Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2020 11:00 | Správy | Domáce správy

V prípade vraždy Tomáša († 16) plánuje obhajoba vytiahnuť nové tromfy: Juditu chcú zachrániť fotkami tenistky Kvitovej

Prípad vraždy študenta Tomáša († 16) otriasol vlani v máji celým Slovenskom. Z brutálneho činu je obžalovaná jeho najlepšia kamarátka Judita (17), ktorá sa na začiatku tohto mesiaca postavila pred súd.

Vo svojej výpovedi účasť na vražde razantne poprela a tvrdila, že Tomáša, ktorý utrpel 51 bodnorezných rán usmrtila tretia osoba. Nový Čas exkluzívne zistil, aké ďalšie tromfy by mala vytiahnuť obhajoba, ktorá chce obžalovanú žilinskú gymnazistku zachrániť pred vysokým trestom. Chcú pri tom použiť aj prípad českej tenistky Kvitovej! Obžalovaná Judita (17) pri súdnom pojednávaní detailne opísala, ako došlo k vražde. Študentka sa snažila súd presvedčiť, že na Tomáša neútočila ona, ale neznáma tretia osoba, údajne falošný odpočtár.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Holými rukami sa snažila brániť Tomáša, na ktorého smeroval útok.  Pokúsila sa útočníkovi vytrhnúť z rúk nôž, ktorý vybral z brašne na ramene,“ prezradil zdroj z jej okolia s dôvetkom, že ataku napokon nedokázala zabrániť a omdlela. Keď sa prebrala, zavolala okamžite pomoc. Tomáš bol však tak ťažko zranený, že po príchode záchranárov skonal. Lekárska správa o zraneniach Judity hovorí len v súvislosti s poraneniami rúk.

 

„Pacientka má prerezané flexory (šľachy, pozn. red.) druhého až štvrtého prsta (ukazovák až malíček) pravej ruky a poranené kĺbové puzdrá až na kosť,“ píše sa v správe, ktorá bližšie popisuje aj poranenia na ľavej ruke. Súdny znalec, ktorý tieto rezné rany skúmal, dospel k jednoznačnému záveru. „Obvinená (v tom čase právny stav, pozn. red.) si uvedené zranenia spôsobila sama. Vznik zranení nemal vplyv na jej následné konanie, na jej racionálne zmýšľanie, uvažovanie a hodnotenie situácie,“ píše v posudku.

Zachráni ju Kvitová?

Obhajoba Judity by mala podľa našich informácií na súde vytiahnuť posudky znalcov obhajoby, ktorí, naopak, tvrdia, že mala obranné poranenia. „Takýto typ poranenia si človek nespôsobí sám, ide o obranné poranenia,“ reprodukuje stanovisko znalcov náš zdroj. Na očistenie mena obžalovanej gymnazistky má poslúžiť aj príbeh známej českej tenistky Petry Kvitovej, ktorú prepadol v byte v tom čase neznámy muž. „Keď si pozriete fotografie, tie zranenia sú totožné. U českej tenistky to však bolo označené ako o­branné zranenie a u Judity ako samopoškodenie,“ rozporuje posudky zdroj Nového Času blízky obhajobe Judity. To však nie je jediná podobnosť týchto dvoch prípadov, na ktorú obhajoba pred súdom poukazuje. Aj v prípade Kvitovej išlo o falošného revízneho technika, ktorý prišiel lúpiť, a svedectvom o odpočtárovi sa oháňa aj Judita.

Pôsobila relatívne pokojne

Mužov zákona spätne šokovala aj analýza hovoru, ktorým sa Judita domáhala pomoci. Podľa nich pôsobila relatívne pokojne a racionálne. Ak sa dokáže, že vraždila, mohlo by to byť z jej strany považované za cynické a chladné správanie. Tu sa však v obhajobe objavuje ďalšia paralela s českou tenisovou hviezdou, ktorá môže hrať v jej prospech. Tá po tom, ako na ňu zaútočil neznámy útočník, zavolala na linku 112. Na zázname hovorila pokojne, ďakuje a oznamuje hrozný čin slovami: „Prepadol ma práve doma jeden pán.“ Česká policajná psychologička Ludmila Čirtková netypické správanie pre český denník Blesk vysvetlila takto: „Typická laická predstava je, že obeť by mala dávať najavo silné emócie. To je však len jeden vzorec. Druhým je kontrolovaná reakcia, ktorá rozhodne neznamená, že by zažila menšiu hrôzu!“

Otvoriť galériu

Rodičia Tomáša o vine obžalovanej Judity nepochybujú. Sú takí zronení, že neboli schopní prísť ani na prvé pojednávanie. Svoje rozčarovanie z toho, že by sa Judita mala dostať na slobodu, dala mama zavraždeného študenta najavo už vtedy, keď sa za stíhanie študentky na slobode postavilo ich gymnázium. „Poprosím tých pedagógov, ktorí sa zaručili za obvinenú z vraždy môjho syna Tomáška Teličáka, aby ma kontaktovali, rada by som sa im pozrela do očí,“ napísala vtedy zronená Andrea. „Takúto smrť si nezaslúži nikto, je to pre nás nesmierne ťažké, ale stále je to nič v porovnaní s tým, čo sa stalo Tomáškovi,povzdychla si mama nad hrobom milovaného syna.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!