Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Tom Hanks získal čestné řecké občanství. Rodina slavného herce pomohla zemi při požárech

Tom Hanks získal Zlatý Glób za celoživotní přínos filmu. foto: ČTK

ATÉNY/PRAHA - Americký herec, producent a režisér je nově čestným občanem Řecka. Řecká vláda ocenila jeho kulturní zásluhy a pomoc při požárech v roce 2018. Spolu s Hanksem bylo občanství nabídnuto i jeho ženě a dvěma synům.
  18:00

„Vyrážím do roku 2020 jako čestný občan Řecka. Kronia pola! (což víceméně znamená šťastný rok),“ napsal herec na sociální síti Twitter počátkem ledna. Když Hanks se v pondělí dozvěděl, že je nominován na Oscara za roli ve filmu A Beautiful Day in the Neighborhood, slavilo se už i v Řecku. Země se rozhodla čestné občanství nabídnout i Hanksově ženě Ritě Wilsonové a jejich dvěma synům, Chesterovi a Trumanovi. 

Forrest Gump a Jenny. Snímek Forrest Gump (1994). Režie: Robert Zemeckis.
Tom Hanks jako Ben Bradlee. Snímek Akta Pentagon: Skrytá válka (2017).

Jako hlavní z důvodů řecké noviny uvedly, že čtveřice Hanksových pomáhala při požárech v roce 2018. Rodina byla zrovna na dovolené v rezortu Mati kousek od Athén. „Hanksovi zmobilizovali dárce po celém světě a ti pak pomohli obětem zasaženým požáry,“ dala vědět řecká vláda. Předloňské požáry  v Řecku za sebou kromě zraněných zanechaly i 103 mrtvých. 

Zbylí tři členové rodiny Hanksových mají teď formálně rok na to, aby se rozhodli, zda poctu přijmou. Sám Tom Hanks je v Řecku jako doma. Na ostrově Antiparos vlastní letní sídlo a každoročně si najde čas na jeho návštěvu. Rita Wilsonová má zase řecké předky. Manželé spolu v roce 2002 produkovali snímek Moje tlustá řecká svatba, který velmi odlehčeným způsobem představil řeckou kulturu a zvyky americkým divákům.