Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Místo pomoci přišla smrt. Zachránci utopili popáleného koalu pitím z lahve

Autor: Darina Jíchová - 
16. ledna 2020
12:09

Během rozsáhlých požárů v Austrálii zemřely stamiliony zvířat, mezi nimi byli hlavně koalové. I přes vydatné deště, které tento týden hasičům pomáhají s krocením ohně, plameny nadále tyto vačnatce ohrožují. Do záchrany milovaných koalů se zapojil nespočet lidí. Odborníci ze záchranných stanic ale varují, dobrodinci totiž popáleným a žíznivým zvířatům často spíš ještě více ublíží. Jde hlavně o to, jak jim dávají napít. Na toto nebezpečí upozornil příběh koaly Arnieho, lidé ho sice dostali z hořící oblasti, dali mu však napít z lahve, což vedlo k jeho smrti, uvedl deník Daily Mail.

Michelle Thomasová ze záchranné stanice Animalia Wildlife Shelter upozornila na to, že když lidé dávají koalům napít z lahve, může se jim voda dostat do plic a způsobit aspirační pneumonii, která může vačnatce zabít. Právě tohle se stalo Arniemu. „V podstatě se utopil ve vodě, která mu měla pomoct,“ vysvětlila Thomasová.

Arnie během požárů utrpěl mírné popáleniny na tlapkách a svá zranění by podle veterinářů bez problémů přežil. Za jeho smrt může neznalost. Lidé, kteří mu chtěli pomoct, mu dali vypít až moc vody a navíc z lahve. „Byla to tichá tragédie,“ komentovala Thomasová a jménem záchranné stanice na facebooku sdílela, jak se mají lidé o nalezené koaly postarat.

Video  Záchrana koaly: Babička hrdinsky vběhla pro zvíře do plamenů.  - Reuters
Video se připravuje ...

„Víme, že se lidé snaží pomoct, jen nevědí, jak nebezpečné je pro koaly pít tímto způsobem,“ stojí v příspěvku Animalia Wildlife Shelter. „Lidé nevědí, že koalové získávají vodu z listů, které jí. Koalové jen málokdy píjí vodu přímo, a pokud už pijí, mají skloněnou hlavu k pitnému zdroji a tekutinu v malém množství nabírají na jazyk,“ vysvětlila záchranná stanice.

Záchranáři: Nikoho neobviňujeme

„Pokud pijí vodu se zahnutou hlavou, naberou si příliš mnoho tekutiny, která se jim pak dostane do plic, což může vyvolat aspirační pneumonii, a to je může i zabít, jako se stalo u Arnieho,“ uvádí příspěvek stanice.

„Nikoho neobviňujeme, nikoho nezostuzujeme. Rozhodně také neříkáme, aby lidé přestali zachraňovat koaly, nebo jim nedávali napít. Prosíme jen, aby jim nalili vodu do misky, pití z misky je pro koaly naprosto bezpečné,“ doplnila Thomasová, která stanice vede. „Naším příspěvkem chceme pouze ukázat, jak by se zachránci měli o nalezené zvíře postarat. Koalu zabalte do deky a odvezte na nejbližší záchrannou stanici, neste ho opatrně,“ pokračuje Thomasová.

Koalové pijí jako psi

„Když dáváte zvířeti napít, vodu nalijte do misky, do helmy, do hrníčku a podržte mu ji u tlamičky. Koalové chlemtají vodu stejně jako psi, se sehnutou hlavou si nabírají vodu na jazyk,“ zdůraznila znovu Thomasová. „Pamatujte na to, že koalové jsou stromoví a noční živočichové, pokud uvidíte vačnatce, jak přes den sedí na zemi, něco je špatně, okamžitě kontaktujte záchrannou stanici,“ vyzvala Thomasová.

K prosbě Thomasové se přidal rovněž veterinář Michael Pine. „Zdraví koalové normálně vůbec nepijí, nicméně kvůli neuvěřitelnému suchu se jim nedostává tekutin a jsou žízniví. Je v pořádku dát jim vodu v misce a nechat je se napít. Vodu jim nenuťte, nestrkejte jim lahev do tlamy, mohli by vodu vdechnout,“ sdělil Pine Daily Mailu. „Pokud se jim voda dostane do plic, z většiny případů je to pro ně fatální,“ dodal.

Koalí mise náctileté Libby

Záchraně koalů se už několik let věnuje také čtrnáctiletá Libby z australského města Diamond Creek, dívka dobře ví, jak se o zvířata postarat.

Odmalička sleduje dokumenty o koalech, své vědomosti se snaží předat dalším pomocí své facebookové stránky Libby's Koala & Wildlife Crusade, kde sdílela i video, jak správně napojit koaly. „Žádný hlas není tak tichý a žádné ruce nejsou tak malé, aby nemohly zachránit zvířata,“ to je motto, kterým se Libby řídí.

HledacPravdy ( 16. ledna 2020 17:48 )

Záchranář musel prožívat dobroserský orgasmus, když dával pít koalovi z lahve, a přitom ho vlastně zabíjel. Smutná ironie. Není nic horšího než tito zachranáři všeumělové.

Wells ( 16. ledna 2020 16:23 )

Tohle teda vůbec nebylo hezký, aby jsi jednou neletěl ty.

Zobrazit celou diskusi