Hlavní obsah

Babiš chce od Kremlíka vysvětlení zakázky na e-shop za 400 milionů

Novinky, zpe, ren
Praha

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) bude muset na jednání vlády vysvětlit podrobnosti zakázky na e-shop na elektronické dálniční známky za 400 milionů korun. Babiš Novinkám sdělil, že všechny zakázky na IT by měli na vládu předkládat všichni ministři.

Foto: Koláž Novinky.cz

Andrej Babiš (vlevo) a Vladimír Kremlík

Článek

Kremlík prý Babiše ubezpečil, že všechno proběhlo v pořádku. „Byla vybrána nejlevnější nabídka poté, co bylo osloveno pět dodavatelů, a to i s ohledem na požadavky NBÚ a zpravodajských služeb na utajení systému,“ napsal Novinkám v SMS zprávě Babiš.

Babišovi se prý ale nelíbí, že se o zakázce dozvěděl až z médií a dodatečně se vysvětlují informace, které ji staví do podivného světla. „Chci proto od pana ministra, aby na vládu ještě předložil informaci o této zakázce. A v případě IT zakázek to odteď budu chtít od všech ministrů,“ dodal premiér.

Zakázka vzbuzuje řadu pochybností především kvůli tomu, že proběhla bez výběrového řízení a během čtyř let má vyjít až na 400 milionů korun, zatímco na Slovensku systém stál v přepočtu jen 75 milionů korun.

Kritika není namístě, tvrdí resort dopravy

Server Hlídač státu upozornil také na to, že ve smlouvě uzavřené mezi Státním fondem dopravní infrastruktury (SFDI) a Asseco Central Europe, a. s., 8. ledna chybí detailní rozpis toho, za co stát bude každý rok firmě platit, zadání zakázky, nabídka i seznam subdodavatelů.

Podle ministerstva dopravy ale vše proběhlo podle zákona o zadávání veřejných zakázek. „Dodavatel IT systému nebyl vybrán svévolně. Bylo postupováno v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ uvedl resort na Twitteru.

„Kritika ceny není namístě. Za nejvýše 400 milionů korun firma vytvoří celý IT systém. Tedy nejen e-shop, ale také uživatelský portál, mobilní aplikaci, call centrum, evidenci zaplacených poplatků, registr osvobozených automobilů, kompletní účetnictví, clearing, reporting a zabezpečení,“ dodává resort a přidá ještě rozvoj IT systému a konzultační služby a technickou podporu systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám