Kriminalita v Česku vzrostla. Přibylo vražd, zločinci jsou sofistikovanější

V Česku loni vzrostla kriminalita o 3,5 procenta na 199.221 trestných činů. Policie objasnila - tedy navrhla státnímu zástupci podání obžaloby - u 105.994 z nich, což představuje 53,2 procenta. Kriminalita stoupla ve všech krajích s výjimkou Libereckého a Zlínského. Vražd policisté řešili o 27 více než předloni - 143. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ředitel kriminální policie Michal Foit.

Nárůst kriminality o 6816 skutků označil Foit za nevýznamný. "Trend, který byl od roku 2013, kdy kriminalita meziročně klesala, samozřejmě nemohl jít donekonečna. Jednou musel přijít den, kdy se ten klesající trend zastaví a dojde k nějakému drobnému nárůstu. Není to nic dramatického, je to 3,5 procenta. Uvidíme, jak se kriminalita bude vyvíjet do budoucna dál," řekl novinářům.

Také zvýšený počet vražd není podle Foita v kontextu posledních pěti let zásadním vybočením z průměru, který se pohybuje kolem 135 až 140 případů ročně s objasněností okolo 97 procent. "Předloňský rok byl trochu extrémní tím, že došlo k dost zásadnímu poklesu (vražd) oproti předchozímu období," vysvětlil ředitel současný nárůst případů. Neobjasněno podle něj průměrně zůstane čtyři až pět vražd ročně.

Ze 143 trestných činů vražd bylo loni 81 dokonaných, 56 ve stadiu pokusu a šest ve fázi přípravy. Nejčastějším motivem zůstaly osobní vztahy, které sehrály roli u 74 vražd. U 12 případů šlo o loupežný motiv, čtyři vraždy byly na objednávku. Nejvíce se loni opět vraždilo v Praze, Moravskoslezském, Jihomoravském a Středočeském kraji.

Daří se nám vyhledávat více trestných činů! V uplynulém roce jich policisté odhalili vlastní činností přes 37 000. Z celkového pohledu vývoje kriminality pak byl rok 2019 druhým nejlepším v historii samostatné ČR. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě: https://t.co/5L2G4TcdS1 pic.twitter.com/OhggU8w7Rf

— Policie ČR (@PolicieCZ) January 16, 2020

Největší podíl trestných činů - 51,3 procenta - loni tradičně tvořily činy majetkové. Policisté objasnili zhruba čtvrtinu z nich. Násilná trestná činnost představovala 6,8 procenta ze všech kriminálních skutků a podařilo se ji vyřešit v 69 procentech případů. Nejčastějším násilným činem bylo úmyslné ublížení na zdraví. Mravnostních činů - tedy například držení dětské pornografie nebo znásilnění - bylo z celkového počtu 1,4 procenta a objasněny byly čtyři pětiny z nich.

Jedinou oblastí kriminality, kde policisté zaznamenali mírný pokles o 248 skutků na 12,3 procenta, byly hospodářské trestné činy, to znamená podvody nebo zpronevěry.

Loni rovněž pokračoval trend vzrůstající kybernetické kriminality. Těchto skutků bylo zaevidováno 8417, což je téměř čtvrtinu více než předloni. "Hodně trestných činů přechází do kyberprostoru, kde jsou páchány podvody nebo mravnostní trestná činnost," řekl k tomu Foit.

Upozornil také na to, že provedení trestných činů bývá promyšlenější než dřív. "Skupiny pachatelů jsou stále sofistikovanější, dochází k páchání trestné činnosti se zahraničním prvkem. Jedná se o skupiny zahraničních pachatelů, kteří se dopouštějí trestné činnosti jak na celém území České republiky, tak i směrem do zahraničí," popsal.

Z krajů vykázal nejvyšší meziroční nárůst zaevidované trestné činnosti Karlovarský, a to o 13,9 procent. Následoval Středočeský kraj s 6,3 procenta a Královéhradecký s 6,1 procenta. V hlavním městě kriminalita stoupla o 4,8 procenta.

Loni vzrostl i počet vyhlášených pátrání po lidech, a to zhruba o dva tisíce na 27.248. Přibližně 24 tisíc bylo následně odvoláno. Režim "dítě v ohrožení" vyhlásila policie ve 22 případech, přičemž všechny děti se podařilo nalézt v pořádku vyjma jednoho, které utonulo. Jednotka cíleného pátrání loni zadržela 55 hledaných lidí, z toho sedm v zahraničí.

Před loňským rokem se kriminalita v ČR naposledy zvýšila v roce 2013 po lednové amnestii, kterou vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus. Tehdy vzrostla o sedm procent na více než 325.000 trestných činů a více než polovinu pachatelů tvořili recidivisté.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Kriminalita v Česku loni oproti předchozímu roku klesla

Kriminalita v Česku loni proti předchozímu roku opět poklesla. Policie zaznamenala 153.233 trestných činů, meziročně o sedm procent méně. Objasněnost trestných činů loni vzrostla o jedno procento na 57,3 procenta. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Vražd loni policisté evidovali 105, neobjasněných zůstalo pět.
Ondřej Mundl, předseda Výkonného výboru Unie bezpečnostních složek pro městské a obecní policie.

Strážníci nemají k povinnému očkování motivaci. Hrozí výpovědi, soudy a nárůst kriminality, říká šéf Unie Mundl

Předseda Výkonného výboru Unie bezpečnostních složek pro městské a obecní policie a zároveň vedoucí strážník Městské policie v Jaroměři Ondřej Mundl se obává, že schválená vyhláška o povinném očkování může vést k exodu strážníků ze služby. A také zmiňuje, že obecní policie nepatří mezi hlavní složky Integrovaného záchranného systému (IZS), ale z hlediska plnění povinností na ni ministerstvo vnitra mnohdy pohlíží stejně. „Nikdo se nesnaží příslušníky složek pozitivně motivovat k vakcinaci, nenabízí žádné motivační bonusy. Pouze jsme vystavováni represím, že pokud se nenaočkujeme, přijdeme o práci. Veškeré spory tak mohou končit i u soudů a nelze vyloučit ani možnost nárůstu kriminality,“ říká pro EuroZprávy.cz Ondřej Mundl.

Více souvisejících

kriminalita Policie ČR Česká republika Vražda krádeže

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 58 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy