Do Česka se vrátila ptačí chřipka

V Česku se po třech letech objevila ptačí chřipka. Nákaza vysoce patogenního subtypu H5N8, který je pro ptáky smrtelný, má ohnisko v malochovu drůbeže ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v Kraji Vysočina. Veterináři utratili víc než 20 kusů drůbeže.

Úřad městyse v neděli zajistí soupis chovaných ptáků. Státní veterinární správa (SVS) očekává, že se ptačí chřipka zavlečená do Štěpánova zřejmě vodními ptáky objeví také jinde. Ministerstvo zemědělství má 60 milionů korun na odškodnění.

V minulých dnech a týdnech se objevila ptačí chřipka v Maďarsku a také na Slovensku, v Polsku a Rumunsku. Jde o stejný typ H5N8, u kterého dosud nebyl zaznamenán přenos na člověka.

Kolem ohniska nákazy ve Štěpánově bude podle veterinární správy vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů. V nich veterináři vyhlásí mimořádná veterinární opatření. Bude tak omezen pohyb drůbeže do a z pásem a zakázáno pořádání výstav či burz drůbeže a ptactva. Úřadu ve Štěpánově také krajská veterinární správa nařídila, že musí provést soupis drůbeže v obci a upozornit občany na to, že musejí mít drůbež zavřenou. Soupis bude podle ředitele SVS Zbyňka Semeráda hotový v pondělí.

Úřad městyse ve Štěpánově zajistí v neděli soupis veškeré drůbeže, včetně holubů a okrasných ptáků. Žádný velkochov drůbeže v obci naštěstí není, řekla ČTK starostka Šárka Kunčíková. Obec má zhruba 700 obyvatel. O nebezpečí nákazy je úřad informoval dnes po 14:00 místním rozhlasem a tiskovou zprávu vyvěsil na webu. Na soupisu bude v neděli pracovat asi sedm lidí. Lidé podle starostky zároveň dostanou informace o tom, koho kontaktovat, pokud budou mít u svých zvířat podezření na nemoc.

V nakaženém chovu bylo 12 slepic, z nichž šest během dvou dnů uhynulo, dále tam byly tři kachny. Nákaza se potvrdila v pátek, veterináři dnes dopoledne utratili zbylou drůbež ze zasaženého chovu a také 12 slepic dvěma sousedům, zjistila ve Štěpánově zpravodajka ČTK. "Byl tam přímý kontakt s nakaženou drůbeží," uvedl ředitel Krajské veterinární správy (KVS) na Vysočině Božek Vejmelka. Veterinární správa podle něj také vyzvala myslivce, aby ve zvýšené míře kontrolovali úhyny volně žijících ptáků.

Ministerstvo zemědělství má na odškodnění chovatelů v letošním roce vyčleněno 60 milionů korun. O peněžní náhradu musejí požádat do šesti týdnů od potvrzení nákazy. Před třemi lety stát na odškodnění vyplatil okolo 23 milionů Kč. "Rád bych poděkoval chovatelům, kteří dodržují předpisy, že to včas nahlásili. A veterinární správě se to podařilo včas díky kvalitní spolupráci zachytit, což je velký úspěch, že se nám to nerozjelo. Uvidíme, jak to bude pokračovat dál," řekl na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

V České republice se ptačí chřipka naposledy objevila po deseti letech v roce 2017 a také tehdy zasáhla i další evropské země. Na Vysočině se tehdy nevyskytla. V Česku bylo kvůli nemoci tehdy vybito na 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry aviární influenzy způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny.

Související

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Více souvisejících

Česká republika ptačí chřipka

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy