Hlavní obsah

Zbavme Česko agrosocialistické vlády, burcovala ODS šéfka topky Pekarová

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Na kongresu ODS vystoupila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Občanské demokraty vyzvala ke spolupráci a zdůraznila, že je potřeba zbavit Českou republiku „agrosocialistické vlády“, která se opírá o KSČM. Promluvil i končící předseda lidovců Marek Výborný a šéf STAN Vít Rakušan.

Živě: Kongres ODS, který zvolí nové vedení Video: ČTK

 
Článek

Pekarová burcovala ke spolupráci, která by vedla k porážce hnutí ANO. „Musíme se pokusit uspět ne jeden na úkor druhého, ale společně. Stojíme o spolupráci postavenou na férovosti a respektu. Topka se s ODS nemusí shodnou v otázce přijetí eura nebo klimatu, ale většina z nás vnímá zbavit Českou republiku agrosocialistické vlády, která se opírá o komunisty,“ prohlásila.

Vládu Andreje Babiše (ANO) zkritizovala za to, že nabrala tisíce státních úředníků, minimálně investuje a má nulový zájem o budoucnost. Za svá slova sklidila potlesk, od šéfa ODS Petra Fialy dostala květinu.

Rakušan: Žijeme v nejšťastnější době

Po šéfce topky vystoupil předseda KDU-ČSL Marek Výborný. I on ve svém projevu kritizoval vládu a apeloval na spolupráci současných opozičních stran. Výborný vyčetl vládě špatný stav školství a délku stavebního řízení.

„Náš společný soupeř má silnou pozici a je velkou výzvou hledat cesty, jak to společně změnit,“ řekl Výborný, který příští týden skončí v čele lidovců. Strana si bude nového předsedu volit 25. ledna.

Kandidáti na šéfa lidovců zatím o koalicích do voleb mluvit nechtějí

Domácí

Lídr hnutí STAN Vít Rakušan mluvil o tom, že politika nemá být prázdnou schránkou natřenou do marketingových barev. Podle něj nyní žijeme v nejšťastnější době, v době svobody, které je delší, než bylo období první republiky.

Rakušan apeloval na to, že mladé generaci by se měl předávat cit pro svobodu a cit pro dovednost vytvořit si vlastní názor.

ODS mě zplodila, řekl Babiš

Kongres ODS komentoval na Facebooku i premiér Andrej Babiš (ANO). Napsal, že heslo ODS, které o Česku mluví jako o „zemi, která vítězí“, je pravdivé.

„Česká republika skutečně vítězí. Díky hnutí ANO a už sedmý rok, kdy ODS není ve vládě. Jejím posledním velkým počinem bylo, že zplodila nějakého Andreje Babiše a hnutí ANO, které naši zemi posouvá na špičku Evropy,“ uvedl Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám