Hlavní obsah

Mladí při nákupech hledí na kvalitu a cenu. Zda se jedná o český produkt, neřeší

Novinky, bab

Kvalita, cena a technická dokonalost pořizovaného zboží dlouhodobé spotřeby patří mezi nejčastěji sledované parametry u mladých lidí. Co je naopak při nákupech nechává chladnými, je původ zboží. Na jejich rozhodování o koupi rozhodně nemá vliv to, zda bylo vyrobeno v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na preference mladých lidí ve věku 18 až 30 let při nakupování se zaměřil průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Kruk. Ukázal, že nejdůležitější je pro ně kvalita pořizovaného zboží, podle ní se rozhoduje 96 procent oslovených. Téměř shodný počet mladých (90 procent) k nákupu motivuje i cena a čtyři pětiny také sledují technickou dokonalost pořizovaného produktu.

Na druhou stranu málokterého mladého zákazníka zajímá, zda výrobek pochází z České republiky. Nestarají se o to dvě třetiny oslovených.

Preference mužů i žen se výrazně liší

U preferencí při rozhodování o koupi daného výrobku ukázal průzkum zajímavé rozdíly mezi pohlavími. Názory mužů a žen se výrazně liší především v případě značky a inovace produktů, ale i v tom, zda se jedná o ekologický výrobek.

Například tři pětiny mužů požadují, aby byl pořizovaný produkt nový a moderní, tento aspekt je ale rozhodující jen pro dvě pětiny žen.

Značkové produkty preferuje každý druhý mladý muž, ale jen dvě z pěti oslovených žen.

Jak se naučit lovit ve výprodejích

Styl

Na to, jaký má daný produkt dopad na životní prostředí, hledí mnohem více mladé ženy. Pro 56 procent z nich je důležité, aby byl produkt ekologický, v případě mužů je to jen 38 procent.

Ženy také více sledují, aby nakupované produkty neměly negativní dopad na zdraví svých uživatelů (rozhodující je to pro 76 procent žen, ale jen pro 64 procent mužů).

Rozdíl mezi pohlavími byl zaznamenán i v případě obliby nakupování ve slevách, které jsou důležité, až rozhodující pro 56 procent mužů a 65 procent žen.

Anketa

Řešite při nákupu původ zboží?
Ano
57,9 %
Ne
13,3 %
Jen u některého druhu zboží.
28,8 %
Celkem hlasovalo 3028 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám