Začátek Australian Open: ovzduší pomohl déšť, požáry úvod prvního Grand Slamu sezony nepoznamenají

Hodinu po půlnoci z neděle na pondělí začne v Austrálii úvodní grandslamový turnaj sezóny. A tentokrát se před ním nemluvilo ani tak o formě jednotlivých tenistů jako spíš o následcích rozsáhlých požárů hlavně na jihovýchodě země. Vždyť na začátku tohoto týdne bylo Melbourne kvůli kouři nejvíce znečištěným městem celého světa.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Rod Laver Arenu, hlavní dvorec areálu Melbourne Park, který hostí Australian Open

Pohled na Rod Laver Arenu, hlavní dvorec areálu Melbourne Park, který hostí Australian Open | Foto: AP Photo, Mark Baker | Zdroj: ČTK

„V Canbeře to bylo peklo, město bylo žluté, až oranžové. Všechny ambasády poslaly velvyslance domů, ten slovenský změnil úřad do Sydney a rodinu poslal domů. Také dostal nařízení ze slovenského ministerstva zahraničí, že nesmí jezdit autem, když jsou požáry,“ popisuje pro Radiožurnál situaci v australském hlavním městě slovenský novinář Andrej Bučko, který se do Melbourne přestěhoval ještě v době Československa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si příspěvek Jaroslava Plašila o začátku Australian Open

„Některá místa byla odříznutá od světa, lidé museli být z pláží evakuováni na vojenských lodích. Ještě dnes jsou vesnice, které nemají přístup k jídlu a vodě. Část dálnic a cest je také neprůjezdná,“ vypráví Bučko o potížích v Austrálii.

Zvyklá z domova

Kouř z rozsáhlých požárů cítili i tenisté v Melbourne pár dní před začátkem Australian Open. „První dva dny byly horší, to zrovna začínala kvalifikace. Hrála jsem půl dne venku a půl dne v hale, ale necítila jsem to tak jako ostatní, kterým to připadalo jako kouření cigarety. Jsem na to zvyklá z domova,“ usmívá se Karolína Plíšková při vzpomínce na své dětství v krajině pod Krušnými horami.

Ale i ona na začátku týdne vnímala, že je vzduch v Melbourne jiný, než v minulých letech. Podobně jako další česká tenistka Petra Kvitová.

‚Pocházím ze severu Čech, jsem zvyklá.‘ Plíšková se cítí dobře a nevadí jí ani australské ovzduší

Číst článek

„Úterý a středa nebyly nejlepší dny. Budovy nebyly pořádně vidět, podobně jako v Číně. Ale je to jiný druh smogu, bylo cítit, že se něco pálí,“ popisuje Kvitová, jak to vypadalo v Melbourne před několika dny při začátku kvalifikace.

Na sociálních sítích se šířilo video s klečící Srbkou Jakupovićovou, ta kvůli smogu vzdala utkání, ve kterém nebyla daleko od vítězství. Bála se, že zkolabuje. Potíže měly i další a například jedna z favoritek, turnajová šestka Švýcarka Benčičová přiznala, že by v takových podmínkách nejspíš nehrála.

Požáry zmírnil déšť

Pořadatelé sice začátek zápasů úvodního kola kvalifikace v úterý o hodinu odložili, ale podle některých tenistů se vzduch za tu dobu skoro nezměnil. V té době navíc podle Bučka vláda australského státu Victoria dávala doporučení, aby lidé omezili své pohybové aktivity a také proto byli zástupci turnaje pod velkou kritikou veřejnosti.

„Před třemi dny přišla bouřka a celou noc pršelo, což uhasilo několik desítek požárů,“ objasňuje Bučko.

I díky dešťům je teď situace na mnoha místech lepší než ještě před několika dny. A následky požárů se snaží zmírnit i české tenistky. Třeba tím, že se hned po svém příletu do Austrálie připojily k finanční pomoci a darují peníze za každé své eso.

„Es dám docela dost, nebo tomu tak alespoň bylo minulý týden. Země to evidentně potřebuje,“ říká Karolína Plíšková, která při svém vítězství na turnaji v Brisbane darovala za dvaačtyřicet es 8 400 dolarů.

Nebyly vidět budovy, trochu jako v Číně, smrdí to spáleninou, popisuje následky požárů v Austrálii Kvitová

Číst článek

I Petra Kvitová se snaží pomáhat a v Melbourne se krátce před začátkem Australian Open zúčastnila exhibičního zápasu, při kterém vybrali pořadatelé pro oblasti postižené požáry přibližně pět milionů dolarů.

Tenisté přispějí

„Je smutné vidět, jak je Austrálie požáry zdevastovaná. Ráda přispěju, když mám tu možnost,“ podotýká loňská finalistka prvního sezónního Grand Slamu Kvitová.

Minimálně úvod hlavní soutěže Australian Open rozsáhlé požáry nepoznamenají, navíc v pondělí čekají pořadatelé deštivý den. I tak ale tenisté před začátkem turnaje dostali informace, jak mohou jejich zápasy v případě zhoršených podmínek vypadat.

„Turnaj sledují doktoři ve speciálních týmech. Pokud by kvalita ovzduší přesáhla určitou hranici, přestane se hrát. Je tam ale tolerance,“ přibližuje Petra Kvitová.

„Škody už tu byly větší. V roce 2009 se tehdejším požárům říkalo ‚Black Saturday‘. Teploty byly rekordní, 46,4 stupňů Celsia. Jeden z největších byl v dvou lesech ve Victorii, kde zemřelo 188 lidí,“ připomněl jedenáct let staré tragické události Andrej Bučko, slovenský rodák žijící už delší dobu v Austrálii.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme