Ricky Brabec vyhrál Dakar, Honda ukončila nadvládu KTM

Ricky Brabec potřeboval poslední etapu už jen nějak přežít. A to se mu podařilo! Američan ve službách týmu Monster Energy Honda vyhrál 42. ročník Rally Dakar a ukončil tak 18 let dlouhou nadvládu továrny KTM. Ve dvanácté etapě byl nejrychlejší další jezdec tovární Hondy, Chilan José Ignacio Cornejo. Brabec dojel druhý o 53 sekund a v cíli se radoval jako první americký vítěz Dakaru. Druhý celkově skončil Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna) a třetí Australan Toby Price (KTM), obhájce loňského vítězství.

Devětadvacetiletý Brabec startoval na Dakaru popáté a jeho dosavadním maximem bylo deváté místo hned z první účasti v roce 2016. Další tři ročníky nedokončil. Honda naposledy vyhrála Dakar v roce 1989 zásluhou Francouze Gillese Lalaye.  „Pokoušeli jsem se vyhrát Dakar už dlouho. Nakonec jsme dali ty potřebné kousky do skládačky dohromady. Nemohli jsme toho ale dosáhnout bez každého jezdce v týmu. Jsem opravdu šťastný. Je to můj pátý Dakar, podruhé v cíli ... Ráno jsem se probudil a byl jsem prostě šťastný, že vyrážím do posledního dne. A teď jsme tady. Vyhráli jsme! Museli jsme na to jít chytře a soustředě. Každý den. V našem týmu není žádný top jezdec, všichni spolupracujeme, jsme rodina. Všichni jsme vyhráli, " uvedl v cíli Ricky Brabec, rodák z kalifornského Mira Loma, který skvěle zúročil svou předstartovní taktiku - na začátku zaútočit, získat si náskok a potom ho udržovat až do cíle. Brabec (1.85m/92kg ) vedl letošní závod nepřetržitě od třetí etapy. 

Američan Skyler Howes v barvách týmu Ondry Klymčiwa udržel deváté místo v konečném hodnocení Dakaru, jako jediný netovární jezdec vybojoval TOP 10. Slovák Štefan Svitko má na svém bohatém dakarském kontě místo jedenáté. Nejrychlejším Čechem bude Martin Michek (Orion – Moto Racing Group) na 23. pozici, tři příčky za ním skončil jeho týmový kolega Milan Engel. Soutěž nováčků vyhrál Španěl Jaume Betriu (celkově 14.), kategorii Original by Motul jezdců bez asistence Rumun Emanuel Gyenes (celkově 29.). Martin Michek obsadil mezi nováčky třetí místo. „Včera jsme si trochu mákli, ale je to tam! Skyler Howes je v cíli na úžasný 9. pozici! Petr Angelo Vlček na 36. a Ryu na 38. pozici. Zároveň gratulujeme Hondě k historickému vítězství, Ricky Brabec odvedl výbornej výkon,“ radoval se po dojezdu 12. etapy Ondřej Klymčiw.

Poslední etapu vyhrál s náskokem 53 sekund na Rickyho Brabce mladičký Chilan José Ignacio Cornejo (Monster Energy Honda). Třetí skončil Price a pátý Quintanilla. Skyler zakončil letošní Dakar 11. místem, Svitko 13. a Michek čtrnáctým. Quintanilla vloni přišel o celkové vítězství pádem v poslední etapě, letošní stříbro bral všemi deseti.

"Dal jsem do toho všechno. Až do posledního kilometru. Ale i z druhé mís HOndata mám úžasný pocit. Jen jsem chtěl poděkovat všem, mému týmu, mé rodině, přátelům a všem, kteří mě během celého Dakaru podporovali. Ačkoli to třeba moc nevypadá, závod byl vyrovnaný. I když jsem na druhé pozici, cítím se jako vítěz. Musel jsem toho tolik vydržet kvůli zranění ruky. Ale jsem opravdu vděčný, že jsem tady. Tento Dakar se mi opravdu líbil každý den. To byl pro mě klíč k štěstí. Hlavním cílem bylo dojet na kole bez zranění. Upřímně, když jsme 5. ledna odstartovali do závodu, nemyslel jsem si, že pojedu v popředí klasifikace, ale nakonec se mi to podařilo," řekl po dojezdu Quintanilla. A jak si na letošním Dakaru vedli Češi? 23. Michek + 4:30:41 hod., 26. Engel + 6:03:09, 38. Vlček + 11:48:57, 54. Jan Brabec + 16:12:18, 79. Veselý + 24:05:16. Soutěž čtyřkokářů vyhrál Chilan Ignacio Casale (Yamaha) výsledným časem 52:04:39 h, devátý je zaznamenán český jezdec Zdeněk Tůma (Barth Racing) se ztrátou 15:58:30 hod.

TOP 10, DAKAR 2020

1 - RICKY BRABEC - MONSTER ENERGY HONDA TEAM  40 hodin 2 minuty 36 sekund
2 - PABLO QUINTANILLA - ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY  + 16:26 min.
3 - TOBY PRICE - RED BULL KTM FACTORY TEAM - + 24:06 (penalizace 2:00 minuty)
4 - JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMO - MONSTER ENERGY HONDA TEAM - + 31:43 (1:00)
5 - MATTHIAS WALKNER - RED BULL KTM FACTORY TEAM - + 35:00
6 - LUCIANO BENAVIDES - RED BULL KTM FACTORY TEAM - + 37:34
7 - JOAN BARREDA BORT - MONSTER ENERGY HONDA TEAM - + 50:57 (15:00)
8 - FRANCO CAIMI - MONSTER ENERGY YAMAHA RALLY TEAM - + 1,42:35 (5:00)
9 - SKYLER HOWES - KLYMCIW RACING - + 2,04:01
10 - ANDREW SHORT - ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY +2,10:40 (30:00)

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 12 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Jarda-Bekr přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Bert11 přispěl 2 Kč
juryna007 přispěl 2 Kč
zabl přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist