Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Princ Harry a Meghan už nebudou královské výsosti, státní pokladně vrátí 2,4 milionu liber

Svět

  20:20aktualizováno  21:57
Londýn - Britský princ Harry a jeho manželka Meghan už nebudou disponovat titulem královská výsost, nebudou plnit pracovní povinnosti plynoucí z příslušnosti ke královské rodině a nebudou placeni z veřejných prostředků. V oficiálním prohlášení to v sobotu uvedl Buckinghamský palác.

Meghan a princ Harry oznámili zasnoubení v listopadu 2017. foto: Reuters

Britská královna odsouhlasila odchod prince Harryho a Meghan. Podporuji jejich touhu, řekla Alžběta

Vnuk královny Alžběty II. způsobil začátkem ledna značný rozruch zveřejněním svého záměru opustit pozici jednoho z předních představitelů monarchie v zájmu většího soukromí své rodiny. Panovnice uvedla, že Harry a jeho blízcí budou nicméně nadále „milovanými členy rodiny“.

Ve Velké Británii jsou nyní noviny plné Harryho a Meghan.
Voskové figuríny prince Harryho a vévodkyně Meghan

Harrymu a Meghan zůstanou tituly vévody a vévodkyně ze Sussexu, nebudou však oslovováni jako „jejich královská výsost“. Z dohody s královnou vyplývá mimo jiné také to, že princ a jeho manželka už nebudou získávat žádné finance z veřejných zdrojů a že státní pokladně vrátí prostředky ve výši 2,4 milionu liber (přes 70 milionů korun), které utratili za renovaci svého britského sídla Frogmore Cottage v hrabství Berkshire poblíž windsorského hradu.

Harry s Meghan jdou do práce. V Británii se kvůli tomu strhl poprask, noviny psaly o megxitu

Nový model fungování Harryho rodiny má podle Buckinghamského paláce platit od jara letošního roku. Mimo jiné to bude pro Harryho znamenat, že už se nebude účastnit oficialit a nebude ve svých vystoupeních reprezentovat královnu. Společně s manželkou však může pokračovat ve svých soukromých charitativních aktivitách, přičemž slíbil, že se bude držet hodnot, které panovnice ctí. Podrobnosti o případných bezpečnostních opatřeních týkajících se prince a jeho rodiny palác zatím nechce komentovat.

„Jsem ráda, že po několika měsících rozhovorů a nedávných diskusích jsme společně našli pro mého vnuka a jeho rodinu konstruktivní cestu vpřed. Harry, Meghan a Archie budou vždy milovanými členy mé rodiny,“ uvedla královna ve svém prohlášení. V něm hovoří i o tom, že podporuje Harryho přání vést nezávislejší život a vyjadřuje hrdost nad tím, jak rychle se Meghan dokázala stát součástí rodiny. „Do této dnešní dohody jako rodina vkládáme naději, že jim umožní začít budovat šťastný a klidný nový život,“ uvedla panovnice.

Pětatřicetiletý Harry je mladším synem následníka trůnu prince Charlese a jeho „rozchod“ s královskou rodinou už téměř dva týdny denně plní stránky britského tisku. Mladý pár, který od loňska vychovává prvorozeného syna Archieho, oznámil úmysl finančně se osamostatnit a žít nejen v Británii, ale částečně také v Severní Americe. Jejich rozhodnutí následuje poté, co se dvojice dostala do několika ostrých sporů s bulvárními deníky. Harry a Meghan také opakovaně hovořili o tom, jak jejich život negativně poznamenal silný mediální tlak.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...