Hlavní obsah

Macík dojel na Dakaru pátý, Loprais sedmý

Kiddíja/Praha
Aktualizováno

Motocyklista Ricky Brabec se stal prvním Američanem, který dokázal vyhrát Rallye Dakar. Tovární jezdec Hondy zároveň při premiéře soutěže v Saúdské Arábii ukončil kralování značky KTM, se kterou startovali všichni vítězové od roku 2001. Mezi automobily byl potřetí v kariéře nejrychlejší Španěl Carlos Sainz, jenž navázal na vítězství z let 2010 a 2018.

Foto: Racing Shock Big, ČTK

Posádka Martin Macík, František Tomášek, David Švanda z týmu Big Shock Racing s kamionem značky Iveco.

Článek
Fotogalerie

Kategorii kamionů ovládl Rus Andrej Karginov, který potvrdil nadvládu Kamazu. Jeho jezdci vyhráli šestnáct z posledních dvaceti ročníků rallye. Mezi čtyřkolkami se z triumfu radoval Ignacio Casale z Chile, který stejně jako Sainz vyhrál slavnou soutěž potřetí. V kategorii SSV (buggy) byl nejlepší Casey Currie z USA.

Závěrečná dvanáctá etapa pořadí výrazně nezměnila. Martin Prokop skončil jako nejlepší Čech mezi automobily dvanáctý, motocyklista Martin Michek třiadvacátý a Zdeněk Tůma na čtyřkolce devátý. V kamionech byl Martin Macík pátý, Aleš Loprais sedmý a Martin Šoltys jedenáctý. Jediný Čech startující s buggynou Josef Macháček obsadil 27. místo.

Sedmatřicetiletý Prokop tak nenavázal na dvě umístění v elitní desítce z předešlých let a zejména kvůli řadě technických problémů zaostal v celkovém součtu za o dvacet let starším Sainzem o více než čtyři hodiny. Druhý byl obhájce prvenství Násir Attíja z Kataru, třetí rekordman rallye v počtu výher Francouz Stéphane Peterhansel.

"Dakar jsme zvládli, jsme v cíli, což je super. Vše má ale takovou trpkou příchuť. Na to, jak jsme celý rok makali a připravovali se, tak výsledek není takový, jak jsme si představovali. Respektive jsme nebojovali o místa, o které jsme byli zvyklí bojovat," lituje Prokop na facebooku. "Hráli jsme až druhé housle a to nebylo ono," přiznává jezdec týmu MP Sports, který se ani v jedné etapě nedokázal prosadit do elitní desítky.

Prokop uznává, že nebyl připraven na extrémně rychlé erzety. "S tím, co se stalo za poslední dva měsíce, tak hlava nebyla ready a nebyl jsem schopný držet (plyn) jako dříve. Omlouvám se, že jsme nedodali rychlost, jakou jsme zvyklí, ale dodali jsme vytrvalost," poukazuje Prokop, který měl loni v říjnu vážnou nehodu v Maroku a ze zdravotních důvodů tam musel vyměnit stálého navigátora Jana Tománka. "Viktor do toho byl hozený jako do vody, ale zvládli jsme to bez penalizace, všechno jsme našli, takže mu děkuji," chválí spolujezdce Chytku.

Martin Prokop při 11. etapě DakaruVideo: Martin Prokop Official

V boudě bylo veselo...

„Jsme v cíli a já i tým jsme spokojení. Jeli jsme na celkový výsledek v klidu a vyrovnaně. Povedlo se, jsme třetí v cíli poslední etapy, pátí celkově, zdraví a spokojení. Musím pochválit kluky v kabině. František navigoval geniálně, nebloudili jsme, byl si jistý. David si dokázal poradit kdykoliv to bylo potřeba. V boudě bylo veselo," usmívá se v cíli Martin Macík a chválí také mechaniky, kteří dřeli dnem i nocí.

"Celý tým šlapal jako hodinky, přitom byla pořád dobrá nálada. Karel fungoval krásně, závěrečné těžké duny proplul naprosto hladce. Velké díky patří všem fanouškům, kteří nám drželi palce a svými vzkazy nám dodávali velkou sílu. Díky všem našim partnerům i rodinám doma," hodnotí spokojeně Macík, který už se těší domů za ženou a čerstvě narozenou dcerkou.

Tým Big Shock Racing v 11. etapě DakaruVideo: Big Shock Racing

Motocyklista Michek se až do čtvrteční etapy držel ve druhé desítce průběžného pořadí, ale chybějící palivo a následná ztráta zapříčinily jeho propad ve výsledkové listině. V dnešní závěrečné zkrácené 12. etapě byl Michek čtrnáctý.

"V předposlední etapě jsem si asi vybral nováčkovskou daň a stálo mě to cenu pro nejlepšího nováčka. Nakonec jsem třetí, což je krásné. Dakar je zlomyslný, zrádný, ale zároveň i krásný," řekl Michek České televizi. "Poté, co jsem spadl ze 14. místa, jsem přišel o možnou třešničku, ale jsem rád, že jsem v cíli. Všechno dobře dopadlo, jsem živý," dodal dvojnásobný motokrosový vicemistr světa.

Podobně jako Michek přišel ve čtvrtek o šanci na výborný výsledek i Loprais, který zejména kvůli technickým problémům ztratil téměř tři hodiny. "Máme za sebou krásný Dakar na Arabském poloostrově, připomínající původní africké terény. Technické problémy v předposlední etapě nás sice připravily o možnost porvat se o bednu, ale jinak naše Lady Praga a celý tým podávaly po celou dobu vyrovnané výkony," líčí Loprais, který startoval stejně jako Macík s novým kamionem. "Auto si prošlo opravdu ostrým křtem a v dané konkurenci velkých továrních týmů více než obstálo," zdůrazňuje Loprais.

Tvrdá zkouška s operovaným kolenem

Devětadvacetiletý Ricky Brabec startoval na Dakaru popáté a jeho dosavadním maximem bylo deváté místo hned z první účasti v roce 2016. Další tři ročníky nedokončil. Druhý skončil Chilan Pablo Quintanilla, třetí byl obhájce prvenství Toby Price z Austrálie.

Tým Buggyra a 11. etapa DakaruVideo: BUGGYRA media

Do cíle dorazil i český Brabec, Jan. Pro motocyklistu týmu Big Shock Racing byl letošní Dakar velkou zkouškou, ve které nezklamal. S operovaným kolenem se mu hůř chodilo, ale na motorce pokaždé ožil. Možná i díky zdravotnímu omezení projel celý závod s nadhledem, který mu dodal klid.

„Projel jsem poslední etapou Dakaru. Po všem, co jsem poslední rok zažil. Jel jsem s větší pohodou, šetřil jsem zašroubované koleno, aby vydrželo až do cíle, snažil jsem se rozložit síly. Navigace mi letos dobře fungovala. Ale je to Dakar, letům se tu občas nevyhneš. Jsem rád, že jsem to dal a děkuju všem, kteří mi pomáhali a fandili," líčí Jan Brabec.

Čtyřkolkář Zdeněk Tůma dokončil poslední etapu jako jedenáctý a celkově skončil devátý, takže se vešel do vysněného Top 10.

„Cíl je splněn a já jsem neskutečně šťastný. Ráno jsem měl trochu trému, ale už se bohudík nic nestalo. Sen se proměnil v realitu. Jsem v takové euforii, že ani necítím únavu a bolest," jásá závodník týmu Barth Racing.

Dokončil i třetí Dakar, do něhož nastoupil. Jako nováček byl v roce 2017 dvanáctý, o rok později patnáctý a nyní může slavit devátou příčku, která je pro něj zlatá. „Na písčitých pláních, kde to jelo rychleji, jsem konkuroval i nejlepším. Pomohla mi dobrá orientace. Prakticky jsem ani jednou nějak výrazně nezabloudil. V dunách jsem trochu ztrácel, ale oni prostě mají v takových podmínkách daleko víc natrénováno, což je hrozně znát," hodnotí Tůma, jehož druhé místo v 10. etapě bylo nejlepším českým výsledkem na letošním Dakaru.

S Tůmovým výkonem byl nadmíru spokojen i šéf týmu BARTH Racing Michal Burkoň. „Zdenda jel úžasně. Jsme z něho nadšení. Těžil hlavně z perfektní navigace. Kdyby neměl na začátku tolik smůly, mohl bojovat i o medailová umístění," řekl Burkoň.

Rallye Dakar - závěrečná 12. etapa: Haraz - Kiddíja (447 km celkově/167 km rychlostní zkouška):
Automobily:
1. Attíja, Baumel (Kat., Fr./Toyota) 1:17:30
2. Siaidán, Kuznič (S. Arábie, Rus./Mini) -1:32
3. Terranova, Graue (Arg./Mini) -3:16
...11. Prokop, Chytka (ČR/Ford) -5:47
16. Zapletal, Sýkora (ČR, SR/Ford) -9:47
26. Vaculík, Plechatý (ČR/Ford) -16:49
31. Ouředníček, Křípal (ČR/Ford) -20:28.
Konečné pořadí:
1. Sainz, Cruz (Šp./Mini) 42:59:17
2. Attíja -6:21
3. Peterhansel, Fiuza (Fr., Portug./Mini) -9:58
...12. Prokop -4:04:19
16. Zapletal -7:29:17
36. Ouředníček -5:51:01
55. Vaculík -78:18:25.
Motocykly:
1. Cornejo (Chile/Honda) 1:28:15
2. R. Brabec (USA/Honda) -53
3. Price (Austr./KTM) -2:25
...14. Michek -6:20
31. J. Brabec -18:13
42. Vlček -24:43
43. Engel (všichni ČR/KTM) -24:45
82. Veselý (ČR/Husqvarna) -48:16.
Konečné pořadí:
1. R. Brabec 40:02:36
2. P. Quintanilla (Chile/Husqvarna) -16:26
3. Price -24:06
...23. Michek -4:30:41
26. Engel -6:03:09
38. Vlček -11:48:57
54. J. Brabec -16:12:18
79. Veselý - 24:05:16.
Čtyřkolky:
1. Lindner (Pol./Yamaha) 1:53:15
...11. Tůma (ČR/Yamaha) -12:59.
Konečné pořadí:
1. Casale (Chile/Yamaha) 52:04:39
...9. Tůma -15:58:30.
Kamiony:
1. Karginov (Rus./Kamaz) 1:28:41
2. Višnějskij (Běl./Maz) -2:01
3. Nikolajev (Rus./Kamaz) -2:07
4. Macík (ČR/Iveco) -02:41
...6. Loprais (ČR/Maz) -3:18
9. Šoltys (ČR/Tatra) -4:27.
Konečné pořadí:
1. Karginov 46:33:36
2. Šibalov (Rus./Kamaz) -42:26
3. Vjazovič (Běl./Maz) -2:04:42
...5. Macík -3:28:08
7. Loprais -5:16:57
11. Šoltys -6:44:39.
SSV (buggy):
1. Varela, Gugelmin (Braz./Can-Am) 1:36:19
...25. Macháček, Tošenovský (ČR/Can-Am) -19:19.
Konečné pořadí:
1. Currie, Berriman (USA/Can-Am) 53:25:52
...27. Macháček -21:24:26.

Reklama

Související témata: