. Tlustý a spol. zkusí štěstí v senátních volbách

Právo, Jan Martinek
Aktualizováno

Bývalí pravicoví politici, kteří jsou spojeni s porevoluční érou, chtějí zasáhnout do senátních a v případě úspěchu i parlamentních voleb. Země je podle nich v marasmu a přejí si do politiky opět vrátit volnou soutěž nápadů. Jedná se vesměs o bývalé politiky ODS.

Foto: Jan Martinek, Právo

Zleva Vlastimil Tlustý, Michal Simkanič a Jiří Payne chtějí opět do politiky.

Článek

Síly chtějí spojit exministr financí z první vlády Mirka Topolánka Vlastimil Tlustý, exposlanec ODS a bývalý europoslanec Jiří Payne a Michal Simkanič, bývalý předseda marginální strany Česká pravice. Podle informací Práva by se k nim měl připojit i zakládající člen ODS a porevoluční politik Miroslav Macek, jeho případnou účast ale potvrdit nechtěli.

"Jsme něco jako přípravný výbor a expertní tým, ale neznamená to, že zakládáme novou stranu," řekl Právu Tlustý. "Dalo by se říct, že hledáme kolegy z devadesátých let, starou gardu. Země je v totálním marasmu a je potřeba, aby zasáhli zkušení pravičáci," řekl.

Nové těleso by chtělo změřit síly už v senátních volbach, Tlustý nechtěl říci, jestli bude kandidovat i on sám. "Zatim jsem ekonomický expert," uvedl.

Zaručený příjem pro všechny? Byl bych nejradši, kdyby to chtěl Trump, říká exministr Tlustý

Ekonomika

"Chceme nabídnout alternativu přívětivého státu. Jinak hrozí, že se z ČR stane za rok pod vedením Andreje Babiše Bělorusko či Tádžikistán," varoval Simkanič.

S hnutím Trikolóra Václava Klause ml., ke kterému by mohli mít ideologicky blízko, spolupracovat nechtějí – je pro ně prý příliš nacionalistické. "Klaus otevřeně říká, že chce vládnout s ANO, a to je pro nás naprosto nepřijatelné," řekl Simkanič. Naopak sympatické jim je hnutí Milion chvilek pro demokracii, které pořádá demonstrace proti Babišově vládě.

Návrat politické politiky

"Víme, co se zemí udělat, máme řešení na důchodovou reformu, transformaci školství, plánujeme i změnu církevních restitucí. Chceme návrat politické politiky," doplnil Payne.

Vlastimil Tlustý se v roce 2009 po odchodu z ODS pokusil neúspěšně kandidovat do europarlamentu pod značkou Libertas. V senátních volbách v roce 2006 zkoušel štěstí i Simkanič, který se proslavil tím, že před kamerami spálil údajnou směnku expremiéra Stanislava Grosse na byt, jehož financování nedokázal v roce 2005 vysvětlit. Na Praze 2 dostal Simkanič ale jen desítky hlasů.

Anketa

Přivítali byste návrat politiků z přelomu tisíciletí do politiky?
Ano
3,8 %
Jen některých
4,9 %
Ne
91,3 %
Celkem hlasovalo 3722 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám