V českém derby v Melbourne dominovala Kvitová, postupuje i Krejčíková

  0:55aktualizováno  14:30
Melbourne (Od našeho spolupracovníka) - V Melbourne odstartoval úvodní grandslam tenisové sezony a během prvního dne slaví postup postup do druhého kola ženské dvouhry dvě Češky. Petra Kvitová v derby zdolala Kateřinu Siniakovou 6:1 a 6:0 a Barbora Krejčíková vyřadila Estonkou Kanepiovou 7:6, 2:6, 6:3. Naopak Barbora Strýcová nestačila¨na Rumunku Cirsteaovou 2:6, 6:7, Marie Bouzková vypadla s obhájkyní titulu Japonkou Ósakaovou 2:6, 4:6.
Kateřina Siniaková (vpravo) gratuluje po prohraném 1. kole Australian Open...

Kateřina Siniaková (vpravo) gratuluje po prohraném 1. kole Australian Open Petře Kvitové. | foto: Reuters

Před rokem dokráčela v Melbourne Parku do finále a byť měla z letošního vstupu do turnaje v podobě duelu s krajankou obavy, zvládla jej přehledem. Petra Kvitová si v aréně Margaret Courtové hladce poradila s Kateřinou Siniakovou 6:1 a 6:0, ve druhém kole ji čeká Španělka Badosaová.

Kvitová vs. Siniaková

Utkání jsme sledovali v podrobné reportáži.

Kvůli mohutné dešťové přeháňce se zápas odehrál pod zataženou střechou a halové podmínky skvěle sedly favorizované Kvitové. Svou krajanku téměř nepustila do hry, za necelou hodinu hry ji jednoznačně deklasovala. 

Světová osmička si naopak vítězný návrat do Melbourne pochvalovala. „Je vždy těžké hrát proti krajance, ale se svým výkonem jsem spokojená. Po prvním brejku jsem se uvolnila a dařilo se mi i na servisu, který pomohl nejen mně, ale také charitě na pomoc proti požárům,“ připomněla Kvitová, že za každé eso slíbila věnovat finanční podporu požáry zasažené zemi. 

Petra Kvitová v 1. kole Australian Open
Kateřina Siniaková v 1. kole Australian Open
Petra Kvitová v 1. kole Australian Open

„Ještě to nesu špatně, určitě to nebylo nic příjemného. Přitom myslím, že jsem nehrála špatně. Ale když mi to všechno Petra zabije z druhého míče, tak nevím, co mám nabídnout. Myslím si, že jsem byla připravená a naladěná dobře. Samozřejmě jsem toho mohla víc vrátit, dát víc prvních servisů do kurtu,“ řekla Siniaková.  

Nervy pracovaly, ale hrála jsem velice dobře, hřálo Kvitovou

Bezmoc po utkání ji přemohla a opouštěla dvorec v slzách. „Slzičky přišly, protože to bylo hrozný. Zahrála jsem jeden winner a celá aréna tleskala. To bylo úplně trapný. Já jsem nechtěla (plakat), ale to bylo úplně hrozný,“ prozradila.

Kvalifikantka Krejčíková válí dál

Vítěznou premiéru v hlavní soutěži dvouhry Australian Open má za sebou Barbora Krejčíková. Po třech vyhraných zápasech v kvalifikaci natáhla šňůru triumfů už na čtvrtý dílek, poradila si se stou tenistkou světa Estonkou Kaiou Kanepiovou poměrem 7:6, 2:6, 6:3. 

Krejčíková: Přiletěla jsem hlavně na čtyřhru. Úspěch v singlu je bonus

„Mám obrovskou radost. Na první kolo jsem měla těžkou soupeřku. Bylo důležité, že se mi podařilo dohrát třetí set bez komplikací. V hlavě jsem v závěru měla, že do toho musím jít sama aktivně. Kdybych s touto hráčkou jen pasivně nahazovala, tak by to za chvíli bylo 5:7. Věděla jsem, že na ní musím vytvářet tlak, aby zkazila ona,“ řekla Krejčíková.

Už úvodní dějství naznačilo, že v singlu méně zkušená Krejčíková nemusí být bez šance. Estonce vzdorovala velmi dobře, za stavu 5:4 si dokonce vypracovala dva setboly. I přes ztrátu obou příležitostí nakonec první sadu přece jen uzmula, v závěrečném tie-breaku rychle odskočila do pohodlného náskoku 6:0 a o chvíli později se radovala výsledkem 7:3. 

Krejčíková vs. Kanepiová

Utkání jsme sledovali v podrobné reportáži.

Kanepiová se však v dalším průběhu zlepšila. Poměrně snadno získala druhý set 6:2 a držela s Češkou krok až do šesté hry rozhodující sady. V tu chvíli se  Krejčíkové povedl klíčový brejk na 4:2 a o dvě hry později dostala za stavu 5:3 šanci pečetit postup při vlastním podání.

Českou radost sice ještě při skóre 30:30 na chvilku přerušila vynucená dešťová pauza, po ní si už ale Krejčíková zbývající dva potřebné vítězné údery uhrála a po třísetovém triumfu postupuje do 2. kola. V něm ji čeká nasazená hráčka číslo 25 Ruska Alexandrovová. 

„Jela jsem sem hlavně hrát čtyřhru, ten singl je takový bonus a možná i proto jsem ho hrála uvolněně. Větší prioritu tady v Melbourne má pro mě debl, i vzhledem k tomu, jak jsem končila minulý rok, včetně zranění na US Open. Singl beru jako něco navíc, těším se, že si zahraju a jsem při něm taková uvolněnější,“ dodala Krejčíková.

Bouzková obhájkyni titulu nezaskočila

Rod Laver Arena, Japonka Ósakaová a proti ní česká tenistka. 
V téměř stejných kulisách, v jakých ženská dvouhra před rokem na Australian Open končila, letos stejná soutěž začala. 

Bouzková vs. Ósakaová

Utkání jsme sledovali v podrobné reportáži.

Změnilo se jen jméno u vlaječky s trikolórou - místo loňské poražené finalistky Petry Kvitové čelila nyní v Melbourne obhájkyni titulu debutantka ve zdejší hlavní soutěži Marie Bouzková.

Favorizované soupeřky se v úvodu nezalekla a čistou hrou při svém podání získala první game zápasu. Za stavu 2:2 pak sice Bouzková dokázala při skóre 0:40 odvrátit všechny tři brejkboly a vzápětí i jeden navíc, pátou nabídnutou šanci už ale Japonka využila a když poté prolomila servis Bouzkové i podruhé, brala první sadu 6:2.

Marie Bouzková servíruje v 1. kole Australian Open.
Marie Bouzková v 1. kole Australian Open
Marie Bouzková v 1. kole Australian Open

Mnohem nadějněji se vyvíjel druhý set. Bouzková v něm dokázala poprvé získat servis Japonky a odskočila do zajímavého vedení 4:2. Svůj brejk však potvrdit nedokázala, dvojchybou na závěr dala soupeřce šanci vrátit se do hry a když po následném srovnání na 4:4 neudržela mladá Češka své podání podruhé v řadě, dotáhla Ósakaová po 80 minutách svou letošní melbournskou premiéru k výhře 6:2, 6:4.

„Určitě to nebyl jednoduchý los, ale měla jsem nějaké šance. Dnes jsem neservírovala zase tak dobře, potom mě soupeřka hodně tlačila. Druhý set byla trošku škoda, vedla jsem už 4:2. Ale v koncovce jí bohužel pomohly i moje dvojchyby, když jsem se snažila servírovat na riziko. Ale nic si z toho nedělám, je to zkušenost do budoucna.“ okomentovala s nadhledem svou melbournskou premiéru v hlavní soutěži Bouzková.

Strýcová proti Rumunce sahala po obratu marně

Oblíbený turnaj v Melbourne nezačal pro jeho někdejší juniorskou vítězku dobře. Barbora Strýcová prohrála v ústraní na dvorci 22 s Rumunkou Soranou Cirsteaovou první set hladce 2:6 a přestože ve druhé sadě po svém úvodním brejku vedla 3:2, precizně hrající rumunská tenistka se třemi vyhranými gamy v řadě dopracovala k možnosti ukončit zápas při svém podání.

Strýcová vs. Cirsteaová

Utkání jsme sledovali v podrobné reportáži.

Tradiční bojovnice Strýcová sice na chvíli dokázala rychlé vyřazení odvrátit, když si po dorovnání na 5:5 záhy vynutila alespoň tie-break. Ani ve zkrácené hře však na dobře hrající Cirsteaovou vítězný recept nenašla a po prohře 2:6, 6:7 (5:7) se tak zkušená Češka loučí s letošní dvouhrou na Australian Open už po úvodním kole.

Úterní program

(začátky v 1:00 SEČ)

Rod Laver Arena:
Karolína Plíšková (2-ČR) - Mladenovicová (Fr.)
Vekičová (19-Chorv.) - Šarapovová (Rus.)
Nadal (1-Šp.) - Dellien (Bol.)
9:00 Medveděv (4-Rus.) - Tiafoe (USA)
Kerberová (17-Něm.) - Cocciarettová (It.)

Margaret Court Arena: 
Bencicová (6-Švýc.) - Schmiedlová (SR)
Thiem (5-Rak.) - Mannarino (Fr.)
Sevastovová (31-Lot.) - Tomljanovicová (Austr.)
9:00 Halepová (4-Rum.) - Bradyová (USA)
A. Zverev (7-Něm.) - Cecchinato (It.)

Melbourne Arena: 
Hercogová (Slovin.) - Petersonová (Švéd.)
Keysová (10-USA) - Kasatkinová (Rus.)
Wawrinka (15-Švýc.) - Džumhur (Bosna)
Tsonga (28-Fr.) - Popyrin (Austr.)
9:00 Kyrgios (23-Austr.) - Sonego (It.)

Kurt č. 7, 5. zápas:
7:00 Vondroušová (15-ČR)
- Kuzněcovová (Rus.)

Kurt č. 10, 6. zápas:
Kristýna Plíšková (ČR) - Watsonová (Brit.)

Kurt č. 13, 5. zápas:
7:00 Muchová (20-ČR) - Flipkensová (Belg.)

„Na kurtu jsem se cítila velmi dobře. Myslím, že jsem i hrála dobře, ale Sorana byla lepší. Nedělala zbytečné chyby, na každý bod jsem se nadřela. Snad jsem mohla v závěru víc riskovat. Porážka mě po takovém výkonu mrzí o to víc,“ neskrývala po prohře ve vyrovnaném zápase zklamání Strýcová. 

Celkem se v pavouku dvouhry letošního Australian Open představí devět českých vlaječek, mezi muži naopak v Melbourne nebude startovat žádný Čech. 

Hladce vstoupila do turnaje osmatřicetiletá favoritka Američanka Serena Williamsová. Sedminásobná vítězka turnaje zdolala 6:0, 6:3 Rusku Anastasii Potapovovou a na grandslamu vyhrála 350. zápas. Švýcar Roger Federer neměl problém s Američanem Stevem Johnsonem, kterého přehrál 6:3, 6:2, 6:2.

Stejně jako loni v 1. kole Wimbledonu zaskočila i nyní v Melbourne patnáctiletá talentovaná Američanka Coco Gauffová svou o 24 let starší krajanku Venus Williamsovou, sedminásobnou grandslamovou vítězku zdolala 7:6, 6:3.  

Favorité Bartyová a Djokovič přišli o set

S drobnými komplikacemi zvládli favorité Ashleigh Bartyová a Novak Djokovič vstup do Australian Open. Tenisová světová jednička a australská naděje na první ženský domácí triumf po 42 letech i sedminásobný vítěz úvodního grandslamu sezony dnes v prvním kole shodně ztratili set.

Nebezpečněji vypadala situace pro Bartyovou, ale duel s Lesjou Curenkovou otočila a vyhrála 5:7, 6:1, 6:1. Srb se chvíli trápil s Němcem Janem-Lennardem Struffem, zvítězil 7:6, 6:2, 2:6, 6:1 a stihl zápas dokončit ještě před půlnocí.

Australian Open

příloha iDNES.cz

Vítězka Roland Garros Bartyová v prvním setu nevypadala, že by se mohla stát následovnicí Chris O’Neilové, která Australian Open ovládla v roce 1978. Příliš chybovala, ale po ztracené úvodní sadě se rozjela a zbytku utkání dominovala.

„Všechno je v pohodě, i když po titulu v Adelaide nebylo snadné se přehodit. Ale od druhé sady jsem hrála razantněji a dělala jsem, co bylo třeba,“ řekla Bartyová v Rod Laver Areně. „Fanoušci jsou tady skvělí a pomohli mi k obratu,“ dodala.

Dvaatřicetiletý Djokovič počtrnácté za sebou zvládl v Melbourne první kolo a nakročil za osmým titulem. Přišel sice o třetí set, ale jinak měl zápas pod kontrolou. Nerozhodilo ho ani, že na jedné straně kurtu padaly ze zatažené střechy kapky vody a sběrač je musel utírat. „Mám to tady moc rád. Díky, že jste zůstali skoro do půlnoci,“ uvedl druhý hráč světa, který si k postupu pomohl 44 vítěznými údery.

Djokovič jako šestý hráč v historii zaznamenal 900. výhru ve dvouhře na okruhu ATP. Přidal se tak k Argentinci Guillermu Vilasovi, Španělu Rafaelu Nadalovi, Čechovi Ivanu Lendlovi, Švýcarovi Rogeru Federerovi a Jimmymu Connorsovi z USA.

První den Australian Open silně ovlivnil déšť, většina zápasů na menších dvorcích byla odložena a dohraje se v úterý.

Tenisový grandslam Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů

Muži - dvouhra 1. kolo:
Federer (3-Švýc.) - Johnson (USA) 6:3, 6:2, 6:2
Berrettini (8-It.) - Harris (Austr.) 6:3, 6:1, 6:3
Fucsovics (Maď.) - Shapovalov (13-Kan.) 6:3, 6:7 (7:9), 6:1, 7:6 (7:3)
Pella (22-Arg.) - Smith (Austr.) 6:3, 7:5, 6:4
Querrey (USA) - Čorič (25-Chorv.) 6:3, 6:4, 6:4
Evans (30-Brit.) - McDonald (USA) 3:6, 4:6, 6:1, 6:2, 6:3
Berankis (Lit.) - Carballés (Šp.) 6:4, 6:2, 6:2
Nišioka (Jap.) - Djere (Srb.) 6:4, 3:6, 6:2, 7:6 (7:1)
Barrere (Fr.) - Safvat (Egypt) 6:7 (8:10), 7:6 (6:1), 6:4, 7:6 (7:5)
Tsitsipas (6-Řec.) - Caruso (It.) 6:0, 6:2, 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Struff (Něm.) 7:6 (7:5), 6:2, 2:6, 6:1
Kohlschreiber (Něm.) - Giron (USA) 7:5, 6:1, 6:2

Ženy - dvouhra 1. kolo:
KVITOVÁ (7-ČR) - SINIAKOVÁ (ČR) 6:1, 6:0
KREJČÍKOVÁ (ČR)
- Kanepiová (Est.) 7:6 (7:3), 2:6, 6:3
Ósakaová (3-Jap.) - BOUZKOVÁ (ČR) 6:2, 6:4
Cirsteaová (Rum.) - STRÝCOVÁ (32-ČR) 6:2, 7:6 (7:5)
S. Williamsová (8-USA) - Potapovová (Rus.) 6:0, 6:3
Martičová (13-Chorv.) - McHaleová (USA) 6:3, 6:0 
Keninová (14-USA) - Trevisanová (It.) 6:2, 6:4
Alexandrovová (25-Rus.) - Teichmannová (Švýc.) 6:4, 4:6, 6:2
Görgesová (Něm.) - Kužmová (SR) 6:1, 6:2
Badosaová (Šp.) - Larssonová (Švéd.) 6:1, 6:0
Čeng Saj-saj (Čína) - Kalinská (Rus.) 6:3, 6:2
Ču Lin (Čína) - Golubicová (Švýc.) 4:6, 6:1, 7:6 (7:5)
Wozniacká (Dán.) - Ahnová (USA) 6:1, 6:3
Liová (USA) - Cabreraová (Austr.) 7:6 (7:4), 7:6 (12:10)
Zidanšeková (Slovin.) - Han Na-le (Korea) 6:3, 6:3
Gauffová - V. Williamsová (obě USA) 7:6 (7:5), 6:3
Bartyová (1-Austr.) - Curenková (Ukr.) 5:7, 6:1, 6:1
McNallyová (USA) - Stosurová (Austr.) 6:1, 6:4
Čang Šuaj (Čína) - Stephensová (24-USA) 2:6, 7:5, 6:2

Autoři: , pro iDNES.cz,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Skončím, až mě fotbal přestane bavit nebo až mi to nepůjde, říká Messi

28. března 2024  15:50

Fotbal na nejvyšší úrovní hraje dvacátým rokem, za necelé tři měsíce mu bude sedmatřicet. Tak jak...

Litvínovský Jurčík přijde kvůli napadení sudího o úvodní dva zápasy semifinále

28. března 2024  15:41

Litvínovský hokejista Ondřej Jurčík přijde o úvodní dva semifinálové zápasy kvůli disciplinárnímu...

Šotnara podržel tým i fanoušci: Aférky se v basketu po týdnu už neřeší

28. března 2024  14:29

Půjde do Pardubic! znějí nejhlasitější tamtamy o basketbalovém trenérovi Jan Šotnarovi, který dá po...

Extraligový unikát na úkor mistra? Play off obrat z 0:3 nepamatuje, baráž ano

28. března 2024  13:48

Ani po třech porážkách se nevzdali. Dokázali se vzchopit, vyrovnali nepříznivý stav. To vše proti...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...