Běžecké lyžování v Česku na vzestupu. Na SP na Vysočině se dvě Češky dostaly do patnáctky

Do Nového Města na Moravě se opět vrátil Světový pohár v běhu na lyžích a hned první závodní den tohoto podniku nejen že navnadil české fanoušky na další závody, které se ještě o tomto víkendu ve Vysočina Areně budou konat, ale především potvrdil, že hlavně mezi ženami se začíná českému běžeckému lyžování opět dařit. Česká jednička mezi ženami Kateřina Razýmová v Novém Městě na Moravě pouze potvrdila, že tato sezóna ji zastihla ve velice slušné formě a nakonec taó tak byla ona, která uzavírala elitní desítku po závodě na 10 kilometrů volnou technikou. V první patnáctce to však nebylo jediné české jméno. Životní závod před domácím publikem totiž ještě zajela Kateřina Janatová, která se nakonec umístila na třináctém místě. Na čele závodu se žádné překvapení nekonalo. Nejlépe tento závod zvládla Norka Therese Johaugová, tedy dosavadní vedoucí žena seriálu Světového poháru. V cíli byla o půl minuty dříve než druhá Ruska Natalja Něprjajevová. Třetí pak sdkončila další norská reprezentantka Heidi Wengová.

Ve startovním poli se poprvé od svého odstoupení z Tour de Ski konajícího se na přelomu loňského a letošního roku představila největší česká hvězda současného běžeckého lyžování a tudíž i největší tahák pro české sprotovní fanoušky v Novém Městě na Moravě Kateřina Razýmová. Praktcky hned od startu se průběžně v závodě pohybovala kolem desátého místa a nakonec tedy i desáté místo obsadila. Počtvrté v sezóně se tak dokázala dostat do elitní desítky. "Kolem desátého místa je to skvělé," říkala po závodě očividně šťastná Razýmová, která před závodě cítila velkou nervozitu. "Neskutečně, až do druhého kilometru to bylo pekelné. Měla jsem svázané nohy, ale pak se to rozjelo a už se pocity jenom zlepšovaly," prozradila.

Také připomněla slušný počet fanoušků, který závodnice přišel podpořit a že jich přišlo dost, tak to bylo znát nejen v hledišti, ale především pak podél tratě. Ovšem právě to jí možná ze začátku brzdilo. "Řekla bych, že mi to paradoxně trošku uškodilo, ale od druhého kilometru jsem jela ve vlastním světě, jak jsem chtěla, a už to bylo dobré," řekla Razýmová.

To její mladší kolegyně Janatová naopak byla za takovou kulisu ráda už od samého počátku. "Není náhoda, že se mi to povedlo tady. Táhli mě a atmosféra byla úžasná," zářila po životním výsledku Janatová, která se sama sebe považuje spíše za sprinterku. "Proto jsem tohle nečekala a překvapilo mě to," uvedla teprve dvaadvacetiletá závodnice.

V bodované třicítce se pak žádné další Češky už ale neobjevily. Ani další česká běžecká naděje Barboře Havlíčkové, která i kvůli problémům s holeněmi, jež cítila hlavně při bruslařské technice, nakonec skončila až na šedesáté pozici.

Třiačtyřicátá pak skončila Petra Nováková, která stejně jako Razýmová odstoupila z letošní Tour de Ski a to kvůli nachlazení. "Trápila jsem se od začátku až do konce. Chtěla jsem to dojet, nevzdat, ale bylo to těžké," řekla pak po závodě.

Závody SP v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě (18.1.2020):

Ženy - 10 km volně:

1. Johaugová (Nor.) 23:51,62. Něprjajevová (Rus.) -32,73. H. Wengová (Nor.) -40,34. Digginsová (USA) -48,55. Hagaová -48,86. Östbergová (obě Nor.) -49,77. Pärmäkoskiová (Fin.) -51,08. Lundgrenová -58,19. Anderssonová (obě Švéd.) -1:04,310. Razýmová -1:07,6

...

13. Janatová -1:17,43. Nováková -2:34,149. Schützová -2:49,053. Hynčicová -3:24,854. Sixtová -3:29,358. Moravcová -3:55,560. Havlíčková -4:05,462. Holíková (všechny ČR) -4:52,3

Průběžné pořadí SP (po 18 z 38 závodů):

1. Johaugová 13092. H. Wengová 9023. Něprjajevová 8594. Jacobsenová (Nor.) 6995. Digginsová 6946. Maubetová Bjornsenová (USA) 611

...

26. Razýmová 18439. Janatová 9444. Nováková 6775. Beranová (ČR) 15

Související

ČEZ Jizerská 50

Jizerská padesátka se letos neuskuteční. Počasí je proti

Legendární závod v běžeckém lyžování Jizerská padesátka se letos neuskuteční. Proběhnout měl příští týden. Organizátoři v sobotu oznámili, že kvůli aktuálnímu teplému počasí a předpovědi na příští dny není možné závod uskutečnit. 

Více souvisejících

běžecké lyžování Lyžování

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy