Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ledové víno ročník 2019 nebude. Počasí mu tuto zimu vůbec nepřeje, upozornil šéf svazu

Ekonomika

Praha - Vinaři chválí kvalitu loňského ročníku. S jednou výjimkou – teplá zima odradila producenty přívlastkových vín vyráběných lisováním zmrzlých hroznů.

Při sklizni ledového vína musí být teplota sedm stupňů Celsia pod nulou a nižší. foto: Lidové noviny

Víno z čarovného kopce. Obsáhli jsme vše, co se z révy dá ‚vymáčknout’, říká vinařka

Abstinenty ponechává ta zpráva ledově klidnými, ale vyznavače dobrého vína nepotěší. Ledové víno ročníku 2019 nabídku vinoték a restaurací neobohatí. Tentokrát pěstitelé hroznů prakticky žádné nevyrobí – není z čeho.

Sklizeň hroznů obecně nebyla loni špatná, i když proti předloňsku mírně slabší. Kvalita je však vynikající. Ale na sklízení ledového vína potřebují vinaři dva dny teplotu aspoň minus sedm stupňů. A toho se v současné výrazně teplé zimě zatím nedočkali.

Ledové víno, sběr
Vinaři ručně očesávali hrozny a plnili jimi přepravky. Hrozny jsou báječně...

„Nevím o nikom, kdo letos dělá ledové víno. Tvoří sice jen malinkatý zlomek celkové produkce vín, je to spíš taková třešinka na dortu, ale počasí o této zimě ledovce nepřeje vůbec,“ říká šéf Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.

Jedním z mála, pokud ne vůbec jediný, kdo ještě neztratil trpělivost a se sklizní poslední zbylé části úrody vyčkává na mráz, je Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice. Hrozny její odrůdy André ještě nepadají ani nehnijí. Zatím.

„Zkušenosti se sbíráním v lednu máme, ale už moc času nezbývá. Chceme ještě pár dnů počkat, jestli to náhodou nevyjde,“ neztrácí naději Ondřej Konečný z této velkopavlovické společnosti.

Méně ledovky, více slámového

„Ledovka“, která díky lisování zmrzlých bobulí obsahuje výrazně vyšší množství přírodního cukru, ale o něco méně alkoholu, je jedním z přívlastkových vín, kterými vinaři obohacují většinovou produkci. Prodeje tohoto vína se počítají spíše na promile než procenta z celkové tuzemské spotřeby, která se ročně pohybuje kolem 200 milionů litrů. Z toho zhruba 60 milionů připadá na produkci domácích vinařů.

Potřebný mráz na konci sklizně je v posledních letech stále častěji vzácností a leckde se soustředí víc na „sesterské“ produkty, třeba slámová vína s podobně vysokou cukernatostí. V jejich případě se odpařuje část vody z hroznů minimálně pod dobu tří měsíců sušením na slámě nebo na speciálních rohožích.

Celková sklizeň hroznů za roky 2007 až 2018.

„Proces slámového vína si lépe ohlídáte, není závislý na počasí. Ale jedná se zčásti také o určitou marketingovou záležitost. Slámové děláme, ale od ledovky jsme v této sezoně upustili. Máme ještě nějaké zásoby z roku 2018,“ reaguje jeden z renomovaných výrobců ledového vína na Moravě, mikulovský vinař Petr Marcinčák. V jiných případech zpracuje na ledové víno 20 tisíc až 25 tisíc kilogramů hroznů, ze kterých vyrobí kolem dvou tisíc litrů vína.

Čekání na mráz vzdali i další vinaři, pověstní výrobou ledového vína. „Dopadli jsme jako ostatní. Na ledovku jsme nesklidili. Uhnilo by to,“ posteskl si Radomil Baloun z Vinařství Baloun z Velkých Pavlovic.

O marnosti pokusů mají jasno i větší vinařské podniky, třeba Znovín Znojmo s roční produkcí kolem tří milionů litrů. „Už nějaké tři roky jsme ledové nevyrobili. Kvalita loňské úrody ale jinak byla špičková. Myslím, že to je ročník, který se zapíše zlatým písmem,“ pochvaluje si Pavel Vajčner, ředitel Znovínu.

Nižší výnos, ale super kvalita

Počasí v loňském roce vinařům, respektive kvalitě hroznů, nadmíru přálo. Nepanovalo extrémní sucho a s deštěm těsně před sklizní jako v roce předchozím, což úrodu roku 2018 sice vytáhlo na dlouho nevídaných 103,7 tisíce tun (meziročně plus 30 procent), ale kvalita však předloni zrovna rekordů nedosáhla. Loni však všechny okolnosti svědčily především právě pro kvalitu.

Kolébka vína na hranicích s Mordorem. Gruzínci vyrábějí víno stále stejně jako lidé před tisíci let

„Rok 2018 byl velmi kritický z pohledu vývoje kyselin, které se snižovaly k minimálním hodnotám. Rok 2019 je v tomto směru daleko příznivější a dalo by se v nadsázce říct, že počasí pomohlo, když bylo třeba,“ uvedl profesor Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Kolik tun pěstitelé loni sklidili, ještě není přesně známo. Někteří vinaři uvádějí jen mírně nižší výnosy proti předloňsku, jinde hlásí pokles o 20 až 30 procent. Což by znamenalo návrat k hodnotám roku 2017 a zhruba desetiletému průměru.

Cena vyšší nebude

I přes stále ještě slušnou úrodu a k tomu ještě špičkovou kvalitu nepočítají producenti vína u ročníku 2019 se zvýšením ceny. Často totiž část hroznů sami nakupují a s dodavateli mají dlouhodobé smlouvy. Většinou si ale nedovolí výrazně zdražit, protože domácí producenti zásobují český trh jen z jedné třetiny a cenu tlačí u nás dolů převládající konkurence často poměrně levných vín z dovozu.

Což ale neplatí pro speciality, jako jsou ledová vína. Vzhledem k přibývajícím teplým zimám jsou stále vzácnější. A tedy i dražší. Takzvaná ledovka od domácích vinařů, často ve dvou nebo třídecových lahvích, vychází v případě starších ročníků minimálně na 300 až 400 korun.

„Na ledové víno se někdy čeká i pět let. Náročnější výrobě, ale i celému procesu, počínaje sklizní, odpovídá i vyšší cena,“ dodal Ondřej Konečný ze Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!