Hlavní obsah

Středočeský kraj finančně podpoří ovdovělé s dětmi

Právo, Radek Plavecký

Středočeský kraj podpoří částkou půl milionu korun projekt na podporu ovdovělým rodinám s dětmi. Dotaci podle informací kraje obdrží Nadační fond Vrba, bude sloužit k zajištění financování projektu s názvem Terénní pracovník, hospodyně, řemeslník, který má pomoci rodinám, ve kterých dítě přijde o jednoho z rodičů. Tento výdaj schválila krajská rada, ale musí být ještě schválen zastupitelstvem.

Foto: Krumphanzl Michal , ČTK

Krajský úřad Středočeského kraje

Článek

Nadační fond Vrba je podle krajské mluvčí Heleny Frintové nezisková organizace, která poskytuje praktickou pomoc ovdovělým rodinám s dětmi. Ve středních Čechách pomohla služba v loňském roce sedmi rodinám. Snaží se jim poskytnout služby alespoň jednoho terénního pracovníka.

Služba pomáhá předejít ztrátě zaměstnání ovdovělého rodiče. „Terénní pracovnice se starají o aktivně strávený čas dětí v době, kdy je rodič v zaměstnání, vyzvedávají děti ze školy, převážejí je na kroužky. Případně, pokud je dítě v kojeneckém či batolecím věku, zajišťuje nepřetržitou péči o dítě v době, kdy je ovdovělý otec v zaměstnání,“ řekla radní Aneta Heřmanová (ČSSD).

Koalice se shodla na podobě zálohovaného výživného

Domácí

Terénní pracovník podle ní například informuje ovdovělého rodiče, jak se nejsnáze zorientovat v úředních záležitostech, poskytne základní právní poradenství, které se týká nadcházejícího dědického řízení, nebo poradí s přepisem různých smluv.

„Naší snahou je, aby pomoc byla rodině poskytnuta účelně a pokud možno zcela bezodkladně. Bezprostředně po kontaktování klientem navštíví ovdovělou rodinu terénní pracovník, který v rámci osobní konzultace předá rodině velmi důležité informace pro rychlé poskytnutí pomoci,“ řekla Petra Glosr Cvrkalová z Nadačního fondu Vrba.

Reklama

Výběr článků

Načítám