Těšili jsme se na pohodové mladé sousedy. Jak hluboce jsme se mýlili

Byli jsme šťastní, když se nám podařilo koupit nový byt. Naše štěstí ale trvalo jen krátce. Bláhově jsme si mysleli, že když v domě bydlí samí mladí lidé, bude soužití snadné. Všichni si ale jen stěžovali nebo se hádali. Klasičtí nepříjemní sousedé.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Getty Images

Dlouho jsme koupi bytu plánovali, ale nemohli jsme si to dovolit. Až když můj muž Michal změnil práci a začal dobře vydělávat, náš sen se splnil a koupili jsme si vlastní byt na hezkém menším sídlišti, v domě, který byl ještě ve výstavbě. Když se o našich plánech dozvěděla moje máma, začala lomit rukama.

„Do čeho jste se to pustili?! To jste neslyšeli o podvodných developerech?“ naříkala. „Co se stane, když vyhlásí bankrot a vy nebudete mít byt ani peníze?“ „Mami, všechno jsme si ověřili, nemusíš se bát,“ uklidňovala jsem ji. „Já tomu nerozumím,“ máma se nedala přesvědčit. „Tolik hotových bytů je na prodej, ale vy musíte kupovat zajíce v pytli…“

„Maminko,“ vložil se do toho Michal, „takový nový byt, to jsou jen samé plusy. Nejenže člověk hned nemusí platit za nějaké opravy, ale navíc si všechno nechá udělat tak, jak chce,“ řekl zasněně. „A kromě toho v těchto novostavbách bydlí hlavně mladí lidé. Budeme mít bezva sousedy…“

Máma pokývala hlavou, stejně si však myslela svoje. Ale my s Michalem jsme byli přesvědčeni, že děláme dobře. Za necelý rok jsme se stěhovali. Ukázalo se, že mámin strach byl úplně zbytečný. Pravdu měl Michal. Vypadalo to, že u nás v domě budou bydlet samí mladí lidé.

„To je super,“ radovala jsem se z toho. „Se stejně starými sousedy se člověk vždycky domluví, na rozdíl od nerudných a věčně nespokojených důchodců.“ Kdybych jen tenkrát věděla, jak hluboce se mýlím a co nás čeká…

Začalo to tím, že soused pod námi každý večer seděl na balkoně a kouřil. Venku bylo teplo, a když jsme zavřeli okna, v bytě se nedalo dýchat. Naštvala jsem se a vydala se za sousedem. „Dobrý den,“ pozdravila jsem. „Mám na vás prosbu…“

„Prosím, copak si přejete?“ zeptal se a nejspíš čekal něco ve smyslu, že si chci půjčit šroubovák. Já jsem ale spustila jinou: „Nekuřte prosím na balkoně, protože kouř stoupá nahoru a u nás strašně smrdí.“

Asi jsem ho tak překvapila, že mi nebyl schopný odpovědět nic smysluplného. A tak jsem se otočila na podpatku a šla domů. Michalovi jsem sdělila, jak jsem pochodila. Řekl, že jestli soused moji žádost nepochopí, příště tam půjde on.
Byli jsme trochu rozladění.

Jak zatrhnout hlučné milování u sousedů?

Překvapivě fungují humorné tipy

V létě k nám z otevřených ventilaček může dolehnout projev sousedské fyzické vášně. Stačí i špatně odhlučněná zeď mezi byty. Způsobů, jak hlučné projevy u sousedů zatrhnout, je několik. Překvapivě fungují ty humorné.

„Bydlíme tu pár dní a hned máme problémy se sousedem,“ zlobila jsem se. Zanedlouho jsme dostali pozvánku na schůzi sdružení vlastníků. Kdybych ale věděla, jak bude ta schůze probíhat, asi bych svou účast bývala oželela. Ti „milí“ mladí lidé, naši vysnění sousedé, měli připomínky ke všemu a ke všem.

Samozřejmě byli na tapetě kuřáci, s tím jsme s nimi souhlasili. Ale vadila jim spousta dalších věcí. Třeba to, že někdo nechával dětský kočárek na chodbě nebo že miminko v bytě ve čtvrtém patře moc brečí, a dokonce i to, že někdo v prvním patře vaří příliš aromatická jídla. Takových hloupostí zazněla spousta!

Nejvíce to ale odnesla majitelka obchůdku v přízemí našeho domu. „Ta paní přebírá zboží v osm ráno a šoupe bedny po zemi. V takových podmínkách se nedá spát!“ stěžovala si nějaká zmalovaná panička. „A pod mým balkonem se srocuje mládež, popíjí alkohol a mluví hrozně sprostě. Navrhuju zakázat prodej alkoholických nápojů v tom obchůdku,“ rozohnil se nějaký mladý muž.

Potom přišla řada na majitelku soukromé školky, která také byla v přízemí. Nejenže děti dělaly takový rámus, že se to prý nedalo vydržet, ale také používaly dětské hřiště, které patří sdružení vlastníků. A na to mají právo pouze děti vlastníků bytů. To už jsem nevydržela.

„Prosím vás, přece se nebudeme dohadovat, které děti smějí na houpačku!“
začala jsem, ale také velmi rychle zmlkla, protože na mě zaútočila nějaká mladá maminka: „A máte děti?“ „Ne,“ odpověděla jsem popravdě. „Tak raději mlčte!“ A tak už jsem raději nic neříkala.

Pošlete příběh

Soužití v jednom domě nemusí být idylické, důležitá je ale komunikace mezi...

Svůj boj se sousedy nám pošlete na adresu: bydleni@idnes.cz pod názvem Sousedské války. Zajímavé texty zveřejníme a nabídneme řešení konkrétních situací.

Potom sousedi projevili zájem, abychom si odsouhlasili domovní řád. Byl tam mimo jiné i bod o hodinách, kdy je možné vrtat do zdi: o víkendech od 10:00 do 16:00 a ve všední dny do 18:00 hodin. Protože, jak argumentovala asi třicetiletá bruneta, ona je unavená z práce a večer chce, aby bylo ticho a klid. Podpořilo ji mnoho lidí.

„Ještě by měli určit hodiny, kdy je možné se milovat,“ bručel Michal, když jsme šli ze schůze. „Je možné, že jedné nebo druhé slečince bude vadit, že někomu skřípe postel.“ Dala jsem mu za pravdu, ale pořád jsem věřila, že takový domovní řád nebude nikdo dodržovat. Zvláště teď, kdy si každý zařizoval svůj byt. 

I tentokrát jsem se mýlila. Sousedi domovní řád striktně dodržovali a ve chvíli, kdy začal Michal jednou o víkendu vrtat o pár minut dřív, než je v domovním řádu povoleno, začali bouchat do radiátorů, někteří dokonce přišli osobně a byli velmi nepříjemní.

Vše, o čem se mluvilo na schůzi, začali ti nejaktivnější sousedé důsledně realizovat. Naše sídliště bylo ohrazeno a všechny vchody se povinně po celých čtyřiadvacet hodin zamykaly. Celý objekt i pozemek okolo monitorovaly kamery.

„Panebože, já se tady cítím jak v nějakém ghettu. Přitom to tady mohlo být tak příjemné a hezké!“ vykřikla jsem zoufale. „Víš, stále častěji přemýšlím o tom, že to tady prodáme a přestěhujeme se do nějakého staršího domu, kde budeme mít za sousedy nějaké normální lidi,“ řekl Michal nahlas to, co se mi už dlouho honilo hlavou.

Sousede, nedej se

Jak se řeší hlučný sex, bouchání i močení na vrata

Co dělat se sousedy, kteří obtěžují celý dům? Každý nemůže instalovat protihlukové stěny, nosit špunty v uších a na nose kolíček, případně růžové brýle mámení. Kdo se nedokáže povznést a chce se vyhnout přímé konfrontaci s hříšníkem, napíše vzkaz, stížnost a často přidá i vtipnou radu.

Když jednoho dne sousedka vykázala naše hosty z parkoviště před domem, míra naší trpělivosti přetekla. Ještě ten večer jsme udělali fotky bytu a nabídli ho k prodeji. Na kupce jsme dlouho nečekali. Nějaký mladý pár s dítětem byl nadšený jak z bytu, tak i z hezkého okolí.

„Ticho, klid, hezký les,“ vzdychala ta žena. „Dokonce školku máme v přízemí.“ Upřímně řečeno, bylo mi jí líto a dalo mi dost práce, abych jí neřekla, že školka může každým dnem skončit a to ticho je pravděpodobně před bouří…

Ti mladí manželé byt koupili a my se přestěhovali do činžovního domu na druhém konci města. Naší sousedkou je sympatická paní Stáňa, která nám pořád peče nějaké koláče a nestěžuje si, když při zařizování bytu občas vrtáme do zdi.

Stručně řečeno, jsme tam šťastní. Ukázalo se, že přestěhování bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat. A asi jsme nebyli jediní, koho to napadlo, protože když jsme po půl roce ze zvědavosti jeli na exkurzi do našeho
„ghetta“, na několika balkonech visel inzerát s nabídkou prodeje. I na našem
bývalém balkoně… A školka i obchůdek už byly zavřené. No co, dalo se čekat, že ti „normální“ dříve či později utečou.

V příběhu, který sepsala Zuzana (31 let), byla změněna jména. 

Autor:

Na zdi máme páchnoucí žlutý flek. Sousedka hromadí odpad a my jsme zoufalí

1

Bydlíme v bytovém domě a vedeme spor se starší sousedkou, která nemá nikoho, kdo by se o ni...

Živý plot sousedů stíní celý náš dům. Máme být rádi, že se díváme do lesa

1

Sousedé si bez našeho souhlasu vysadili živý plot tak, že nám stíní všechna okna u našeho rodinného...

Na dvoře činžáku řádí místní partička. Techno a řev z jejich boudy nás ničí

1

Zrekonstruovali jsme si byt v činžovním domě a rádi bychom měli klid. Na dvoře si však někdo...

Od sousedů jsou cítit chemikálie. Bojíme se, že vaří drogy a dům vybuchne

ilustrační snímek

Do bytu vedle nás se nastěhovala mladá dvojice nájemníků. Poslední dobou za nimi začaly chodit...

Sousedé nás už několikrát vytopili. Problém neřeší a jen krčí rameny

1

Seriál Nájemníci v bytě nad námi nás už několikrát vytopili. Nejdřív byl na vině sprchový kout, pak pračka...

  • Nejčtenější

Herečka Špindlerová bydlí ve vysněném bytě v centru Prahy s dětmi i zvířaty

27. března 2024

Herečka Petra Špindlerová bydlí s dětmi a zvířaty v centru hlavního města. Na místě oceňuje plnou...

Jak v panelákovém bytě 3 + 1 vytvořit třígenerační bydlení. Inspirujte se

22. března 2024

I v panelákovém bytě lze pro jeho obyvatele vytvořit soukromí. Přesto následující zakázka byla pro...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dům na magickém místě Jizerských hor je stabilní a bezpečný i díky konstrukci

21. března 2024

Tak osamělý, jak je to jen možné, a tak společenský, jak je to nutné. Přesně takový je dům v...

Generátor od souseda řve celý den. On si vyrábí elektřinu a my trpíme

22. března 2024

Premium Bydlím s rodinou v menší obci v rodinném domě. Soused začal v poslední době používat velmi hlučný...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejlepší čas na pořízení chaty či chalupy je teď. Co je v Česku na prodej

26. března 2024

Chaty a chalupy obklopené přírodou a vzrostlými stromy jsou v nabídkách realitních kanceláří stále...

Z ostudného vstupu a nevyhovující koupelny je teď pýcha domu

28. března 2024

Občas je nutné předělat jen část domu, důvody bývají různé. Někdy finanční, často se řeší jen...

Koupili rozpadlý zámek Hošťálkovy. I přes tragédii mu vracejí barokní krásu

28. března 2024

Jako mnoho jiných památek u nás měl i zámek Hošťálkovy v Moravskoslezském kraji to štěstí, že se ho...

Starou lesní chatu nahradila nová, má půvab a nabízí i teplo domova

27. března 2024

Lesní chatu k demolici nedaleko Prahy měla nahradit nová, regulace však byly jasné: plocha musí být...

Herečka Špindlerová bydlí ve vysněném bytě v centru Prahy s dětmi i zvířaty

27. března 2024

Herečka Petra Špindlerová bydlí s dětmi a zvířaty v centru hlavního města. Na místě oceňuje plnou...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...