Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Svět

Demonstrace v Hongkongu pokračují, policie nasadila slzný plyn

Nedělní protivládní demonstrace v centru Hongkongu. foto: ČTK/AP

Hongkong - Hongkongská policie v neděli použila slzný plyn, aby rozehnala tisíce protivládních demonstrantů, kteří se shromáždili v parku v centru Hongkongu. Protestující vyzývali k reformě volebního systému a k bojkotu čínské komunistické strany, drželi transparenty s nápisy Svobodný Hongkong a mávali americkými a britskými vlajkami.
  12:23

Policie na demonstraci dohlížela od začátku a zasáhla, když se protest změnil v pochod. Demonstranty pak policisté pronásledovali v ulicích a několik jich zadrželi, napsala agentura Reuters. Organizátoři původně požádali o povolení pochodu, bylo jim ale umožněno uspořádat pouze protest v parku.

Člen pořádkové policie rozhání demonstranty.
„Pojďme se setkat v Hongkongu,“ vyzývají amerického a čínského prezidenta...

Podle agentury Reuters intenzita protestů v Hongkongu za poslední týdny poklesla. Policie zároveň zvolila novou taktiku a pořádkové síly se shromažďují v místě demonstrace ještě před jejím zahájením a prohledávají možné demonstranty. „Každý si uvědomuje to riziko, že může být zastaven, prohledán či zadržen. Oceňuji, že obyvatelé Hongkongu navzdory tomu stále odvážně přicházejí,“ uvedl jeden z organizátorů protestů Ventus Lau.

Deprese a stres. Duševní zdraví v Hongkongu je podobné jako ve válečné zóně

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila v roce 1997 pod správu Číny na základě principu jedna země, dva systémy, což má Hongkongu zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Podle kritiků a protestujících ale centrální vláda v Pekingu hongkongské svobody postupně omezuje.

Hongkong má za sebou více než šest měsíců protivládních protestů, jež začaly původně kvůli návrhu zákona, který měl umožnit vydávání lidí podezřelých z kriminální činnosti do pevninské Číny. Postupně se požadavky demonstrantů rozšířily na záruky demokracie a také na vyšetření postupu policie proti účastníkům protestů.

Protestní akce v Hongkongu většinou začínaly pokojně, často se však zvrhly v násilné střety mezi policisty a radikálním křídlem demonstrantů. Pořádkové síly nezřídka zasahovaly slzným plynem, obušky, gumovými projektily a někdy i ostrou palbou, zatímco maskovaní protestující na ně házeli zápalné lahve a kameny.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...