Hlavní obsah

Australští vědci slibují dojezd elektromobilu 1000 kilometrů, díky revoluční baterii

Novinky, laz

Vědci z australské univerzity Monash v Melbourne pracují na lithium-sírových bateriích. Mají být významným posílením pro elektromobily, největší překážkou dosud byla rychlá degradace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Elektromobily v rozletu brzdí baterie. Současné lithium-iontové sice ušly dlouhou cestu, ale automobilky by si přesto přály mít je kompaktnější, lehčí, spolehlivější a s větší kapacitou.

Univerzita Monash z Melbourne přichází s možností, kterou vědci označují za potenciálně převratnou. Jejich baterie, jejíž technologie by se dala použít i v oblasti spotřební elektroniky, využívá síry. Lithium-sírové akumulátory se zkratkou Li-S už technologický svět zná dlouho, avšak výzvou pro inženýry je vypořádat se s rychlou degradací článků.

Škoda chystá nové, čistě elektrické SUV

AutoMoto

To se podle zprávy univerzity podařilo. Baterie má mít čtyřnásobnou kapacitu proti dnes používaným typům a elektromobilu by při stejné velikosti měla umožnit dojezd až 1000 kilometrů na jedno dobití. Zároveň má i při rychlém nabíjení zůstat odolná bez velké degradace.

Vědci dále uvádějí, že suroviny na výrobu těchto akumulátorů jsou dostupné a žádají si nízké výrobní náklady. „Nejenže tento přístup upřednostňuje vysoce výkonné metriky a dlouhou životnost, ale je také jednoduchý a extrémně levný na výrobu pomocí procesů založených na vodě a může vést k významnému snížení objemu odpadu nebezpečného pro životní prostředí,“ uvádí spoluautor projektu Matthew Hill.

Zní to jako pohádka, kterou bude ale nutné ještě letos prověřit na základě mnoha testů. O technologii údajně projevilo zájem několik společností a podporu má projekt i ze strany vlády a dalších institucí.

Na vzdálenou chatu elektromobilem? Ano, ale...

AutoMoto

„Náš výzkumný tým získal od tohoto roku více než 2,5 milionu dolarů od vládních a mezinárodních průmyslových partnerů na testování této technologie baterií v automobilech a sítích od tohoto roku, což nás těší nejvíce,” říká profesor Majmuder z univerzity Monash.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám