Hlavní obsah

Babiš se zostra pustil do Maláčové kvůli reformě penzí, poškodí prý 90 procent důchodců

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Do ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se v pátek kvůli návrhu důchodové reformy zostra pustil premiér Andrej Babiš (ANO). Návrh, který Maláčová představila, podle něj poškodí 90 procent důchodců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Maláčová (ČSSD) s premiérem Andrejem Babišem (ANO)

Článek

„Na koaliční radě jsme řešili důchodovou reformu už dvakrát. Napoprvé paní ministryně nebyla schopna vůbec nic vysvětlit, dokonce tomu nerozuměl ani pan předseda Hamáček, tak teď jsme měli druhý pokus. Podle našich expertů tenhle návrh poškozuje 90 procent důchodců, to určitě nechceme,“ řekl novinářům Babiš.

Zkritizoval také komisi pro spravedlivé důchody, ve které kromě expertů zasedají zástupci všech parlamentních stran včetně hnutí ANO. „Vnímáme tu důchodovou komisi, máme napsáno v programovém prohlášení vlády, že to má být expertní tým. Ale tam jsou samí politici, mám z toho pocit, že je to takový marketingový nástroj paní ministryně,“ rozčílil se premiér.

Reforma penzí? Depresivní i na české poměry, reagují experti na návrhy Maláčové

Ekonomika

Spolu s ČSSD a KSČM se prý domluvili, že se setkají experti jednotlivých ministerstev, kteří budou návrh důchodové reformy řešit. „Musí to být lidi z praxe, ne pseudoteoretici, kteří do toho mluví,“ prohlásil Babiš.

Reakci ministryně zjišťujeme.

Vyžádá si to dalších 300 miliard, tvrdí Schillerová

Maláčová představila návrh důchodové reformy minulý pátek. Ministryně prosazuje návrh, který počítá se základní solidární penzí z nultého pilíře ve výši 30 procent průměrné mzdy a zásluhovou částí za odpracované roky a odvody s bonusem za vychované dítě, který by mohl činit 500 korun.

Nízké penze by se lidem do základního důchodu doplácely. Solidární část by se valorizovala podle růstu mezd a zásluhová podle inflace. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se už nechala slyšet, že taková varianta by vyžadovala růst daňových příjmů o 300 miliard korun ročně.

Maláčová ukázala tři varianty důchodové reformy

Domácí

Vláda se k přijetí důchodové reformy zavázala v programovém prohlášení vlády. ANO a ČSSD konkrétně slíbily: „Chceme konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí. Podstatou bude oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu a stanovení jasných finančních vztahů mezi tímto účtem a státním rozpočtem, případně dalšími zdroji příjmů pro tento účet. Veřejnost bude vědět, kam její sociální odvody směřují a jak jsou využity.“

Reklama

Související články

S důchodovou reformou ANO nespěchá

Důchodová reforma, jejíž možné varianty minulý týden představila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), se na úterní koaliční schůzce nesetkala u hnutí ANO...

Výběr článků

Načítám