Hlavní obsah

Při požáru ve Vejprtech zemřelo osm lidí, oheň se v domově rozšířil do tří místností

• Aktualizováno

Při požáru, který v neděli ráno vypukl v domově pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech, zemřelo osm lidí. Informoval o tom mluvčí záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník. Ředitel Městské správy sociálních služeb Vejprty (MSSS) Viktor Koláček upřesnil, že objekt není domovem důchodců, jak záchranáři původně uváděli.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté vyšetřují příčinu požáru domova pro osoby se zdravotním postižením ve VejprtechVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Čtyři osoby mají středně vážná až vážná zranění, přičemž jedna z těchto osob musela být napojena na umělý dýchací přístroj. Dalších 26 osob utrpělo lehká zranění, případně byli bez zranění, ale i tak byli odvezeni do nemocnic ke kontrolním vyšetřením,“ upřesnil Voleník smutnou bilanci.

„Budova z vnějšku nebyla poškozená, ale problémem byl dým,” uvedl ve vysílání České televize Koláček.

„Mezi mrtvými a zraněnými není nikdo z pracovníků domova, mezi těmi lehce zraněnými byl jeden policista, který se nadýchal kouře, odjel na kontrolní vyšetření," doplnil později dopoledne Voleník.

Kvůli nepřízni počasí nemohl vzlétnout vrtulník.

Oheň se rozšířil do tří místností

Požár byl hasičům nahlášen již před pátou hodinou. „Požár v domově byl na operační středisko nahlášen ve 4:49, už se ho podařilo lokalizovat a dál se nešíří,” doplnil operační důstojník hasičů. Ti v objektu dál zasahují, na místě je i policie.

Podle velícího operačního důstojníka hasičů Michala Zavorala se požár rozšířil do několika místností. „Byl nahlášen požár nebo zakouřená místnost. Po příjezdu jednotek na místo byl požár potvrzen s tím, že se jednalo o požár v jedné místnosti, který se následně rozšířil do tří místností,” popsal.

Klienti domova byli vyváděni v dýchacích maskách.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah po požáru ve VejprtechVideo: Aleš Pelikán, Právo

Záchranná služba vyhlásila mimořádnou událost. Na místo požáru zamířil také generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba.

Soustrast pozůstalým vyjádřil na sociálních sítích premiér Andrej Babiš (ANO) i ministři vnitra a sociálních věcí Jan Hamáček a Jana Maláčová (oba ČSSD). Babiš míří na místo neštěstí.

Co bylo příčinou, zatím není jasné, řekla vejprtská starostka Jitka Gavdunová (ODS).

Foto: Aktu.cz

Objekt, v němž hořelo

Požár ve Vejprtech s osmi oběťmi je druhý nejtragičtější od roku 1990. Nejhorší byl požár v říjnu 2010, kdy v Praze zemřelo devět bezdomovců.

Nejhorší požáry od roku 1990
Devět obětí
27. října 2010 - Při nočním požáru drážní budovy u pražského autobusového nádraží na Florenci zemřelo devět lidí. Všechny oběti se udusily. V objektu často přespávali bezdomovci.
Osm obětí
26. května 1995 - Při požáru pražského hotelu Olympik zemřelo osm hostů (tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec) a 34 lidí bylo zraněno.
Pět obětí
20. ledna 2018 - Požár hotelu v Náplavní ulici na Novém Městě v Praze si vyžádal pět lidských životů (zemřely dvě Jihokorejky, turista a turistka z Německa a Nizozemec). Dva lidé zemřeli na místě, další dva později v nemocnici, 82letý Nizozemec podlehl zraněním v březnu 2018.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám