Pozor na daň z nemovitosti. Termín daňového přiznání se blíží

Jakub Zámiš | rubrika: Komentář | 19. 1. 2020 | 2 komentáře
Vlastníte-li byt, dům či pozemek, daň z nemovitosti vás nemine. Kdo k ní musí podat přiznání a kdy kolik zaplatí?

Daň z nemovitých věcí se týká všech pozemků evidovaných v katastru nemovitostí, zdanitelných staveb a zdanitelných jednotek na území celé České republiky. Platí ji vlastník nemovitosti, ale někdy také nájemce. Nejprve si ale pojďme vysvětlit rozdíl mezi povinností podat daňové přiznání a samotným placením daně.

Jak na přiznání

Zatímco daň platí bez výjimky všichni majitelé nemovitostí, přiznání musí podat každý, kdo ho v předchozích letech na danou nemovitost ještě nepodal. Zjednodušeně řečeno ho podávají všichni, kteří v uplynulém roce nově nabyli nějakou nemovitost – ať už ji koupili, zdědili, nebo dostali darem.

Pokud jste letos nemovitost naopak prodali či darovali, povinnostem se také nevyhnete. Je nutné, abyste na příslušný finanční úřad podali písemně nebo přes datovou schránku oznámení o této změně, jinak se může stát, že znovu obdržíte složenku se svým jménem. Pokud v daném kraji vlastníte ještě další nemovitosti, musíte podat dílčí daňové přiznání.

Přiznání k dani z nemovitosti byste měli podat do konce ledna na finanční úřad, na jehož území se nemovitost nachází. Ten vás pak každý rok automaticky vyzve znovu k zaplacení daně. Nové přiznání tedy podáváte, jen pokud si pořídíte novou nemovitost nebo se změní „okolnosti rozhodné pro vyměření daně“. Tedy například po větší přestavbě domu, kolaudaci nebo změně rozlohy pozemku. Samozřejmě se do těchto změn počítají i případy, kdy majitel vlastní nemovitostí více a jednu či více z nich prodá.

Delší úřední doba

Poslední dva týdny v lednu budou mít všechny finanční úřady prodloužené úřední hodiny. Od 20. ledna budou podatelny a pracoviště majetkových daní otevřené v pondělí až čtvrtek od 8 do 17 hodin a v pátek od 8 do 14 hodin. Platí to i pro úřady, které přešly do omezeného režimu.

Jak na daň

Daň z nemovitosti se vyměřuje na základě daňového přiznání, po jehož podání finanční úřad pošle plátci složenku s vypočtenou částkou. Výše daně se stanoví prostřednictvím koeficientu, ve kterém se kalkuluje nejenom s druhem nemovitosti, ale také s velikostí obce, v níž se nachází.

Vlastníte-li nemovitostí více a každá je v jiném kraji, musíte odevzdat přiznání v každém kraji zvlášť.

Pokud jste přiznání k dani z nemovitých věcí podali v minulosti, finanční úřad se vám ozve sám, přímo složenkou, e-mailem nebo datovou zprávou. A to i v případě, že obec, ve které se nemovitost nachází, upravila zmíněný koeficient nebo pokud katastrální úřad změnil výměru vašeho pozemku.

Nezapomeňte, že daň musíte zaplatit do konce května, přičemž se za den splatnosti považuje ten, kdy příslušný finanční úřad obdrží peníze na účet.

Odhad-zdarma.cz

Online kalkulačka Odhad-zdarma.cz je vytvořená na základě mnohaletých zkušeností na pražském realitním trhu. Odhad tržní ceny je stanoven na základě údajů z několika různých zdrojů, jako jsou například informace z katastru nemovitostí o realizovaných prodejích, cenové mapy, inzerce atd. Dále je výpočet upraven speciálně vyvinutým algoritmem. Existují samozřejmě i atypické nemovitosti, u kterých může být odhad tržní ceny nepřesný, takže je možné zdarma požádat o upřesnění tržní ceny. Celá služba funguje on-line bez lidského faktoru, zdarma a zároveň bez požadavku kontaktních údajů.

Daň z nemovitých věcí do hloubky: podrobný návod k přiznání i placení

Čím je daň z nemovitých věcí naprosto výjimečná mezi ostatními daněmi? Kdo všecko ji musí zaplatit? Kdo musí přiznání poslat datovou schránkou? Jak na přiznání? Proč letos stačí daň zaplatit až prvního června? Kdo má výjimkou může platit později? Co když mám nemovitosti v různých krajích?

Daň z nemovitosti podrobně: odpovědi a aktuální formuláře

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Přiznání k dani z nemovitosti musí podat víc lidí. Co se změnilo

17. 1. 2024 | Kateřina Hovorková

Přiznání k dani z nemovitosti musí podat víc lidí. Co se změnilo

Do konce ledna musí přibližně sto tisíc lidí nově podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. Tady je přehled změn i základních pravidel.

Máte garáž, chalupu nebo pronajímáte dům? Pozor na změny daně

20. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Máte garáž, chalupu nebo pronajímáte dům? Pozor na změny daně

Vládní balíček zásadně mění daň z nemovitosti. Nejenom, že se celkově výrazně zvýší, ale zároveň přesouvá určité stavby do jiných sazeb. Týká se to garáží, rekreačních objektů, ale... celý článek

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

11. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

Vládní balíček zvyšuje od Nového roku sazbu daně z nemovitosti. Lidé si připlatí v průměru několik stokorun ročně. Stačí to? Jak by měla vypadat ideální daň? Zeptali jsme se.

Daň z nemovitosti zpřísněte, DIP zrušte, radí vládě ekonom Janský

20. 11. 2023 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Daň z nemovitosti zpřísněte, DIP zrušte, radí vládě ekonom Janský

Řada úsporných opatření, kterými chce vláda snížit rostoucí deficit státního rozpočtu, vychází z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Jejím členem je i ekonom Petr Janský.... celý článek

Partners Financial Services