Hlavní obsah

Odboroví předáci lobbovali u Babiše proti stravenkovému paušálu

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Nezavádějte, aby zaměstnanci dostali místo papírových stravenek peníze, přemlouvali v pátek ráno premiéra Andreje Babiše (ANO) odboroví předáci. Takzvaný stravenkový paušál chce zavést ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), už se na tom dohodla i s koaliční ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Článek

„Máme dost závažné informace. Někteří podnikatelé nemají zájem přidat zaměstnancům prostřednictvím stravenkového paušálu, ale ubrat. Ze stávající průměrné mzdy 25 tisíc korun nedojde k přidání, ale zaměstnanec bude mít pouze 24 tisíc korun, ze kterých bude placeno pojistné, a těch tisíc korun bude mimo,“ varoval šéf odborů Josef Středula.

Dodal, že se to zaměstnancům může promítnout do zdravotního a sociálního pojištění a může dojít k výpadku na straně příjmů do státní kasy.

„Není to tak, jak si někdo vysnil, že milion lidí bude mít stravenky, ne nebude, ale opak je pravdou, dojde přesně k opačnému efektu, k daňové optimalizaci,“ podotkl Středula po jednání ve Strakově akademii s premiérem.

Část podnikatelů to zneužije, tvrdí Dufek

„Část podnikatelů zneužije paušál na zaplacení financí zaměstnancům a vůbec nebude sloužit k tomu, abychom řešili systém závodního stravování,“ přidal se předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Babiš prý řekl, že je to závažné. Za dva týdny se bude konat další schůzka. „Byl jsem překvapený. Mám úplně jinou informaci. Paní ministryně mě informovala, že milion lidí, kteří nedostávají stravenky, tak získá dodatečné zdroje. Musíme se setkat s paní ministryní a vysvětlit si to. Byl jsem ubezpečován, že je to dobrý projekt, oni mají úplně jiný názor, pozveme i zaměstnavatele,“ řekl k tomu premiér.

Vedle papírových stravenek bude i paušál

Domácí

Hnutí ANO a ČSSD se na zavedení stravenkového paušálu dohodly na úterní koaliční radě. Paušál má být podle návrhu ministerstva financí alternativou ke stravenkám a podnikovému stravování.

Daňové zvýhodnění paušálu by mělo zůstat stejné jako u stravenek, v případě stokorunové stravenky by tak zaměstnanci měli mít 55 korun za každý odpracovaný den. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Reklama

Výběr článků

Načítám