Boeing rieši nový problém softvéru stroja Max

Podľa osoby oboznámenej so situáciou sa problém týka softvéru, ktorý overuje, či monitory sledujúce kľúčové systémy lietadla pracujú správne.

Americký výrobca lietadiel Boeing pracuje na riešení nového objaveného problému softvéru štartujúceho stroj 737 Max. Vznikla tak nová úloha v zozname povinností, ktorým firma čelí pri snahe dostať uzemnené lietadlo opäť do prevádzky. Boeing uviedol, že o probléme informoval americký Federálny letecký úrad (FFA).

Osoba oznámená so situáciou uviedla, že problém sa týka softvéru, ktorý overuje, či monitory sledujúce kľúčové systémy lietadla pracujú správne. Kontrola monitorov má nastávať automaticky, keď lietadlo alebo systém štartuje. Avšak počas nedávnej kontroly sa jeden z monitorov nezapol správne, uviedla osoba, ktorá hovorila pod podmienkou anonymity. Problém sa odhalil počas technickej kontroly, ktorá sa zvyčajne robí pred ukončením procesu vývoja softvéru, čo je znakom, že Boeing by mohol byť blízko ukončeniu zmien navrhnutých s cieľom dostať stroj opäť na oblohu.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch však v piatok zhoršila rating záväzkov Boeingu. Odôvodnila to neistotou v otázke, kedy bude stroj Max opäť lietať. Ratingová agentúra Moody’s, ktorá rating Boeingu znížila 18. decembra, nedávno naznačila, že možné je ďalšie zníženie hodnotenia úverovej spoľahlivosti firmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy