Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Horák se spřátelil s koučem Ličkou a Bělorusko si chválil. Jen se musí čekat na hranicích, usmívá se

Je jediný z týmu, který mohl detailněji poradit trenérům, jak na dalšího soupeře. Oporu házenkářské reprezentace Pavla Horáka zavedla kariéra do Meškovu Brest. V sobotu se s kolegy postaví Bělorusku ve druhém utkání čtvrtfinálové skupiny na Euru. Nyní už hráč německého Kielu na dvousezonní angažmá v Brestu nedá dopustit. Našel při něm společnou notu s fotbalovým koučem Marcelem Ličkou a také se pobavil u "případu Maradona". 

Česká spojka Pavel Horák proti Španělsku
zdroj: Český svaz házené autor: Hana Vrbková

Mnozí jeho podpis s Brestem v roce 2017 mohli brát jako lehký ústup, opustil německý Erlangen a nejlepší házenkářskou soutěž světa Bundesligu. "Dostal jsem příležitost se vrátit do Ligy mistrů, poznal jsem Bělorusko. Spousta lidí si to asi představí nějak hrozně. Že tam není nic, že si tam hrajeme s jedním balonem, nemáme tejpy. Ale ne, jde o normální profesionální klub. Žádný z českých se zázemím a vším okolo nemůže rovnat," sdělil Horák.

Už při předchozích reprezentačních srazech si pochvaloval prostředí v Bělorusku. "Byl jsem překvapený, jak dobře se tam žije. Připravoval jsem se na nejhorší, ale skončil jsem v normální evropské zemi. Jen se tam musí čekat na hranicích," ušklíbl se přerovský rodák.

Autoritativní režim Alexandra Lukašenka se ho nijak zvlášť nedotýkal. "Nemám si na co stěžovat, s politikou jsem se ani nesetkal," uvedla reprezentační levá spojka.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi nestačili na obhájce titulu a Španělům podlehli o šest branek

Horák si připsal dva běloruské tituly a bronz v mezinárodní SEHA lize. Historický titul pro Brest, ovšem fotbalový, pomohl získat i český kouč Marcel Lička. S Horákem se v Bělorusku skamarádili, ani jeden tam už ale není. V případě Ličky klub navzdory úspěchu neuplatnil opci.

"Marcel prostě pracoval výborně. Hlavně se snažil dělat všechno pro hráče, pro svůj tým. Tím došlo několikrát k tomu, že vzdoroval vedení. Nešel šéfovi na ruku, což se mu stalo osudným," popsal Horák.

Ličkovu konci moc nerozumí. "Překvapilo mě to. Tým dobře připravil a dovedl ho k mistrovskému titulu. Když opustil Bělorusko, spousta fanoušků mu přála všechno nejlepší do další kariéry. I hráči k němu měli vřelý vztah dle sociálních sítí," pronesl Horák.

Reprezentační spojka Pavel Horák proti Rakousku
zdroj: Český svaz házené autor: Ivo Dudek

A přidává jeden doklad poměrů v tamním fotbalovém klubu. "Nevím, jestli o tom Marcel někdy mluvil, asi ne, on je profík. Jednou mu před zápasem volal šéf, že musí hrát nějaký sedmnáctiletý kluk, který ani za béčko pořádně nenastupoval. Marcel řekl, že ho postaví, když povedou o dva nebo tři góly. Jenže samozřejmě venku vyhrávali jen o gól ještě deset minut před koncem, tak do hry toho kluka nedal. Místo toho, aby se šéf radoval z výhry z venku, poslal Marcelovi hlasovou zprávu, kde mu vytýkal, že nerespektuje jeho rozhodnutí. Marcel to neměl lehké, přesto si do toho nenechal mluvit," ocenil Horák kamaráda.

Funguje podobné autoritativní řízení i v házené? "Vesměs je to podobné. Měli jsme prezidenta klubu, který žije v Moskvě, ale žádné rozhodnutí nepadne bez jeho souhlasu. Není to ovšem takový fanatik jako ten fotbalový," prohlásil sedmatřicetiletý hráč. 

Maradona dojel v monster trucku a zase zmizel

Vlastník fotbalového klubu Aliaksandr Zaitsau s bláznivými tahy nešetřil. Předsedou Dinama chtěl jmenovat předminulé léto slavného bývalého fotbalistu Diega Maradonu. "Jen marketingový tah," mávl Horák rukou. "Ani jsem ho neviděl, jen fotky. Vím, že byl na stadionu jednou, ale zdravotně a fyzicky už na tom asi není moc dobře," pokračoval téměř dvoumetrový házenkář.

Argentinské modle však v Bělorusku přichystali parádní uvítanou. "To byla událost. Naplnil se stadion, že přijede Maradona. Dojel v obrovském autě, něco podobného monster trucku. Zamával a přišel za klukama do kabiny, co jsem slyšel. Pak zase odcestoval, musel se věnovat své trenérské kariéře," pousmál se Horák.

Po pár týdnech Maradona utekl trénovat do druholigového mexického celku Dorados de Sinaloa. Bez vědomí běloruského klubu, kde mu běžel kontrakt. Zkrátka Brest, ale ten fotbalový. Ten házenkářský Horáka v kariéře obohatil a pomohl mu ke kontraktu ve slavném Kielu. V kádru momentálního lídra německé Bundesligy.

Házenkář Pavel Horák
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Horák o netradičním tetování od Tahiťana

Lídr českého týmu vyniká na hřišti nejen svými výkony, ale i "vikingskou" vizáží a zajímavým tetováním na pravé ruce. Symbolizuje Horákovy vlastnosti. "Je tam například znázorněná kombinace takových panáčků s hroty oštěpů, což znamená, že třeba rád porážím své soupeře. Potom je tam i symbol pro soudržnost a spousta dalších," popisuje.

Zajel si pro něj do Berlína k tatérovi, jenž pochází z Tahiti. "S tou kulturou vyrostl a sám má potetovaný obličej. Nějak jsme se dorozuměli, protože on neuměl německy, mluvil jen francouzsky a anglicky s hrozným přízvukem. (úsměv) Popsal jsem mu nějaké body související s mým životem. Napsal jsem mu to na papír, nechal si to přeložit a pak začal tetovat. Dělalo se to čtyři, pět sezení po dvou hodinách. Některé trvaly i šest hodin," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články