Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na karneval nebo tvořivou dílnu

Novinky, mšv

Oblečte si masky a vyrazte s dětmi na karneval. Zrovna nastává jejich období. Během víkendu si můžete užít také tvořivé dílny, v jedné z nich se například dozvíte, jak se vyrábí modrotisk, v další si zkusíte práci písaře nebo se stanete šlechtici. Vyrazit můžete také na pohádkový les ve stopách kruté Sněhové královny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Praha

Vědecká show

Vypravte se s dětmi do Štefánikovy hvězdárny, kde se v sobotu uskuteční oblíbená show s kapalným dusíkem. Těšit se můžete na zajímavé vědecké pokusy, zjistíte například, jak se mění vlastnosti hluboce zmražených materiálů či zda je polití kapalným dusíkem o teplotě skoro minus 200 stupňů Celsia nebezpečné. Mimo to si budete moci prohlédnout i samotné prostory hvězdárny. Více informací najdete zde.

Pohádkový les

Běžte se s dětmi provětrat a pobavit. V Čakovicích se v neděli koná pohádkový les, kde pomůžete statečné Gerdě zachránit Káje ze spárů Sněhové královny. Na kilometrové trase vás budou čekat různé postavy s připravenými úkoly. Pomozte princi pochytat splašené koně nebo čarodějnici posbírat dost pavouků. V cíli na každého poutníka čeká malý dárek. Další informace zde.

Dětská dílna

Neděle se ponese také v tvořivém duchu. V Židovském muzeu v Praze se společně s dětmi dozvíte o historii Jeruzalémského chrámu, který byl před více než 2000 lety centrem židovského duchovního života. Zjistíte, čím se lišil od synagogy, a co s ní má naopak společného. Děti si pak budou moci vytvořit model této stavby. Podrobnosti zde.

Tipy na víkend: Okoštujte pálenky nebo čokoládu, vyrazte na běžky

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Dětský karneval

Začíná období karnevalů. Pokud se už děti nemohou dočkat, až nasadí masky, vyrazte na sobotní bál v Hudlicích. Přichystáno bude množství aktivit, soutěží, včetně té o nejhezčí masky, ale také tombola. Chybět samozřejmě nebude ani občerstvení. Více informací naleznete zde.

Jak se animuje

Navštivte muzeum v Roztokách, kde se jedna z aktuálních expozic věnuje animaci. Na výstavě si tak budete moci různé druhy animace zkusit, zatímco ve druhé části se ocitnete ve hře Chuchel od českého herního vývojářského studia. Prožijete velkolepé dobrodružství při honbě za třešní, stejně jako hrdina hry. Podrobnosti naleznete zde.

Jihočeský kraj

Do baroka

Přeneste se do období baroka. Navštivte píseckou Sladovnu, kde se koná interaktivní výstava právě o této historické epoše. Díky videomappingu nebo 3D brýlím a audiovizuálním efektům budete mít pocit, že skutečně cestujete časem. Seznámíte se také třeba s povoláním stavitele, hudebníka, umělce nebo mastičkáře. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Dětský bál

V neděli se budete moci s dětmi zúčastnit karnevalu v Sušici. Zábavný rej masek nabídne mimo jiné hry a soutěže, nebo i ukázky místního tanečního klubu. Přijďte se s ratolestmi pobavit, zatančit si a zazpívat. Vstupenky se budou prodávat na místě. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Na pohádku

Víkend bez pohádky není pořádný víkend. Vydejte se v neděli do Karlovarského městského divadla na představení O Aničce ze mlejna. Pojednává o hamižné mlynářce, která chce s pomocí pekla získat něco, co jí nepatří. Pohádka je plná písniček, které si budete po odchodu prozpěvovat. Více zde.

Ústecký kraj

Svět kostiček

Přijďte si pohrát do Regionálního muzea v Teplicích, kde se od pátku koná herní výstava Svět kostiček. Tentokrát ovšem nepůjde o stavebnici lego, ale českého zástupce Seva. Jedním z lákadel expozice je například propracovaný model ulice se silnicí, budovami, vozidly a zahradami. Uvidíte také požární stanici z roku 1923. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Život na zámku

Staňte se na jeden den šlechticem. Vyrazte do Oblastní galerie Liberec, kde se koná výtvarná dílna inspirovaná výstavou o rodu Clam-Gallasů. Budete vyrábět vlastní stylizovanou paruku nebo různé doplňky, k dispozici vám pak budou nejrůznější oděvy a rekvizity, díky kterým se proměníte v aristokraty. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Písařská dílna

Ještě dvakrát budete moci vyrazit na interaktivní prohlídky středověké písárny broumovského kláštera. Přeneste se do středověku a vyzkoušejte si psaní husím brkem, broušení pergamenu nebo výrobu přírodních barev. Nudit se rozhodně nebudou ani dospělí. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Ladovské Vánoce

Do konce ledna máte možnost navštívit jedinečnou výstavu, která se koná v Lanškrouně. Představuje totiž rozsáhlý výběr díla českého malíře Josefa Lady, jenž se často věnoval zejména tematice venkova, přírodě, dětským hrám, zvířatům nebo i lidovému folkloru. Expozice klade důraz zejména na Vánoce, protože je doplněna dekoracemi nebo zvykoslovnými předměty. Více informací zde.

Vysočina

Dětský karneval

Plno překvapení na vás čeká při dětském karnevalu, který se v neděli uskuteční v Jihlavě. Nasaďte masky a přijďte si s dětmi užít množství zábavy při hrách, soutěžích a dalších aktivitách. Představí se také dětské karnevalové divadlo. Podrobnosti naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Zimní prohlídka

Vyrazte s dětmi na procházku. V sobotu se můžete zúčastnit zimní prohlídky města Dolní Kounice s průvodcem, projdete si všechna významná místa i historické památky, nebude chybět povídání o místních legendách. Prohlídka bude mít důraz na židovské památky, o nichž se dozvíte vše od historie po současnost. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Vše o penězích

Navštivte zábavnou i naučnou výstavu ve Vlastivědném muzeu Šumperk. Expozice nazvaná Zmatené peníze se věnuje starým mincím a také období vzniku bankovek. Prohlédnete si například kolekci bankovek z období první světové války, v další části se dozvíte, jaké se na současných platidlech používají ochranné prvky. Na děti čeká zábavný koutek, celá výstava je doplněna interaktivními prvky a různými aktivitami. Více informací zde.

Zlínský kraj

Modrobílá pohádka

Ve Slováckém muzeu na vás čeká skřítek Zvídálek, který si připravil modrobílou pohádku. Během ní se dozvíte, jak se vyrábí modrotisk, a co vše si z látky můžete ušít. Navrch bude připravena dílnička, kde si budete moci vyrobit něco na památku, připraven je také kvíz a další aktivity. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Festival ledových soch

Dorazte na každoroční festival ledových soch, který se koná na Pustevnách. Expozice vás okouzlí zejména po setmění, kdy jsou výtvory efektně nasvíceny. Těšit se můžete na ledové dominanty různých zemí, jako je třeba socha Svobody či Eiffelova věž, ale nebudou chybět ani nejrůznější mytické bytosti. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám