Hlavní obsah

Zámecký park v Třeboni dostane podobu jako v 19. století

Právo, Lucie Kándlová
Třeboň

Zámecký park v Třeboni, národní kulturní památka, dostane podobu z konce 19. století. Jeho revitalizace za více než čtyři a půl milionu korun je v plném proudu.

Foto: Markéta Slabová

Třeboňský zámecký park se vrací do podoby z 19. století. Zmizí betonové lavičky i asfaltové cesty.

Článek

Nevzhledné zabetonované lavičky nahradí historické, vyrobené ze dřeva, a místo vyasfaltovaných cest, kterých je v parku asi osm kilometrů, bude mlatový povrch a vysadí se i další dřeviny. Šestihektarový park u třeboňského zámku se začal v těchto dnech vracet do podoby z konce 19. století.

„V depozitářích Národního památkového ústavu se naštěstí dochoval původní zahradní mobiliář hradů a zámků, z něhož se chceme inspirovat pro výrobu nových laviček. S kulisou renesančních a barokních paláců dodají parku patřičné kouzlo,“ řekl Vít Pávek, kastelán zámku Třeboň.

Lepší zadržování dešťové vody 

Park je kvůli pracím pro veřejnost uzavřený a otevře se zřejmě až koncem června. Dělníci nejprve vyčistili ucpaný původní příkop, který dnes slouží jako městská kanalizace, a odstranili také asfaltový povrch.

„Nyní pokračujeme demolicí litého betonu, místy s armaturou, který někde dosahuje tloušťky přes třicet centimetrů. Intenzivně se pracuje na přípravě podložních vrstev nových cest, dozdívce kamenných obrubníků a na pokládce nového povrchu,“ popsal postup prací Pávek.

Na kole rovinatým krajem rožmberských rybníků

Cestování

Nové cesty budou tvořeny z několika vrstev kameniva a z recyklovaného materiálu původních cest, což napomůže snadnějšímu vsakování dešťové vody. „Podloží umožní, aby se voda při deštích samovolně přelévala mezi jednotlivými loukami parku. Dosud byla nepropustností cest zadržována v trávnících a způsobovala uhnívání některých choulostivých stromů,“ uvedl kastelán s tím, že park se nachází pod úrovní rybníka Svět a některé stromy musely být kvůli uhnívání pokáceny. Bohužel i dvě stě let starý dub, který stál přímo u zámeckého altánu.

Přeměna parku vyjde na více než čtyři a půl milionu korun a z velké části je financována z integrovaného operačního systému IROP. Kastelán zámku plánuje v budoucnu také rekonstrukci zahradního reprezentativního traktu zámku, který byl po dlouhá desetiletí veřejnosti nepřístupný z důvodu sídla Státního oblastního archivu Třeboň. Ten se nyní postupně stěhuje do přilehlého bývalého kláštera.

Park zpřístupněn po roce 1945

Předchůdkyní třeboňského zámeckého parku byla zahrada, která vznikla na místě podmáčené louky za Petra Voka z Rožmberka koncem 16. století. Do podoby anglického krajinářského parku byla přeměněna v roce 1804, kdy zde byly vysázeny velké kolekce stromů a jiných dřevin.

Za vlády Jana Adolfa Schwarzenberga II. park obohatily exotické rostliny i bazének s vodotryskem. Návštěvníci se do zámeckého parku poprvé podívali až po druhé světové válce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám