Hlavní obsah

Vesmírná loď Crew Dragon uspěla v testu záchranného systému, zbytky vyloví z oceánu

• Aktualizováno
Novinky, tcs

V neděli odpoledne středoevropského času proběhl klíčový test vesmírné lodi Crew Dragon před prvním letem s posádkou k vesmírné stanici ISS. NASA se společností SpaceX testovaly nouzové oddělení lodi od nosiče Falcon 9. Raketa přitom spadla do moře a vědci teprve zjistí, jak moc byla poničena.

Záznam: Klíčový test společnosti SpaceX pro komerční lety do vesmíruVideo: NASA TV

 
Článek

Takzvaný In-flight-abort test měl za cíl zjistit, zda se loď Crew Dragon dokáže bezchybně oddělit od raketového nosiče Falcon 9, pokud by selhal. Jednalo se o jeden z posledních klíčových testů, který musí SpaceX splnit, aby mohla dopravovat astronauty k ISS.

Dle plánů měla raketa odstartovat už v sobotu, kvůli počasí byl ale start z floridského mysu Canaveral odložen.

Raketa letěla po stejné trajektorii, která je naplánovaná pro mise Crew Dragon k ISS. Zhruba minutu a půl po startu operátoři SpaceX nařídili lodi, aby aktivovala záchranný systém.

Ve chvíli, kdy nouzová sekvence započala, zhasly rakety Merlin na Falconu 9 a na Crew Dragon se zažehly pomocné raketové motory SuperDraco. Loď tak vystřelila do bezpečné vzdálenosti od Falconu.

Miliardář hledá ženu nejen na cestu okolo Měsíce

Muži

Přistání v Atlantiku

V okamžiku, kdy loď začala klesat, oddělila se od ní raketová část s již vyhořelými motory SuperDraco. Menší pomocné motory Draco natočily loď do přistávací polohy, ve výšce osmi kilometrů nad zemí. Posléze byly vystřeleny padáky a loď úspěšně přistála do Atlantického oceánu poblíž záchranných týmů SpaceX.

Zbytky rakety budou z oceánu vyloveny týmem SpaceX. Čas a velikost poškození zaleží na mnoha faktorech jako jsou povětrnostní podmínky či pozice raketového nosiče. Lze ho však očekávat po oddělení a vstupu z vrchní vrstvy atmosféry.

Společnost SpaceX vynesla do kosmu další sérii komunikačních družic Starlink

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám