Hlavní obsah

Kvůli dobré fotce turisté ničí londýnskou atrakci

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hezké fotky na Instagram jsou příčinou, proč z Londýna prakticky zmizela jedna z jeho atrakcí. Jde o Giant Steps, travnatý svah v Greenwichském parku, vedoucí od Královské observatoře. Ornamenty ve zdejších vzácných travinách v minulosti připomínaly právě schodiště, lidé je však zcela pošlapali, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Výhled od Královské observatoře směrem k obchodní čtvrti Canary Wharf.

Článek

„Schody“, které byly vytvořeny v 16. století a bývaly přes 12 metrů široké, jsou dnes stěží viditelné. Turisté a místní, lačnící po dokonalé fotce před Královskou observatoří, totiž courají po trávníku a někdejší ornamenty srovnali se zemí.

Do parku ročně zavítá zhruba pět milionů lidí. Podle organizace The Royal Parks návštěvníci překračují zábrany u vyhlídkové plošiny nedaleko observatoře a chodí volně po svahu. Vyšlapali tím strouhy, kterými po svahu teče voda a urychluje tak erozi.

Kromě toho návštěvníci parku ničí vzácné traviny, které ve svahu rostou a jež jsou přirozeným prostředím pro některé druhy motýlů – třeba okáče lučního nebo ohniváčka černokřídlého, ale i pro včely.

Revitalizace má začít letos

Organizace The Royal Parks dostala grant na obnovu travnatého schodiště, ale i na výsadbu stromořadí, které ve svahu stávalo. „Greenwichský park nabízí zřejmě nejlepší výhled v Londýně. Ale lidé občas trpí vyloženě obsesí, aby si pořídili dokonalou fotku, takže vůbec nekoukají, kam šlapou, dupají po trávníku a kvůli panoramatu překračují zábrany,“ stěžuje si šéfka krajinářů Jane Pellyová z The Royal Parks.

Podle serveru Garden Illustrated má revitalizace parku začít letos. Obnova travin by měla přispět k tomu, že se do parku vrátí spousta fauny, nejen hmyz, ale třeba i různé druhy ptactva či netopýrů.

V Londýně otevřou první sýrové apartmá, ale jen na jednu noc

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám