Hlavní obsah

Výroba aut v Česku mírně klesla

• Aktualizováno
Novinky, tov

Automobilky v Česku loni vyrobily 1 427 563 osobních aut, což je o 0,7 procenta méně než v předchozím rekordním roce. Pokles o necelých 10 tisíc aut souvisí se zhoršující se ekonomickou situací ve světě a přísnějšími podmínkami pro průmysl z hlediska ekologie. Oznámilo to ve čtvrtek Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Na ilustračním snímku výroba automobilky Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v Ovčárech u Kolína.

Článek

Celkem včetně přívěsů bylo vyrobeno přes 1,45 milionu silničních vozidel, meziročně o 0,6 procenta méně. Dařilo se výrobcům autobusů, naopak o třetinu propadla výroba motorek.

„Silný a dlouhý konjunkturální cyklus je u konce, světové hospodářství je pod tlakem geopolitických nejistot a prochází disruptivními změnami. Nyní se však plně soustředíme na rok 2020, který bude pro automobilový průmysl zlomový. Transformace odvětví v podobě přechodu k čisté mobilitě víc než kdy jindy vyžaduje úzkou spolupráci nejen firem autoprůmyslu, ale i z dalších odvětví, a především pak podporu vlády,” uvedl prezident sdružení Bohdan Wojnar.

Škoda Auto výrobu zvýšila o 2,5 procenta na rekordních 907 942 vozů. Kolínská TPCA udržela produkci na předchozí úrovni 210 tisíc aut a v nošovické Hyundai výroba klesla o 9,1 procenta na 309 500 vozidel, což souvisí mimo jiné s ukončením výroby modelu ix20.

Toyota Yaris se bude vyrábět v Kolíně

Ekonomika

Tuzemský prodej osobních vozidel domácí výroby meziročně vzrostl o 0,8 procenta na 110 151 vozů, tradičně silný export udržel předloňské tempo s mírným poklesem o 0,8 procenta na 1,321 milionu vozů, informovalo také SAP.

Výroba autobusů stoupla o 6,7 procenta na 5 217. Iveco Czech Republic zvýšila produkci o 326 vozů na 4609 autobusů. SOR vyrobil 573 vozidel, což je stejně jako v předchozím roce.

Jediný výrobce motocyklů, týnecká Jawa, vyrobil 980 strojů, což ve srovnání s předchozím rokem znamenalo zhruba víc než třetinový pokles produkce (-34,4 procenta).

Výrobci nákladních automobilů působící v Česku, tedy Avia Motors a Tatra Trucks, výrobní čísla nezveřejňují.

Ve čtvrtek zveřejnilo také Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) čísla o prodejích nových osobních aut v Evropské unii. Ty se loni zvýšily o 1,2 procenta na 15,34 milionu vozů. Růst tak vykázaly již šestý rok za sebou.

„Pro příští rok se počítá spíše s poklesem prodejů nových aut v EU. Velkou nejistotu navíc přestavuje protlačovaný či favorizovaný přechod k 'zelenému' pohonu. Kontrastuje s ním totiž sílící poptávka zvláště po SUV vozech,” komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám