Hlavní obsah

Čína hlásí nové pacienty s koronavirem, odborníci varují před šířením

Peking
Aktualizováno

Ve střední Číně byli po týdnu klidu nahlášeni další čtyři pacienti se zápalem plic způsobeným dosud neznámým virem. S odvoláním na čínské úřady o tom v sobotu informovala agentura Reuters. V neděli se počet nemocných zvýšil na 17.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obyvatelé Hongkongu se obávají viru z Wu-Chanu před blížící se sezónou dovolenýchVideo: Reuters

 
Článek

Stav nově nakažených, kteří jsou v nemocnici od čtvrtka, je podle lékařů stabilní. Novému typu koronaviru, jak původce nemoci zatím vyhodnotila Světová zdravotnická organizace (WHO), zatím podlehli dva lidé.

Zdravotníci se ale obávají, že by se virus mohl významně rozšířit v souvislosti s oslavami lunárního Nového roku příští týden, kdy se vydají na cesty stovky milionů čínských občanů. Čínský nový rok letos připadá na 25. leden.

Zdravotnické úřady ve Wu-chanu oznámily, že počet nakažených s novými případy vystoupal na 62. Pět z pacientů je ve vážném stavu.

Záhadný virus má v Číně druhou oběť. Dalšího nakaženého hlásí Thajsko

Svět

Mezi nemocnými jsou zatím pouze lidé, kteří ve Wu-chanu žijí nebo ho v nedávné době navštívili. Dva nemocné oznámilo Thajsko, jednoho Japonsko, ve všech případech se rovněž jednalo o návštěvníky tohoto středočínského velkoměsta.

„Detekce tří případů mimo území Číny je velmi znepokojující. Na základě údajů o leteckém pohybu osob a populačních datech totiž existuje poměrně velké riziko, že některá další nakažená osoba z Wu-chanu odcestuje do zahraničí ještě předtím, než vyhledá kvůli potížím lékařskou péči,” uvedl pro CNN Neil Ferguson z Imperial College London.

„Aktuálně jsem mnohem více znepokojen z vývoje nemoci, než jsem byl před týdnem,” dodal.

Záhadný virus, který v Číně způsobil epidemii zápalu plic, se začíná šířit za hranice

Svět

Jak vyplývá z nejnovější studie zveřejněné ve Velké Británii, ve Wu-chanu by mohlo být až 1700 nakažených.

Jak poznamenala agentura Reuters, čínské úřady zatím tyto informace nijak nekomentovaly. Podle sobotních údajů bylo identifikováno 763 lidí, kteří přišli do styku s nakaženými, 98 z nich zůstává objektem pozorování.

Kontrola na letištích 

Americké úřady v pátek oznámily, že na třech letištích v zemi budou kontrolovat všechny cestující, kteří z Wu-chanu přiletí.

Podobná opatření zavedlo i více než deset asijských zemí, včetně Indonésie či Filipín, kde úřady kontrolují i přístavy.

Nákaza se začala šířit v prosinci

Nový typ koronaviru se začal v jedenáctimilionovém Wu-chanu šířit v prosinci, nakazily se jím čtyři desítky lidí a jeden z nich, 61letý muž, se stal první obětí epidemie.

Pacient, který již před nákazou trpěl četnými zdravotními problémy, zemřel na selhání srdce.

Muž, který nemoci podlehl jako druhý, onemocněl 31. prosince a o pět dní později se jeho stav zhoršil, zemřel s těžkým zánětem srdečního svalu, selháváním ledvin a vážným postižením dalších orgánů, upřesnily úřady.

Koronaviry mohou způsobit běžné nemoci, jako je nachlazení, ale také smrtící choroby jako SARS či MERS. Podle čínských úřadů virus šířící se ve městě Wu-chan může u některých pacientů vést k velmi závažnému onemocnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám