Hlavní obsah

Je mi dvanáct aneb 2458 sexuálních predátorů nachytaných V síti

Novinky, Lenka Hloušková

Víš, že je mi dvanáct? Tuto otázku pokládaly tři zletilé herečky pánům, kteří je loni během deseti dnů oslovili na internetu s tím, že je dívkám kolem dvanácti let. Šlo o radikální experiment filmařů Barbory Chalupové a Víta Klusáka, kteří svým dokumentem otevírají v Česku až tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Ve čtvrtek zveřejnili první teaser.

Teaser k dokumentu V sítiVideo: Aerofilms

 
Článek

Tvůrci dokumentu nazvaného V síti jím ukazují, jak snadno se na síti dostávají pubertální dívky do osidel sexuálních predátorů. I je ale šokovalo, kolik jich tři herečky Tereza, Sabina a Anežka – pečlivě vybrané, aby vypadaly mnohem, mnohem mladší – nalákaly. Šlo o 2458 mužů.

Dívky v rozhovorech s nimi předstíraly, že jim je jedenáct až třináct let. Aby vše vypadalo věrohodně, vytvořili pro ně filmaři tři odlišné dětské pokojíčky. Následně jejich komunikaci ve virtuálním světě natáčeli.

Závislá na sítích: 28krát jsem si sáhla na život

Internet a PC

Penisy, vydírání a predátoři s maskou 

Drtivá většina mužů požadovala po dívkách sex přes webkameru. Dále jim posílali fotky a videa svých penisů, odkazy na pornografii, nebo se je dokonce pokoušeli vydírat.

Foto: Aerofilms

Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydaly na sociální sítě, aby prožily zkušenost dvanáctiletých dívek online. Na snímku s režisérem Vítem Klusákem.

„Nebudu zapírat, že téma zneužívání dětí na internetu bylo pro nás ve štábu jednou z nejtěžších výzev, které jsme ve filmovém životě podstoupili,“ připustil režisér Vít Klusák.

Experti říkají, že většina predátorů, kteří loví děti na internetu, jsou psychosexuálně normální, nejedná se o pedofily. Na děti cílí, protože jsou snadněji manipulovatelné.

Přesto se tvůrci rozhodli, že identitu mužů budou schovávat pod speciální maskou. Cílem filmu totiž není vyvolat lynč jednotlivců, ale důrazně upozornit na fenomén zneužívání dětí na internetu.

Nikomu to neříkej. Polský dokument přináší svědectví o pedofilních kněžích

Zahraniční

 Je to na vás: rodiče, učitelé a zákonodárci

„Film jsme postavili tak, aby byl co nejvěrnějším odrazem toho, co se v dětských pokojících čím dál častěji děje. Pokud bychom film natočili jako soubor rozhovorů s odborníky nebo investigativní reportáž, nikdo by si nedokázal představit, čím si kluci a holky v tom věku procházejí. Doufám, že se nám podaří rozpoutat debatu a rodičům, učitelům a třeba i zákonodárcům trochu více otevřít oči,“ uvedla režisérka Barbora Chalupová.

Dokument, jehož mediálními partnery jsou také Novinky.cz a deník Právo, vstoupí do českých kin 27. února. Barbora Chalupová a Vít Klusák na něm pracovali celkem tři roky. Na jeho výrobu využili i peněz nasbíraných v crowdfundingové kampani.

Na uvedení filmu v kinech naváže rozsáhlá osvětová kampaň ve školách po celé republice.

RECENZE: Když je k dospělosti až moc blízko. Dokument Nic jako dřív má cenu festivalu Jeden svět

Kultura

Anketa

Kontrolujete, s kým se baví vaše pubertální děti na internetu?
Ano, vždy
5,2 %
Ano, alespoň občas
14,8 %
Ano, ovšem jen výjimečně
4,7 %
Ne, věřím jim
8,4 %
Nemám děti v pubertě
34 %
Nemám děti
32,9 %
Celkem hlasovalo 12710 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám