Fiala obhájil post předsedy ODS. Křeslo místopředsedy po Tošenovském dostal Vondra

Předseda ODS Petr Fiala v sobotu potřetí obhájil svůj mandát, když získal podporu víc než 90 procent delegátů pražského kongresu. Neočekávaně dramatický průběh měla ale posléze volba jeho statutárního zástupce. V prvním kole neuspěla dosavadní první místopředsedkyně Alexandra Udženija. V opakované volbě zvítězil předseda poslanců Zbyněk Stanjura. Na jeho nominaci se poradilo vedení strany s regionálními lídry.

Video Praha (Aktualizováno: 21:26 18. 1. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fiala delegátům v projevu před volbou řekl, že ho zneklidňuje, s jakou samozřejmostí veřejnost přistupuje na pojmy, které vláda používá v souvislosti se svým plánem investic za osm bilionů korun zveřejněným koncem loňského roku. Podle Fialy nejde o plán investic, ale maximálně o náhodný investiční seznam.

STEM: V prosinci by se do sněmovny dostalo všech devět stran. ANO má stále velký náskok

Číst článek

„Nemůžete slíbit každému všechno, ale každému to podstatné,“ popsal svůj odlišný přístup Fiala.

Babiš ve svém novoročním projevu uvedl, že kdyby byl literárním kouzelníkem Harrym Potterem, stalo by se Česko novým Švýcarskem. „Ani ten Harry Potter s kouzelnou hůlkou, ve kterého by se rád proměnil náš premiér, by si s takovým ‚plánem‘ nevěděl rady. To jiná postava, totiž baron Prášil, by s tím žádný problém neměl, jenže víte, jak to s těmi barony Prášily je,“ řekl Fiala.

Šéf ODS se vyslovil pro slušnou a demokratickou politiku. Pokud by se ODS ujala vlády, slibuje Fiala zdvojnásobení investic do dopravní infrastruktury tak, aby dosáhly tří procent HDP. Investice do školství by měly stoupnout na pět procent HDP, do výzkumu a inovací by mělo jít jedno procento.

Nesmírně si vážím podpory, kterou jsem dostal, je to pro mě velký závazek, ze kterého mám zároveň obrovskou radost. Slibuji vám, že příští kongres budeme pořádat jako silná vládní strana.

13:15 – 18. 01. 2020

7 521

„Místo marketingových seznamů máme skutečný investiční plán,“ konstatoval. Fiala chce snížit a zjednodušit daně. 

Fiala také vyzdvihl, že ODS se od posledního kongresu podařilo vyhrát volby do Senátu. „Udělali jsme z něj silnou a užitečnou pojistku demokracie proti polokomunistické vládě,“ uvedl. Občanští demokraté by podle něj před dvěma lety nevěřili, že dosáhnou na funkci předsedy Senátu, kterou nyní zastává Jaroslav Kubera (ODS).

Nové místopředsednictvo

Statutárním zástupcem staronového předsedy zvolil kongres Zbyňka Stanjuru. Šéf poslanců občanské demokracie nahradil ve funkci dosavadní první místopředsedkyni Alexandru Udženiju, která kandidovala v první volbě jako jediná, ale překvapivě nezískala dostatečný počet hlasů.

Na nominaci Stanjury se po neúspěchu Udženiji dohodlo vedení ODS s regionálními lídry. Ve volbě získal 322 z 500 odevzdaných hlasů.

O vás nepsala půl roku ani regionální příloha Rudého práva, vynadal Novotný delegátům ODS

Číst článek

Stanjura měl nakonec dva protikandidáty navržené z pléna. Bývalý bulvární novinář a starosta Řeporyjí Pavel Novotný získal 65 hlasů, radní pro školství Prahy 6 Marie Kubíková 69 hlasů. V obou volbách nominaci pro časové vytížení odmítl europoslanec Alexandr Vondra.

Stanjura po zvolení uvedl, že věří ve vítězství ODS ve volbách. Dosud byl ve vedení ODS jako předseda poslaneckého klubu. A nominaci z předsjezdových konferencí měl pouze jednu, a to na místo řadového místopředsedy.

Zvolením Stanjury bude mít ODS v čele dva Moraváky, Fiala je z Brna, Stanjura z Opavy. Dosud přitom platilo, že strana dá na vyvážené zastoupení krajů ve vedení. Udženija je pražskou zastupitelkou.

Řadovými místopředsedy ODS zůstávají senátor Miloš Vystrčil a poslanci Martin Kupka a Martin Baxa. Sestavu čtyř místopředsedů doplní místo končícího Evžena Tošenovského jiný europoslanec Alexandr Vondra, který v sobotní volbě na kongresu ODS v Praze dostal nejvyšší počet hlasů.

Výsledky voleb místopř. @ODS:
@Martin Baxa: 338 zvolen
Marie Kubíková: 64
@Martin Kupka: 405 zvolen
@Miroslava Němcová: odst.
@Pavel Novotný 🇨🇿: 103
@Zdeněk Nytra: odst.
@Jan Skopeček: odst.
@Alexandr Vondra : 443 zvolen
@Miloš Vystrčil: 432 zvolen
#kongresODS
488 vydaných
487 platných

20:10 – 18. 01. 2020

9 44

Všichni čtyři kandidáti byli zvoleni rovnou v prvním kole. Vondra, který si při dlouhém kandidátském projevu vysloužil od delegátů mnohokrát potlesk, dostal 443 hlasů ze 487 platných lístků.

Vystrčil (432 hlasů) a Kupka (405) pokračují ve funkcích, které zastávají stejně jako Fiala od začátku roku 2014. Baxa, který uspěl s 338 hlasy, je ve vedení doplnil o čtyři roky později.

Stejně jako předtím ve volbě prvního místopředsedy neuspěli dva kandidáti, kteří se mezi uchazeče dostali až přímo v hale O2 Universum, kde se kongres koná. Starosta Řeporyjí Pavel Novotný dostal 103 hlasů, radní pro školství Prahy 6 Marii Kubíkovou podpořilo 64 delegátů.

Bez žen ve vedení

Po prohře Alexandry Udženiji v obhajobě postu první místopředsedkyně ztratili občanští demokraté ve vedení jedinou ženu.

„Jsme si vědomi tohoto nedostatku. Nevíme, čím to je. Rozhodli tak delegátky a delegáti kongresu,“ komentoval absenci žen Fiala na tiskové konferenci. Poznamenal, že v ODS jako demokratické straně neexistují kvóty a rozhoduje to, kdo si o funkci řekne a chce o ni usilovat.

Stanjura se o funkci ucházel po poradě vedení ODS s krajskými lídry. Ještě ráno tvrdil, že kandidovat nebude. Ve vedení už byl z titulu šéfa sněmovního klubu. Novinářům řekl, že by rád pokračoval v řízení klubu, které nedávno obhájil.

Volba vedení, která se prodloužila hledáním kandidátů na post uvolněný Udženijou, podle Fialy ukázala, že občanští demokraté nejsou nudnou stranou. „ODS má vedení a dobrý směr,“ uvedl. Nově poskládané vedení má podle něj velmi silný mandát, jak ho potřebuje v cestě k volbám.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme