Ve vedení ODS je nově exministr Vondra, Udženija vypadla

29. kongres ODS: Europoslanec Alexandr Vondra během kandidátního projevu na post místopředsedy (18.1.2020)

29. kongres ODS: Europoslanec Alexandr Vondra během kandidátního projevu na post místopředsedy (18.1.2020) Zdroj: Blesk: Jakub Poláček

29. kongres ODS: Řeporyjský starosta Pavel Novotný během projevu (18.1.2020)
29. kongres ODS: Kandidátka na 1. místopředsedkyni Alexandra Udženija při projevu (18.1.2020)
Petr Fiala byl zvolen předsedou ODS. (18. 1. 2020)
29. kongres ODS: Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Dostal nominaci na 1. místopředsedu strany (18.1.2020)
5
Fotogalerie

Mezi místopředsedy občanských demokratů se probojoval europoslanec a bývalý ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra. Jedním z témat, kterému se chce věnovat, je životní prostředí. Post prvního místopředsedy obsadil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Ještě před Vánocemi jsem si myslel, že do toho nepůjdu. Nečekal jsem ale, kolik z vás si bude přát návrat stárnoucího havloida do práce,“ prohlásil někdejší disident Vondra s poukazem na funkci poradce bývalého prezidenta Václava Havla, kterou zastával v letech 1990 až 1992.

„Můžete ode mě očekávat nekompromisní obhajobu práv a svobod, které jsme si po roce 1989 vybojovali, a o něž jsme v posledních letech salámovou metodou připravováni,“ dodal.

Vondra zmínil i péči o životní prostředí, které se věnuje v Evropském parlamentu. „Přírodu musíme odevzdávat našim dětem v lepším stavu, než jsme ji převzali. Musíme obnovovat rybníky a mokřady, ale bez zdlouhavé byrokracie,“ řekl.

Jako vystudovaný přírodovědec si je však podle svých slov vědom toho, že i v minulosti se klima na Zemi měnilo a lidstvo na to nemělo vliv. „Nebudu plavat na vlně klimatické hysterie a šíření strachu,“ podotkl.

„Nebudu také prosazovat rovnost mužů a žen v managementu soukromých firem, byť nám to budou doporučovat v Bruselu,“ pokračoval. „Jsem ze staré školy. Firmy mají vydělávat, nikoliv se zabývat genderovým inženýrstvím,“ poznamenal.

Volby 2020: V říjnu proběhnou volby do zastupitelstev krajů i Senátu>>>

Více než desetiminutový projev Vondry odměnilo na pět set delegátů kongresu ODS v Praze dlouhým potleskem.

Z kandidátů na místopředsedy získal 443 hlasů. Znovuzvoleného senátora Miloše Vystrčila podpořilo 432 účastníků rokování a poslance Martina Kupku a Martina Baxu 405, respektive 338 delegátů.

Pozici první místopředsedkyně modrých překvapivě neobhájila Alexandra Udženija, která neměla protikandidáta. Získala jen 217 hlasů. "Patří to k politickému životu, přeji nástupci, aby byl po boku Petra Fialy a ostatních tak loajální, jako jsem byla já," uvedla s tím, že nyní se jako pražská zastupitelka soustředí na hlavní město.

Šéf ODS Fiala navrhl jako svého statutárního zástupce předsedu poslanců strany Zbyňka Stanjuru. „Nemáme usilovat o to, abychom byli v příští vládě, ale abychom ji sestavovali. V tom je velký rozdíl. Volby vyhrajeme,“ slíbil po zvolení delegátům Stanjura.

Opakovaný potlesk sklidil za emotivní vystoupení starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, který se také ucházel o místo v užším vedení občanských demokratů. Prohlásil mimo jiné, že premiér Andrej Babiš (ANO) prodává lži a „lejna”.

Novotný na sebe nedávno upozornil záměrem postavit pomník příslušníkům Ruské osvobozenecké armády - neboli vlasovcům, kteří v roce 1945 padli při osvobozování Prahy od nacistů. Zastupitelstvo Řeporyjí návrh v prosinci jednomyslně schválilo.