Hlavní obsah

Tipy na víkend: Okoštujte pálenky nebo čokoládu, vyrazte na běžky

Novinky, mšv

Jídlo, sport i kultura. Z akcí, které se konají o třetím lednovém víkendu, si vybere každý. Vyrazte třeba na závody na běžkách nebo ve slalomu, na Moravě okoštujte pálenky, hustou zelňačku nebo čokoládové pochoutky. Koná se řada výstav, třeba o legendárních Rychlých šípech, v Praze pak festival íránských filmů.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Čínský nový rok

Chcete na vlastní kůži okusit alespoň zlomek z oslav čínského nového roku? Pak během víkendu vyrazte do Kongresového centra. Uvidíte mimo jiné výstavu, kde se seznámíte s tisíciletou tradicí sečuánských řemeslníků a jejich technikami, jako jsou malování cukrem nebo kaligrafie. Probíhat budou doprovodné programy s ukázkami umělců. Více informací najdete zde.

Filmový festival

Navštěvujete rádi filmové festivaly a kocháte se neotřelou tvorbou? Pak si nenechte ujít pražský festival íránských filmů, který v hlavním městě probíhá od středy do neděle. Akce představí desítky snímků ve třech kategoriích, letošním klíčovým slovem je vysvobození. Doprovodný program divákům představí íránskou kulturu, chybět nebudou semináře ani diskuze. Podrobnosti naleznete zde.

Jízda historickým metrem

Projeďte se historickou soupravou metra. V sobotu se uskuteční zážitková cesta motorovým vozidlem z Hlavního nádraží do Depa Kačerov. Prohlédnete si i samotné zázemí depa, v němž proběhne exkurze s odborným výkladem. Další informace naleznete zde.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na karneval nebo tvořivou dílnu

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Otevření památníku

O víkendu se otevře památník Jana Palacha ve Všetatech. V sobotu u něj proběhne pietní akce, přičemž vstup do celého objektu bude od pátku až do neděle zdarma. V expozici se můžete blíže seznámit s Palachovým životem a jeho činem v kontextu událostí 20. století. Další informace zde.

Proměny Kutné Hory

Podívejte se na proměny Kutné Hory v rámci výstavy, která se koná v Dačického domě. Provede vás třicetiletou obnovou historického jádra pomocí dosud nezveřejněných archivních fotografií či dokumentů, podíváte se na opravy nejvýznamnějších památek či měšťanských domů. Výstava je k vidění až do konce února. Více zde.

Jihočeský kraj

Závod ve slalomu

Chcete porovnat své dovednosti ve slalomu? Pak se přihlaste na závody, které proběhnou v sobotu na Lipně. Síly můžete poměřit jako jednotlivci nebo i rodinný tým. Soutěžit se bude v kategoriích muži a ženy nad 15 let. Můžete se zkusit také co možná nejvíc přiblížit času, který zajede místní maskot lišák Fox. Soutěžit se bude o věcné ceny. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Svatební veletrh

Chystáte se se svou drahou polovičkou na svůj velký den a hledáte inspiraci? Pak navštivte veletrh, který se v neděli uskuteční v plzeňském prostoru Depo2015. Připraveny jsou přehlídky svatebních šatů, ale také workshopy, kde si vyzkoušíte třeba krasopis na pozvánky a mnoho dalšího. Připraven je také hudební program. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Kolem pramenů

Vyrazte na běžky. V sobotu se v okolí Mariánských Lázní uskuteční závod kolem pramenů, a to volnou i klasickou technikou. Závod bude rozdělen do několika kategorií, na muže čeká trasa o délce 15 kilometrů, na dámy o polovinu kratší. Podrobnosti zde.

Ústecký kraj

Rychlé šípy

Nejen těm, kteří vyrostli na legendárních Rychlých šípech, je určena stejnojmenná výstava na Šluknovském zámku. Seznamte se s kultovním příběhem od Jaroslava Foglara, ale také s autorem samotným. V expozici jsou k vidění knihy, odznaky, korespondence nebo obrazy od Jana Fischera, ilustrátora Rychlých šípů, hlavolamy a mnoho dalšího. Další informace najdete zde.

Liberecký kraj

Krajina Jizerských hor

Navštivte výstavu, která se do konce ledna koná ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Pojednává o odkazu rodu Clam-Gallasů v krajině Jizerských hor. Podíváte se, jak rod spravoval rozsáhlé statky na území dnešního Libereckého kraje. Expozice Hraběcí obory představuje také samotnou historii oboru a další souvislosti. Více zde.

Královéhradecký kraj

Fotografie přírody

Spojení přírody a uhrančivých snímků nabídne výstava Czech Nature Photo ve Vrchlabí. Zahájena bude v neděli a budete si na ní moci prohlédnout nominované a vítězné fotografie zachycující nejrůznější zvířata nebo jevy, s nimiž se můžete v přírodě, a nejen té české, setkat. Pokud to nestihnete o tomto víkendu, budete mít šanci dorazit až do 26. února. Další informace zde.

Pardubický kraj

Inspirace pro svatbu

Svatební inspiraci můžete načerpat během víkendového veletrhu v Litomyšli. Představí se na něm profesionálové z několika oborů, především pak salony. Ty představí nejnovější šaty a pánské obleky, doplňky i spodní prádlo. Nebudou chybět květináři, cukráři a pekaři, muzikanti, grafici či vinaři. Třešničkou pro návštěvníky budou také dva vystavené nové modely motorek Harley-Davidson. Více zde.

Vysočina

Do muzea se slevou

Vypravte se v druhé polovině ledna do Žďáru nad Sázavou. Tamní Muzeum nové generace nabízí návštěvníkům poutavou cestou do temného středověku i barevného baroka, a to prostřednictvím moderních technologií. Jako opožděný vánoční dárek je snížené vstupné, které od 14. do 31. ledna činí pouze 50 korun. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Košt pálenek a zelí

Pálenky a zelí budou hrát prim v rámci akce, která se uskuteční v Mikulčicích. V jeden den budete moci obojí ochutnat, v nabídne budou také pochutiny vhodné ke koštování kořalek, pestrá paleta krajových specialit ze škvarků, uzenin, kysaného zelí a tvarůžků. O nejlepší zelí se bude také soutěžit, produkty lze přihlásit ještě v den konání akce. O hudební vložku se postará cimbálová muzika. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Nejlepší zelňačka

Ve znamení zelí bude také akce v Jeseníkách. Na chatě Olšance ve Velkém Vrbně u Starého Města pod Sněžníkem se opětovně uskuteční soutěž o nejlepší zelňačku. Návštěvníci se mohou těšit na množství ochutnávek, kdo by si chtěl od polévky odpočinout, může zaskočit ke grilovaným pokrmům nebo třeba zkusit štěstí v tombole. Další informace naleznete zde.

Zlínský kraj

Čokoládový festival

Holdujete čokoládě? V tom případě si nenechte ujít festival, který se od pátku do neděle uskuteční ve Zlíně. Zasvěcen bude právě této hříšně dobré cukrovince. Dozvíte se něco málo o historii čokolády, připraveny jsou dále degustace, stánkový prodej nebo i workshop, kde se naučíte s čokoládou zacházet v kuchyni. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Celodenní závod

Pokud holdujete výzvám a považujete se za zdatné a vytrvalé, zkuste své štěstí při extrémním zimním závodu Lysohorská 24. Zvítězí v něm ten, kdo během 24 hodin nejvícekrát dosáhne vrcholu Lysé hory. Trasa je dlouhá 12 kilometrů a převýšení je přibližně 700 metrů. Závodu se můžete zúčastnit buď jako jednotlivci, nebo i ve dvojicích. Nejde ovšem jen o zkoušku fyzické zdatnosti, ale také psychické odolnosti. Podrobnosti zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám