20. ledna 2020 • 04:50

Největší české talenty dnes: věčný host, zlaté dítě i moderní stoper

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
  • Co dnes dělají vítězové ankety Sportu o fotbalový talent roku?Co dnes dělají vítězové ankety Sportu o fotbalový talent roku?FOTO: Koláž iSport.cz

    Už osm let vyhlašuje deník Sport ve spolupráci s odborníky na mládežnický fotbal český talent roku, který vychází z žebříčku TOP50 nejlepších mladých hráčů. V předešlých letech ocenění získali velmi zajímaví fotbalisté. Kam nadaní borci ve svých kariérách zatím došli? Co je brzdí, případně posouvá výš? Kde hrají v současnosti? Podívejte se na přehled šampionů minulých let.

  • 2012: Tomáš KALAS

    26 let, obránce
    Arnhem > Chelsea > 1. FC Köln > Middlesbrough > Fulham > Bristol

    Věčný host. V Chelsea odehrál pouze čtyři soutěžní starty. Mimo jiné památný duel s Liverpoolem, kdy Reds ztratili mistrovský titul. Dvakrát postoupil z Championship do Premier League (Middlesbrough 2016 a Fulham 2018), ale ani v jednom z týmů si ji bohužel nezahrál. V druholigovém Bristolu nejdříve hostoval, v létě jej Chelsea po devíti letech defi nitivně prodala. Patří do širšího kádru české reprezentace, která se probila na EURO 2020.

    Tomáš KalasFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • 2014, 15, 16: Václav Černý

    22 let, záložník
    Příbram > Ajax > Utrecht

    Zlaté dítě českého fotbalu, eso příbramské mládežnické líhně. Václav Černý brzy zamířil do Nizozemska, kde rostl pod dohledem odborníků v proslulé akademie Ajaxu. Už v sedmnácti o sobě dával vědět v dospělém fotbale, vše běželo jako po drátkách. Jenže přišlo těžké zranění a šikovný křídelník svou kariéru zasekl, momentálně se pokouší nastartovat v Utrechtu. "Mrzí mě, jak to se mnou dopadlo," přiznává v rozhovoru pro Sport.

    Václav Černý z pozice náhradníka naskakuje do hry v utkání nizoemské ligy za UtrechtFoto Profimedia.cz

  • 2013: Dominik MAŠEK

    24 let, záložník
    Hamburger SV > Cambuur > Bohemians > Ml. Boleslav > Zlín

    Ačkoli vyhrával dorostenecké ankety o největší talent v tuzemsku, historicky nejmladší hráč české ligy se v německé konkurenci neprosadil. Jako pokus o záchranu zahraniční kariéry zvolil přesun do nizozemského Cambuuru, ale nakonec stejně zamířil zpátky domů. Šanci pro úplný restart dostal v létě 2016 ve vršovickém Ďolíčku. Odtud jej vykoupila Mladá Boleslav, ze které si v létě 2019 odskočil na hostování do Zlína. Nyní se zotavuje z vážného zranění (přetržené vazy v koleni).

    Dominik Mašek (vpravo) má po sezoně, přetrhl si zkřížený vazFoto Profimedia.cz

  • 2017: Martin GRAICIAR

    20 let, útočník
    Liberec > Fiorentina > Sparta

    V Plzni, kde prošel mládežnickými akademiemi, šanci v dospělém fotbalu nedostal. Později v libereckém dresu vlétl do ligy a okamžitě se stal jedním z nejzajímavějších mladíků v soutěži. Trvalo chvíli a skočila po něm italská Fiorentina, která za něho nabídla 40 milionů korun. Jenže ve Florencii reprezentant do 21 let narazil. Nestřílel góly, nehrál a postupně začal pokukovat o změně. V létě přišel jako last minute posila do pražské Sparty, která jej získala na roční hostování s opcí. Ani na Letné, i kvůli zdravotním potížím, nepatří do základní sestavy.

    Martin Graiciar je šestou letní posilou Sparty. Z Fiorentiny přichází na roční hostováníFoto www.sparta.cz

  • 2018: David HEIDENREICH

    19 let, obránce
    Atalanta Bergamo

    Poslední vítěz ankety roste ve stopera moderního střihu. Díky vysoké postavě neprohrává souboje, nebojí se hry směrem do ofenzivy a cizí mu není ani střílení branek. V minulé sezoně vyhrál dorosteneckou ligu, díky čemu si zahrál UEFA Youth League. Nyní dělá v Primaveře kapitána. Role lídra mu připadla i v reprezentaci do 19 let, v létě hrál na EURO. V jeho plánech je posunout se do seniorského fotbalu, v sobotním duelu na hřišti Interu Milán (1:1) byl poprvé na lavičce áčka.

    David Heidenreich nechybí v české nominaci na EURO U19Foto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud