Hlavní obsah

Protesty v Bejrútu eskalují, zraněno bylo téměř 400 lidí

Při masových demonstracích v Bejrútu, které se v libanonské metropoli odehrály v sobotu večer, bylo zraněno bezmála 400 lidí. Podle agentury AFP šlo o nejnásilnější protest od října loňského roku, kdy lidé poprvé vyšli do ulic. Policie demonstranty, domáhající se zlepšení ekonomické situace, rozháněla slzným plynem a gumovými projektily.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Protivládní protesty v Libanonu

Článek

Prezident Michel Aún vyzval bezpečnostní složky, aby obnovily v metropoli klid. Ministr vnitra odsoudil demonstranty za to, že na policii zaútočili.

Podle agentury AP protestující házeli po policistech kameny, květináče, větve a dopravní značky, když se pokoušeli prolomit bezpečnostní bariéry kolem střežených vládních budov. Bezpečnostní složky uvedly, že vodní děla a slzný plyn použily kvůli „přímé a násilné” konfrontaci poblíž parlamentu.

„Ti, kdo se uchýlili k výtržnostem, budou stíháni, zatčeni a pohnáni ke spravedlnosti,” uvedla na twitteru policie. Pokojné demonstranty policisté žádali, aby se kvůli vlastní bezpečnosti drželi dál od míst, kde se odehrávaly střety.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Protesty v Libanonu

Agentura Reuters rovněž napsala, že stanový tábor demonstrantů zachvátil požár, zatím se ale neví, co ho způsobilo. Policie odmítla tvrzení, že stany úmyslně podpálili její příslušníci.

Lidi trápí chudoba

Převážně nenásilné demonstrace se v Libanonu odehrávají od loňského října, kdy lidé vyšli do ulic na protest proti vládnoucí elitě, která přivedla zemi do nejhorší ekonomické krize za poslední desítky let.

Koncem prosince se situace zklidnila po jmenování nového premiéra Hasana Dijába, tento týden ale lidé kvůli hospodářské krizi znovu demonstrovali nejen v Bejrútu, ale také v dalších městech. Aktivisté požadují, aby politické strany, které jsou teď u moci, okamžitě jmenovaly vládu odborníků.

Foto: Bilal Hussein, ČTK/AP

Protivládní protesty v Libanonu

Jedna z protestujících agentuře AFP řekla, že se demonstrací účastní kvůli tomu, že politici ignorují jejich požadavky.

„Jsem tady, protože po více než 90 dnech v ulicích se stále nedokážou dohodnout na složení vlády... Dělají, jako by vůbec neviděli naše hnutí,” řekla.

Libanonci protestují kvůli ekonomické krizi. Policie dav rozhání ostrou municí

Blízký a Střední východ

Libanon čelí hluboké politické krizi, která citelně zhoršila i hospodářskou situaci. Měna ztratila 40 procent hodnoty a země se potýká i se státním dluhem, který dosahuje až 150 procent hrubého domácího produktu (HDP). Polovině obyvatel hrozí podle Světové banky chudoba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám