Hlavní obsah

Zdražování nemovitostí je v Česku šesté nejrychlejší ze zemí EU

Meziroční růst cen domů a bytů v Česku ve třetím čtvrtletí loňského roku zpomalil na 8,6 procenta, o čtvrtletí dřív se ceny zvýšily o 9,2 procenta. Mezi zeměmi Evropské unie byl růst stále šestý nejvyšší. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Eurostat.

Článek

Ve třetím čtvrtletí vzrostly ceny domů a bytů nejvíce v Lotyšsku, o 13,5 procenta. Následovaly Slovensko (o 11,5 procenta), Lucembursko (o 11,3 procenta), Portugalsko (o 10,4 procenta) a Polsko (o devět procent). Ceny rostly ve všech zemích, nejméně v Itálii (o 0,4 procenta), Velké Británii (o 1,1 procenta) a Finsku (o 1,2 procenta).

Oproti roku 2017, kdy Česko v tempu zdražování nemovitostí mezi zeměmi EU kralovalo na prvním místě, je to z pohledu kupujících určité zlepšení, tempo zdražování je ale pořád vysoké.

„České nemovitosti zdražovaly proti průměru Evropské unie více než dvojnásobně. Takto citelný růst představuje rostoucí sociální problém s dopadem na porodnost a také samotnou udržitelnost českých veřejných financí v budoucnu. Klíčovým důvodem neutěšeného stavu je zdlouhavý proces získání stavebního povolení,” uvedl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Trh s byty a hypotékami dál sílí

Finance

Vláda slibuje výrazné zrychlení a zjednodušení povolování staveb v připravovaném stavebním zákoně, který by měl podle jejích plánů platit od roku 2021. Norma má však celou řadu kritiků. Mezi nejčastější výtky patří to, že nahrává developerům a nechrání veřejné zájmy. Podle některých oponentů je protiústavní.

Byty zdražuje i zájem cizinců

V letošním roce by vzhledem k vysokým cenám nemovitostí vůči příjmům českých domácností mělo tempo růstu cen bytů a domů zvolnit, očekává analytik BH Securities Štěpán Křeček.

„Tomu budou napomáhat restriktivní doporučení České národní banky na hypotečním trhu, která omezují přítok peněz na realitní trh. K růstu cen nemovitostí však mohou napomáhat nízké úrokové sazby na hypotečních úvěrech, kterými se banky snaží získat nové klienty," doplnil.

Analytik společnosti Natland Petr Bartoň jako další příčinu nadprůměrného růstu cen v Česku zmínil to, že ekonomiky mimo eurozónu obecně rostou rychleji. S růstem HDP rostou i reálné platy a tím i poptávka. „Ceny bytů zejména ve střední Evropě zvyšuje i poptávka zahraničních subjektů. Pracujících, kteří přicházejí za lepšími vyhlídkami v rostoucích ekonomikách, i investorů, kteří vidí rostoucí konvergenci těchto zemí se zbytkem jednotného trhu,” dodal Bartoň.

Foto: Milan Malíček, Právo

Novostavby u obce Tachlovice

Reklama

Výběr článků

Načítám