Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zbyla jen bolest: Vilu Václava Havla (†75) v Portugalsku pohřbil bagr, zůstaly jen trosky

Zbyla jen bolest: Vilu Václava Havla (†75) v Portugalsku pohřbil bagr, zůstaly jen trosky
Zdroj:
+ Dalších 8 fotografií
EXKLUZIVNĚ
Když si Václav Havel (†75) pořídil honosnou vilu v zahraničí - na pozemku v Olhos de Água v nádherném místě v Portugalsku - vyvolal mezi lidmi velké vášně. Tehdy se psal rok 2000. Se svou chotí, první dámou Dagmar Havlovou (66), krásnou přímořskou vesnici navštívili jen párkrát. Přitom právě druhý domov měl být tím, jenž by mu ulehčil od jeho zdravotních problémů. Nakonec po 5 letech se nemovitosti prezidentský pár zbavil. Tehdy se nechali vyplatit odhadem sumou ve výši 4 milionů korun. Redaktoři eXtra.cz se do místa, kde někdejší hlava státu nabírala síly, vypravili. Na místě s prezidentskou vizitkou se ale naskytl hodně smutný pohled.

Václav Havel byl devátým a posledním prezidentem Československa (1989–1992) a prvním prezidentem České republiky (1993–2003). O době, kdy s první dámou trávil čas v Portugalsku, se najdou jen malé zmínky. Hledání jeho bývalé rezidence tedy není úplně jednoduché.

Zapomenutý ráj

Pokud byste se chtěli vydat na místo, použijete pobřežní silnici 125 z letiště ve městě Faro do Albufeiry. Ovšem to vás ještě nemilé překvapení nečeká. Algarve - nejjižnější provincie země - je skutečně ráj na zemi. Není tak divu, že Václav Havel s chotí Dagmar zatoužili po vile právě v tomto místě.

Problémy nastanou, když se vilu pokusíte najít. Mnoho místních obyvatel si nepamatuje, že sem na dovolenou prezidentský pár jezdil. "Nevím o tom. Ale podle fotek, které mi ukazujete, je tu hodně takových míst. Moc vám nepomohu," řekl nám jeden z místních. S podobnou odpovědí jsme se setkali několikrát.

Po několika hodinách hledání jsme nakonec uspěli. "To místo znám moc dobře. Je v ulici Beco das Flore (což přeložíte jako Květinová alej - pozn. red.). Václav Havel byl můj klient. Dům je po demolici. Na místě jsou jen trosky. Na pozemek se nedostanete, ale spravuji dům mého klienta, který sousedí s pozemkem, vezmu vás tam," řekl nám muž, který se o vilu Havlových staral. O někdejším českém prezidentovi řekl, že to byl skvělý a přátelský člověk. "Je škoda, že je po smrti. Vím o tom, že zemřel," pokračoval.

Trosky a smutný pohled

Když jsme se dostali na místo, kam nás bývalý správce vily Havlových vzal přes sousední vilu, naskytl se pohled k neuvěření. Z bývalé luxusní prezidentské rezidence nezbylo na místě nic. Kovaný plot nahradila plechová vrata. Zmizel bazén, dva domy na pozemku byly srovnány se zemí. Zbytky základů domů zarostla tráva a památku, že na místě někdy relaxoval Václav Havel, byste hledali marně.

"Před lety to koupil nějaký Angličan. Měla tu vyrůst velká rezidence. Není tu nic," dodal náš průvodce.

Na to, co zbylo z vily Havlových, se podívejte v galerii. Je to ale smutný pohled...

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy