Hlavní obsah

Muž vyšplhal na egyptskou pyramidu. Chtěl upozornit na požáry v Austrálii

Novinky, mšv

Stojí příspěvek na Instagramu za vězení? Ruský influencer Vitaly Zdorovetskiy si myslí, že ano. Alespoň se tak vyjádřil poté, co vyšplhal na jednu z egyptských pyramid, byl zatčen a strávil pět dní ve vazbě. Kousek prý předvedl pro dobrou věc, chtěl své sledující přimět, aby přestali válčit a přispěli na požáry v Austrálii, uvedly servery Independent a Fox News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Zdorovetskiy má na Instagramu přes tři miliony fanoušků. Před dvěma dny uveřejnil fotografii, kde sedí na vrcholu jedné z gízských pyramid. Doprovodil ji popiskem, že žádná slova nedokážou vyjádřit, čím si v posledních pěti dnech prošel. „Byl jsem ve vězení už několikrát, ale tohle bylo zdaleka nejhorší. Viděl jsem strašné věci, které bych nikomu nepřál. Stálo to za to? Sakra jo,“ okomentoval snímek, leč značně peprnějším slovníkem.

Později příspěvek doplnil videem, kde vysvětlil, že vyšplhal na pyramidu v podstatě pro dobrou věc. „Naprosto dechberoucí, tohle je neuvěřitelné, lidi,“ řekl ve videu při šplhání na pyramidu. „Neválčete. Pomozte Austrálii. Vyberte peníze,“ osvětlil svůj záměr Rus. Úřadům vzkázal, že Egypt miluje a nejde o žádné nerespektování pravidel. Chtěl prý jen přinést trochu povědomí o aktuální situaci ve světě.

Podle všeho byl muž zatčen hned poté, co z pyramidy slezl. Šplhat na památku je samozřejmě zakázané. Kromě toho, že jde o stavbu zapsanou na seznamu kulturního dědictví UNESCO, jde také o jediný přeživší div světa z původního seznamu. Egyptské úřady se k incidentu zatím nevyjádřily.

V roce 2018 na Velkou pyramidu v Gíze vyšplhal dánský fotograf Andreas Hvid. Společně s dívkou na ní pak simuloval sexuální akt a připustil, že se oba fotili nazí.

Začalo zatýkání. Egypt bere nelegální výstup na pyramidu smrtelně vážně

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám