Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Česko

Máme skutečný investiční plán, řekl Fiala na kongresu ODS. Babiše přirovnal k baronu Prášilovi

Projev předsedy ODS na kongresu strany v Praze. foto: MAFRA

Praha - Předseda ODS Petr Fiala na kongresu ODS ve svém projevu na obhajobu funkce přirovnal premiéra Andreje Babiše (ANO) s jeho Národním investičním plánem k baronu Prášilovi. Fiala podle očekávání post šéfa strany obhájil. Kongres ODS se chystá na volbu 1. místopředsedy, na níž je jedinou kandidátkou obhájkyně postu a místostarostka na Praze 2 Alexandra Udženija.
  10:43aktualizováno  14:02

Na rozdíl od staronového předsedy Petra Fialy, který dostal 470 hlasů, ale může mít mnohem větší potíže. „Tato volba může být zajímavá, stejnou podporu jako Petr Fiala určitě nedostane. Pokud se větší množství delegátů rozhodne odevzdat prázdný hlasovací lístek, může se stát, že nepřekročí hranici zhruba 265 hlasů nutnou pro zvolení,“ řekl serveru Lidovky.cz na místě jeden z delegátů, který si nepřál být jmenován.

Jedinou další nominaci na 1. místopředsedu dostal od Zlínského kraje také Alexandr Vondra, který však o tuto pozici usilovat nehodlá. Kandidovat prý bude pouze na řadového místopředsedu. Volba místopředsedy může mít až tři kola. Kongres tak může Udženiju teoreticky odmítnout třikrát.

Kdo rozdává karty

Fiala zůstal jediným kandidátem na šéfa občanských demokratů. ODS chce nejprve přivést k úspěchu v krajských volbách na podzim tohoto roku a o rok později k vítězství v hlasování o novém složení Sněmovny. ODS by podle něj měla být tím, „kdo rozdává karty“.

V závěru 40minutového kandidátského proslovu Fiala řekl, že příští sněmovní volby budou referendem. „O tom, zda má být politika divadlo, show a festival výtržností, nebo je to solidní práce, odpovědnost za stát, která vyžaduje kompetenci a program a výsledky. Ucházím se o mandát vést tažení za slušnou a kompetentní konzervativně-liberální politiku proti různým politickým klaunům, prázdnému populismu a mistrům facebookových lží,“ uvedl.

Petr Nečas na kongresu ODS
Předseda ODS Petr Fiala hovoří na volebním kongresu strany 18. ledna 2020 v...

Delegátům sdělil, že ho zneklidňuje, s jakou samozřejmostí veřejnost přistupuje na pojmy, které vláda používá v souvislosti se svým plánem investic za osm bilionů korun zveřejněným koncem loňského roku. Podle Fialy nejde o plán investic, ale maximálně o náhodný investiční seznam. „Nemůžete slíbit každému všechno, ale každému to podstatné,“ popsal svůj odlišný přístup Fiala.

Babiš ve svém novoročním projevu uvedl, že kdyby byl literárním kouzelníkem Harrym Potterem, stalo by se Česko novým Švýcarskem. „Ani ten Harry Potter s kouzelnou hůlkou, ve kterého by se rád proměnil náš premiér, by si s takovým ‚plánem‘ nevěděl rady. To jiná postava, totiž baron Prášil, by s tím žádný problém neměl, jenže víte, jak to s těmi barony Prášily je,“ řekl Fiala.

Šéf ODS se vyslovil pro slušnou a demokratickou politiku. Pokud by se ODS ujala vlády, slibuje Fiala zdvojnásobení investic do dopravní infrastruktury tak, aby dosáhly tří procent HDP. Investice do školství by měly stoupnout na pět procent HDP, do výzkumu a inovací by mělo jít jedno procento. „Místo marketingových seznamů máme skutečný investiční plán,“ řekl. Fiala chce snížit a zjednodušit daně a státní administrativu, zastropovat počet úředníků a snížit legislativní povinnosti. Strana se chystá odpoledne představit podrobnosti své kampaně Země, která vítězí.

Současná vláda se podle Fiala řídí heslem: „Nemyslete na budoucnost a užívejte si současnost“. Chtěl by, aby platilo: Zlepšeme si přítomnost, protože se to dá, a mysleme na budoucnost, protože se to musí“. Babišův kabinet podle něj nesplnil sliby, které dal učitelům, neudělal nic ve věci dostupného bydlení, zdravotnictví udržuje v netransparentní mlze a nezrušil superhrubou mzdu a nesnížil daně. To vše chce ODS změnit.

Fiala také vyzdvihl, že ODS se od posledního kongresu podařilo vyhrát volby do Senátu. „Udělali jsme z něj silnou a užitečnou pojistku demokracie proti polokomunistické vládě,“ uvedl. Občanští demokraté by podle něj před dvěma lety nevěřili, že dosáhnou na funkci předsedy Senátu, kterou nyní zastává Jaroslav Kubera (ODS). V podzimních senátních volbách chce, aby ODS svoji pozici v Senátu obhájila. Pro krajské volby je cílem strany zisk hejtmanských mandátů. Nyní není ODS ve vedení ani jednoho regionu. V kampani chce Fiala objet všechny okresy, do konce roku hodlá mít jasno, v jaké formaci ODS půjde do voleb sněmovních. Za reálné pokládá, že do hlasování o novém složení sněmovny půjde místo dosavadních pěti opozičních středopravicových stan jen trojice. O spolupráci jakých subjektů ale půjde, zatím neví.

Jednodenní 29. kongres ODS se odehrává v pražském centru O2 universum. V úvodu programu ke 542 delegátům promluvili lídři KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, ještě před obědem následovala volba předsedy. Odpoledne je vyhrazené na volby místopředsedů a dalších stranických orgánů i představení podrobností kampaně před krajskými volbami s názvem Země, která vítězí.

Lídři vyzvali ke společné cestě proti Babišově vládě

K jednotnému postupu proti hnutí ANO premiéra Andreje Babiše vyzvali občanské demokraty na jejich kongresu lídři ostatních opozičních pravicových stran. 

TOP 09 a ODS se podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nemusejí shodnout v tématech klimatických změn nebo přijetí eura. „Ale většina z nás chce zbavit Českou republiku agrosocialistické vlády, která se opírá o komunisty,“ uvedla. Kabinet ANO a ČSSD s podporou komunistů podle ní už promarnil šest let ekonomické prosperity a výsledkem jeho práce jsou jen nové povinnosti pro aktivní lidi, tisíce úředníků navíc a minimální investice.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který se za týden z rodinných důvodů vzdá role šéfa lidovců, občanským demokratům řekl, že strany musejí hledat způsob, jak vyhrát příští sněmovní volby. „Jedině takový výsledek, který umožní vznik vlády na novém koaličním půdorysu a s novým stylem, může být nadějí pro změnu v naší zemi,“ uvedl.

ODS už se podle Výborného stala také tradiční stranou a stejně jako lidovci hájí konzervativní hodnoty, které se ještě před několika lety zdály nezpochybnitelné. „Společným cílem musí být změna a tu dosáhneme jen vítězstvím,“ uvedl. Podle Výborného je povinností ODS i lidovců hledat cesty a modely spolupráce, byť to ani jedna ze stran „nemá v genetické výbavě“. 

Estébák je estébákem

Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana si pravicové strany budou zase moct konkurovat potom, co dovedou zemi do normálních demokratických podmínek. „Pojďme vzájemnou spoluprací vytvářet společnost, ve které se svobodomyslným bude dobře žít,“ uvedl po kritice poměrů, které do české politiky podle něj přinesla spolupráce premiéra Babiše s komunisty. Uvedl, že se mu stýská po době, kdy politika nebyla prázdnou schránkou, ale soubojem idejí, a ve kterém strany spolupracují a současně si ostře konkurují.

„Nechceme dobu, kterou ovládají falešní mesiáši, kteří nikdy nesplní, co slíbí,“ uvedl v narážce na Babišovu politiku. Je podle něj nutné, aby se opoziční strany spojily k obnově hodnot a pojmů, kdy „komunista je komunistou“ a „estébák je estébákem“.

Občanští demokraté naposledy volili vedení v Ostravě před dvěma lety. Ani tehdy Fiala neměl protikandidáta a získal 451 ze 483 platných hlasů. Napodobil tak svůj výsledek z předchozího kongresu. Předsedou ODS je bývalý ministr školství z vlády Petra Nečase (ODS) od ledna 2014, zastává i funkci místopředsedy Sněmovny.

Autoři: ,

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč