Hlavní obsah

Úpice chce zákrok proti záškolákům

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úpice

Účinný zákonný prostředek proti záškoláctví požaduje Základní škola Lány v Úpici na Trutnovsku spolu s tamní radnicí. Dopis Úpických Poslanecké sněmovně inspiroval řadu poslanců a senátorů z Královéhradeckého kraje k legislativní aktivitě. Učitelé navrhují citelně zkrouhnout nezodpovědným rodičům sociální dávky.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Úpice obtížně čelí stovkám tzv. nepřizpůsobivých lidí

Článek

Učitele dohnal k interpelaci Sněmovny pocit bezmoci a obavy z budoucnosti. „Vyrůstá generace nezodpovědných lajdáků, neplatičů, lidí, kteří nebudou dodržovat žádná pravidla. Jejich počet roste geometrickou řadou. Možnosti škol to ovlivnit jsou minimální,“ tvrdí pedagogové.

Průměrné množství neomluvených hodin u možná 12 procent notorických záškoláků úpické základky za jedno pololetí se pohybuje okolo padesáti. Výjimkou není ani dvě stě zameškaných hodin. Učební pomůcky mnohé děti ničí, nedodržují základní pravidla hygieny, chodí zavšivené ve špinavých, potrhaných šatech. Apely na rodiče, kteří pomoc školy odmítají, nezabírají.

Jde o špatný příklad ostatním žákům
Petr Kalousek, ředitel ZŠ Lány

„Řešit to lze maximálně trojkou z chování, což vyvolá u otrlých dětí výsměch. Neřešit to vůbec dává špatný příklad ostatním, ještě ukázněným žákům. Narážíme na rodiče zaštítěné jistotou pravidelné výplaty sociálních dávek. Jak přesvědčit děti, aby chodily do školy, když zbytek rodiny ráno vyspává, nepracuje a večer holduje zábavě?“ přiblížil ředitel lánské devítiletky Petr Kalousek, podle něhož lidi nejvíc bolí a zároveň leckdy pozitivně motivuje, když se jim oprávněně sáhne na peníze.

„Úpice je mezi českými školami ojedinělá. Okolní Batňovice, Rtyně v Podkrkonoší nebo Červený Kostelec podobné problémy nemají. Jinak jde o problém napříč republikou. Těžko odpovídáme rodičům, kteří z malých pracovních příjmů pokryjí školní náklady a děti vedou k zodpovědnosti,“ podotkl Kalousek.

Kantorům ze šestitisícové sociálně vyloučené Úpice přislíbil mj. pomoc trutnovský poslanec Pavel Plzák (ANO). „Dopis učitelů jsem přeposlal poslancům s žádostí, aby se tomu věnovali. Věřím, že to udělají. Hodlám interpelovat i ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD). Problém je, když neziskovky volají, ať se těmto lidem nesahá na peníze, že si potom budou více půjčovat. Otázkou je, kdo jim půjčuje,“ poznamenal Plzák.

Interpelace učitelů úpické základky nenechala klidným ani Zdeňka Podala z SPD, jenž se spolu se stranickým šéfem Tomiem Okamurou v pátek plánuje zúčastnit schůzky skupiny poslanců a senátorů přímo v úpické škole. „Musíme o tom nejprve něco vědět. Plánuji zainteresovat i královéhradecké krajské zastupitele. Zákon, jenž by měl tuhle věc pomoci řešit, připravuje naše poslankyně Lucka Šafránková,“ říká Podal.

Úpice několik desetiletí čelí extrémnímu nárůstu tzv. nepřizpůsobivých lidí. Zastavit přistěhovaleckou vlnu se město snaží výkupem objektů obchodníků s chudobou a donedávna i nevyplácením doplatků na bydlení. Zásahem úřadu ombudsmana muselo město na příkaz královéhradeckého krajského úřadu začít doplatky nežádoucím přistěhovalcům opět vyplácet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám